Скандал: Відбір на ЧС-2016 виграли одні, а квитки придбали на інших

5

Україну на юніорському чемпіонаті світу 2016 зі стрільби з лука у Туреччині мали би представляти спортсмени, які виграли відбірні змагання, натомість квитки наперед були придбані на інших лучників, бо хтось вирішив, що саме вони будуть у збірній. А як же спортивний принцип?

 

Квитки, кажуть, придбало міністерство. Там пояснюють, що головний тренер національної збірної Сидорук ніби вимагав брати квитки на юніорів разом з дорослими (бо ж чемпіонат проводиться паралельно там же, в Анкарі), і тренер молодіжної збірної України Віктор Михайленко дав ті прізвища ще до відбору. Нібито для реєстрації. А взяли білети і вони виявились «незворотніми», тобто якщо їх здати, то втрачається майже вся сума.

І що тепер? У хлопців квитки придбали на Максима Поповича, Михайла Малика та Романа 160217-vudbir-hlopШеремета, а «залізні» місця у збірній після відбору вибороли чернівчани Іван Кожокарь та Олексій Кутовой. Кращим з названого наперед тріо виявився Р. Шеремет – у нього третій показник за підсумками відбору. Третього члена команди, відповідно до затверджених принципів комплектування збірної, називає тренерська рада, яка може, звісно, обрати Шеремета, щоби хоча би один квиток був придбаний виправдано. З іншими двома – зовсім «постріл у молоко»…

У дівчат вперед названі були чернівчанка Вікторія Олексюк (учасниця Юнацької Олімпіади 2014) 160217-vudbir-divchта львів’янки Таїсія Іванова і Соломія Трапезнікова. А «залізні» місця в команді настріляли собі Соломія Трапезнікова та чернівчанка Олена Онуфрійчук. Тобто тут «у молоко» влучили з Івановою та Олексюк, які за підсумками відбору посіли, відповідно, 3 та 4 місця, де вже вирішує тренерська рада. Одну з них тренерська рада цілком може вибрати, тоді «нецільовим» залишається один квиток, за яким на чемпіонат світу мала би їхати Онуфрійчук.

У кулуарах кажуть, що чернівчанам пропонують погодитися на «обмін» Онуфрійчук на Олексюк, щоби всі 3 квитки використати. Ну, Олексюк, звісно, заслуговує право представляти державу, адже не раз вже захищала успішно честь України на міжнародній арені, у т.ч. на Юнацькій Олімпіаді. Але Онуфрійчук то це право цього разу «залізно» здобула у чесній боротьбі за всіма правилами відбору! Як спортсменці пояснити, що вона не поїде, бо хтось вперед придбав квитки на інші прізвища?! Нонсенс!

У хлопців чернівчанам, які найбільше постраждали внаслідок цієї «махінації» з квитками, пропонують погодитися, що лідеру відбору Івану Кожокарю таки придбають квиток, а Олексієм Кутовим щоби «пожертвували»… Хіба так можна?!

Є ж спортивний принцип, і не можна його перекреслювати такими «закулісними справами».

А тепер ще декілька слів про ті придбані наперед квитки. З достовірних джерел відомо, що їх вартість становить приблизно 14 тис. грн. за переліт одного спортсмена в Анкару і назад. «Легким рухом руки», як кажуть, через спеціалізований сайт, на якому можна знайти і придбати авіа квитки, 21.02.16 ми знайшли мінімум 2 значно дешевших варіанти перельотів Львів – Анкара – Львів (28 лютого – туди і 7 березня – зворотно) – 7784 грн. і 8238 грн. А ще декілька днів назад, як стверджують очевидці, була ціна і в районі 5 тис. «з хвостиком». То чому наперед придбали такі дорогі квитки?.. Ще й з порушенням спортивних принципів?

Хто має відповісти за це. У тому, що на чемпіонат світу точно мають поїхати спортсмени, які здобули «прямі» путівки до Анкари, сумнівів немає – це, звісно, має забезпечити Міністерство молоді та спорту. Або ж заявити офіційно, що в Україні скасовані спортивні принципи відбору до збірних…

Чернівецька федерація стрільби з лука звернулась з відкритим листом (за дідписом заслуженого тренера України, який свого часу був головним тренером збірної Польщі на Олімпійських іграх) до профільного міністра, президента ФСЛУ та нардепа, який у минулому теж входив до збірної України зі стрільби з лука (МСМК):

«Міністру молоді та спорту
 Жданову І.О.

Президенту ФСЛУ
Шуфрічу Н.І.

Народному депутату ВР
Севрюкову В.В.

            Чернівецька міська громадська організація «Федерація стрільби з лука» просить Вас звернути увагу на ситуацію, що склалася у формуванні складу юніорської збірної команди України зі стрільби з лука для участі у Чемпіонаті світу в приміщенні (01-06.03.2016 р, м. Анкара, Туреччина), а саме на грубе порушення спортивного принципу, що є основним двигуном мотивації спортсменів.

Тренерами молодіжної збірної команди України В. Михайленко та М. Гавелко була розроблена та представлена система відбору до основних змагань 2016 р. Тренерська рада та Президія ФСЛУ затвердили зимову частину системи відбору, згідно якої спортсмени відбираються в 2 етапи. 1 етап – це чемпіонат України серед юніорів, де відібралися по 6 спортсменів. 2 етап остаточний і визначає по 3 спортсмени для участі в Чемпіонаті світу. Останній етап проходив 14-18 лютого в м. Львові.

За результатами цих змагань у відповідності до системи відбору право представляти нашу державу на Чемпіонаті світу здобули (за сумою місць): Кожокарь Іван, Кутовой Олексій, Трапезнікова Соломія, Онуфрійчук Олена. Третіх та запасних спортсменів називає тренерська рада збірної команди.

Доводимо до Вашого відома, що до початку останнього етапу відбору були куплені незворотні авіаквитки на інших спортсменів, які були названі після попереднього етапу тренерами збірної команди України. На всі усні апеляції голови тренерської ради ФСЛУ Осипенка О.Г. стосовно порушень залишились без уваги.

Просимо Вас виступити гарантами дотримання спортивного принципу відбору сильніших спортсменів та втрутитись у розв’язання ситуації, що склалася.

Протокол «Відбіркових змагань» та Система відбору додається.

З повагою
Президент федерації                                                          А.І.Єгоров»

***

***

Стрільба з лука: Успіхи буковинців на кадетському чемпіонаті України 2016

***

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
5 Comments
  1. Віктор Галазюк says

    Стосовно квитків: два тижні тому із Запоріжжя квиток в обидва кінця коштував 3500грн., Львів або Харків -4300грн. Це Пегасус. Вони готові при груповому замовленні приймати половину оплати, не одразу вписувати прізвища, тощо. Звичайно, не за такою ціною, але інші авіакомпанії готові виписувати квитки перед вильотом. Єдина проблема- групові квитки виписуються на 9 і більше чоловік. Судячи з усього, юніорська команда – лише 8 🙂 Окрім того, напевно і як завджи, УкрСпортЗабезпечення не особливо то шукала дешевших або кращих варіантів.

    Звичайно, прикро, що спортивний принцип не дотримується…

    1. У тому й річ, що брали і на дорослих, тобто точно більше 9-ти, плюс ще й тренери…
      Дивна ситуація…
      Але спортивний принцип мусить бути дотриманий… Думаю, міністерство має втрутитися і розставити все на свої місця;)

  2. Віктор Галазюк says

    Ні. Бо дорослі такі бідні, що полетіли на тритижневий збір до Анталії. А юніори такі багаті, що змушені сидіти в Україні і летіти за день до початку Чемпіонату світу. 
    За різними оцінками, переплата по участі класиків у Чемпіонаті світу у примішенні більше 500 тис. грн…

    1. Ого…

  3. Віктор Галазюк says

    До речі, ще й зараз є квитки із Запоріжжя до Анкари на 29лютого і 7 березня за близько 5000грн…

Leave A Reply

Your email address will not be published.