Скандал навколо відбору на ЧС-2016: нові обставини (коментар міністерства)

1

Щонайменше двоє спортсменів, які вибороли право представляти Україну на чемпіонаті світу зі стрільби з лука в приміщенні 2016 р., позбавлені такої можливості через скандальну історію з наперед придбаними квитками на переліт.

 

У ролі постраждалих – чернівецькі лучники Олексій Кутовой та Олена Онуфрійчук, які за

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

підсумками відбору за системою, яку ухвалила тренерська рада національної федерації, посіли другі місця, а саме перші двоє юніорів та юніорок після відбору мали бути включені до збірної «залізно», а треті учасники – це вже повноваження тренерської ради.

Нагадаємо, що квитки на переліт в Анкару (Туречина) і назад для юніорської команди (6 спортсменів  і 2 тренерів) були придбані наперед, ще до проведення заключного етапу відбору. У підсумку склалось так, що з 4 «залізних» місць одразу три вибороли чернівецькі  лучники, на яких квитки не придбали. І ті квитки здати фактично неможливо, адже в такому разі втрачається майже вся сума… Зрештою, вирішили одним квитком таки пожертвувати і таки придбати новий квиток лідеру відбору Івану Кожокарю, а названі Кутовой та Онуфрійчук опинились «поза грою»…

Відповідальний за стрільбу з лука в міністерстві молоді та спорту Михайло Пінчук розказав SportBuk.com про ті об’єктивні причини, які призвели до цієї неприємної ситуації.

За словами Михайла Григоровича, 9 лютого був останній день, коли національні федерації мали надати міжнародній федерації список збірної. Після цього, як зазначає відповідальний працівник міністерства, міняти можна лише по одному збірнику в кожній номінації. Таким чином, система відбору до збірної виявилась «не синхронізованою» з правилами заявки на чемпіонат світу.

Тобто в цій ситуації реально можна було замінити подані попередньо списки і влучити до збірної лише двох лучників – Івана Кожокаря (перший у відборі серед юнаків) та Олену Онуфрійчук (друга у відборі серед дівчат). Проте, враховуючи фінансові проблеми, вирішили додатковий виток придбати лише на Кожокаря.

Як повідомив Михайло Пінчук, коштів на поїздку на чемпіонат світу в міністерстві поки що немає. Гроші на квитки позичив президент національної федерації Нестор Шуфрич. Наразі, так виходить, навіть коли міністерство відчитає збірні (коли це буде – невідомо), Шуфрич недорахується коштів за квиток Кожокаря. Чи коректно було б просити його виділити зі своєї кишені кошти ще на один квиток?.. Як кажуть на Буковині, треба «мати фацу»:)

А ще Михайло Пінчук зауважив, що Принципи відбору до збірної на сезон-2016 офіційно так і не були затверджені керівниками міністерства та федерації.

Враховуючи ці «нюанси», на даний час вирішили, що на чемпіонаті світу в приміщенні в Анкарі (1-6.03.16) Україну в юніорський номінації будуть представляти, за словами Пінчука, у хлопців – чемпіон країни серед юніорів Михайло Малик (Львів), переможець відбору Іван Кожокарь (йому придбають новий квиток) та Роман Шеремет (Львів), який був третім і на першості України, і у відборі, а серед дівчат – чемпіонка країни Вікторія Олексюк (Чернівці), переможниця відбору Соломія Трапезнікова (Львів) та Таїсія Іванова (Львів), яка так само була третьою у відборі та на першості України.

А ось чернівчани Олексій Кутовой (2-й на першості України і у відборі) та Олена Онуфрійчук (2-га у відборі, на першості України поступилась в 1/8 фіналу) – «у прольоті».

Можна не сумніватися, що, попри всі об’єктивні та суб’єктивні причини, ця ситуація болюче сприймається постраждалими спортсменами та їх наставниками…

Михайло Пінчук зауважив, що, загалом, команду відібрали все-таки сильну. А Принципи відбору будуть додатково розглянуті (враховуючи «нюанси», які виникли) і затверджена у березні.

А щодо квитків, за словами Михайла Григоровича, їх придбали в центральному офісі «Турецьких аероліній». Були і по 13600, і по 15100, залежно від місця. І, на жаль, умови придбання були такі, що купувати їх можна виключно на конкретні прізвища (без права заміни), а здавати – супер невигідно, бо майже вся сума втрачається. «Се ля ві».

Проте крапку в історії ставити ще рано, напевно. Як мінімум, за нашими даними, цією проблемою займається і нардеп-лучник Владислав Севрюков (у минулому – збірник України зі стрільби з лука, майстер спорту міжнародного класу).

Відкрити лист Чернівецької федерації щодо цієї проблеми можна прочитати тут:

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
Директор облцентру «Спорт для всіх»

***

***

Скандал: Відбір на ЧС-2016 виграли одні, а квитки придбали на інших

***

1 Comment
  1. Осипенко Олег says

    Михаилу Григорьевичу удобно сейчас говорить, что не была принята система отбора… Она не была подписана министерством в целом. Так как Тренрадой и Президумом была принята только зимняя часть, а летняя была отдана на доработку тренерам сборной молодежи!!! И я как глава тренерского совета за этим слежу!!! Именно на таком отборе на Чемпионат Мира настаивал тренер сборной молодежи Виктор Михайленко!
    Напоминаю: обсуждение и утверждение было на трибунах 28.02.16 года во второй половине дня

Leave A Reply

Your email address will not be published.