Наталка Лупу прокоментувала фантазії щодо допінгового скандалу

1

У першому оголошеному складі збірної України для участі у чемпіонаті світу в приміщенні у Портленді (США) фігурувла і титулована бігунка Наталія Лупу. Але згодом в уточненому списку її вже не було. З чим це пов’язано?

 

Офіційний сайт ФЛАУ 15.03.16 розповсюдив наступну інформацію:130303-Euro-800-final-Lupu-15

Останнім часом широкий розголос у світі спорту набуло збільшення допінгвипадків у зв’язку з використанням атлетами препарату Мілдронат, який було включено WADA до забороненого списку з 1 січня 2016 року. Нажаль, не обійшло це і українську легку атлетику.

У Всесвітньої антидопінгової агенції наразі виникли питання щодо вживання Мілдронату до Наталії Лупу. У зв’язку з цим вирішено було скасувати поїздку Наталії до Портленду на чемпіонат світу-2016 у приміщенні, де вона мала змагатися на дистанції 800 метрів. Наразі відповідні органи ФЛАУ проводять консультації з WADA щодо ситуації, яка склалася.

Також нам її прокоментувала сама Наталія Лупу:

– 2001-го року у мене виявили певні зміни в кардіограмі. З того часу я кожні півроку спостерігаюся у кваліфікованих лікарів, зокрема у вченого у галузі кардіології, доктора медичних наук, професора, члена Нью-Йоркської академії наук Тащука Віктора Корнійовича з Чернівців. Віктор Корнійович веде мене по моєму серцю. Він, а також Диспансер Українського центру спортивної медицини кожні півроку прописували мені Мілдронат, оскільки при моєму діагнозі саме цей препарат мені оптимально підходить.

Оскільки Мілдронат з 1 січня 2016 року було включено до списку заборонених препаратів, я заздалегідь, з середини листопада, завершила його прийом. Цього терміну мало вистачити, щоб його складові залишили організм і я могла виходити на бігову доріжку і брати участь у змаганнях.

Незабаром після цього в мас-медіа пішли гучні заголовки про «допінговий скандал», в який журналісти чомусь вирішили «втягнути» титуловану бігунку ще до висновків відповідних органів. І не спробувавши розібратися у суті проблеми. Це так «по-українські» – якнайшвидше облити брудом, а потім дізнатися реальну ситуацію… Хоча навіщо цим «журналістам» цікавитися реальними обставинами справи, правда? Головне «відзначитися» гучним заголовком і отримати «швидкий результат» у гонитві за рейтингом. А чи зможуть вони дивитися в очі Наталці при зустрічі – це вже деталі…

Цього ж дня неодноразова чемпіонка Європи (в різних вікових номінаціях) і срібна призерка чемпіонату світу Наталія Лупу  відповіла на декілька запитань від SportBuk.com.

– Мас-медіа подають новину про неучасть у чемпіонаті світу в приміщенні в контексті допінгових скандалів навколо мельдонія…

– Я ж не управляю засобами масової інформації (сміється – авт.). Було офіційне повідомлення від національної федерації. А далі кожен інтерпретував по своєму…

– У спортивних колах включення мельдонія до списку заборонених сприйняли з іронією, бо ж це простий серцевий препарат…

– А «Нафтізін» від нежиті, який заборонений через вміст ефедрину, – не простий препарат? (сміється – авт.). Але я не берусь коментувати доречність включення тих чи інших препаратів до списку заборонених. На це є компетентні служби. Наша справа – вчасно дізнаватися про нові заборони і стежити за тим, щоби не приймати нічого з того списку.

– Список довжелезний… Хіба реально все запам’ятати?..

– За цим мають стежити не лише спортсмени, а й відповідні фахівці. Плюс відомі випадки, коли хтось комусь щось підсипає. Тому спортсмени мають бути дуже пильними. І ту ж нежить лікувати дуже обережно (сміється – авт.). А ще краще не хворіти.

– А як бути, коли спортсмену призначають для лікування певні препарати, а вони входять до списку заборонених?..

– Є приклади, коли антидопінгові служби дозволяють спортсменам приймати певні заборонені препарати (титуловані лижники Маріт Бьорген (Норвегія), Анна Хааг, Даніель Рікардссон (Швеція), як астматики, мають дозвіл приймати заборонені препарати – прим. авт.).  Але це винятки. У мене своя історія. Ще з дитинства лікарі «мали претензії» до моєї кардіограми (сміється – авт.). У 2008 році через свої «спортивне серце» я навіть не отримувала певний час стипендію, як член збірної, бо лікарі не давали мені допуск до змагань. З того часу я кожних пів року (а, буває, і частіше) консультуюсь у відомого чернівецького кардіолога – професора, доктора наук Віктора Тащука, якому, до слова, я дуже вдячна за підтримку і професійні поради. Серед препаратів, які мені призначав і Віктор Корнійович, і інші лікарі, у т.ч. з лікарсько-фізкультурного диспансеру та Українського центру спортивної медицини, був і «Мілдронат», в якому є і згаданий мельдоній. Про те, що він буде заборонений з 1 січня 2016 року, я знала. Тому ще з середини листопада минулого року припинила приймати його. Але не знаю, скільки ця діюча речовина реально може зберігатися в організмі. Намагаюсь розібратися з цими «нюансами», у т.ч. за допомогою відповідних фахівців. Аби уникнути непотрібних проблем, ми скасували поїздку на чемпіонат світу в приміщенні.

– Деякі спортсмени свідомо пропускають зимовий сезон, концентруючись на підготовці до літнього…

– Перед початком сезону ми з тренером теж розмірковували, чи варто змагатися на повну взимку, чи, може, готуватися цілеспрямовано до літа, адже це все-таки олімпійський рік. Спершу більше схилялись до варіанту, що взимку будемо стартувати «в робочому режимі» і готуватися до літнього сезону. Але якось знову так вийшло, що «в робочому порядку» декілька разів пробігла вище нормативу для участі у чемпіонаті світу в приміщенні. І ніби вирішили, що буду виступати у Портленді. Але потім з’явилися нові обставини, і ми скорегували плани. Колегам по збірній бажаю успіхів у Портленді! Буду вболівати;)

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com

***

Сусідку Софії Ротару визнали кращою в Україні у лютому 2016

***

Наталія Лупу: Не розумію «жлобства» преси, яка не називає партнерів спортсменів

***

Винахідник мельдонію назвав дві причини рішення WADA

Винахідник мельдонію професор Івар Калвиньш назвав включення препарату в список допінгів дурістю. Ці ліки він створив ще 40 років тому. Всі ці роки він допомагав мільйонам по всьому світу компенсувати недолік кисню при активних навантаженнях. При цьому мельдоній ніяк не впливає на фізичні здібності.

“Мілдронат”: діюча речовина — мельдоній. Щорічно його використовують 2 мільйони людей по всьому світу і більшість — зовсім не спортсмени, тому що це не стимулятор, а препарат для лікування захворювань серця.

“Весь світ застосовував “Мілдронат” в цих цілях, але це не робить його допінгом, — стверджує професор Калвиньш. – Якщо ми говоримо про права людини, то спортсмен – теж людина, у нього є право зберегти своє здоров’я, враховуючи, що умови його праці такі, що він весь час працює на граничних можливостях”.

Про препарат розповідає його творець — академік Івар Калвиньш, зараз директор Латвійського інституту органічного синтезу, а в 1970 році — науковий співробітник цього ж інституту, який формулу “Мілдроната” винайшов за замовленням військових — на допомогу воїнам-афганцям, щоб знизити їх смертність від перевантажень. Для синтезу на початковому етапі використовують гептил – ракетне паливо, яке складно утилізувати.

Через 30 років застосування в спорті, заборона антидопінгового агентства на застосування “Мілдроната” академік вважає політичним рішенням. “Може бути пов’язане з двома факторами. Один – це чисто політичний – погіршення відносин Сходу і Заходу. Другий – фармацевтичні фірми, яким дуже не на руку такий препарат “Мілдронат”, який є єдиним свого роду препаратом у світі і користується дуже широкою популярністю; якщо його вибити з ринку, звільниться місце для якогось іншого”, — пояснив Калвиньш.

Аналогів у світі препарат “Мілдронат” не має, а академік Калвиньш давно сперечається з двома фармацевтичними гігантами – Lonza і Servier, які виробляють препарати на основі карнітину. Академік стверджує, що його використання тільки шкодить здоров’ю. Чи пов’язаний цей спір з забороною “Мілдроната”, сказати складно, але ясно одне, що і до спорту ця заборона відношення не має.

Винахідник “Мілдроната” не збирається звертатися до Всесвітньої допінгового агентства за роз’ясненнями — заяв WADA не приймає. Наукових доказів того, що речовина мельдоній — допінг, у агентства немає. Але щоб оголосити препарат допінгом, докази і не потрібні…

novyni.com.ua

***

1 Comment
  1. Олександр says

    Міжнародний стандарт з терапевтичного використання заборонених речовин (TUE) 

Leave A Reply

Your email address will not be published.