Футбол: На Буковині зобов’язали команди мати в складі місцевих вихованців

0

Таке рішення ухвалили в обласній федерації футболу під час наради з головами районних федерацій 1.02.16 – з питань організації  та співпраці в сфері розвитку аматорського та дитячо-юнацького футболу.

 

У нараді взяли участь віце-президент Федерації футболу України і голова ЧОФФ Василь 151224-futbol-obl-fed-2-suddi-sportbuk.com (54)-Orletskiy-Zadorozhnyak-Орлецький, заступник голови ЧОФФ, голова міської федерації Сергій Задорожняк, виконавчий директор ЧОФФ Юрій Мосейчук, голова комітету з питань співпраці з районними федераціями футболу Чернівецької області Дмитро Тівілік, а також:
Богачук В.М. – в.о. голови Сокирянської РФФ, Котов О.А. – голова Кельменецької РФФ, Микола Шевчук – голова Хотинської РФФ, Іван Фока – голова Новоселицької РФФ, Костянтин Кришмару – голова Герцаївської РФФ, Іван Павлюк – голова Глибоцької РФФ, Степан Гакман – голова Вижницької РФФ, Сергій Бойко – голова Сторожинецької РФФ, Василь Маковій – голова Кіцманської РФФ, Сергій Парайко – голова Заставнівської РФФ.

З поважних причин був відсутній голова Путильської федерації Володимир Максимюк.

Серед запрошених був і відповідальний секретар ЧОФФ Олександр Плахов.

Порядок денний:

1 Про порядок та методи надання безповоротної фінансової допомоги регіональним федераціям футболу, відповідно до рішення Виконкому ФФУ (протокол №7, від 17.04.2015 р.) та протоколу семінар-наради з представниками фінансових служб регіональних федерацій з питань забезпечення ефективного використання безповоротної фінансової допомоги, яка щомісяця надається ФФУ, від 17.12.2015 р.

2 Про пріоритети та критерії  оцінювання роботи регіональних федерацій Чернівецької області для отримання безповоротної фінансової допомоги, придбання спортінвентарю та нагородної атрибутики.

3 Про основні спортивно-масові заходи ЧОФФ на 2016 рік.

4 Про співпрацю в єдиній базі даних ФФУ.

5 Про надання інформації для офіційного сайту ЧОФФ та матеріалів для виготовлення довідника по регіональним федераціям футболу Чернівецької області.

6 Про пропозиції, щодо змін та доповнень в Регламент змагань з футболу Чернівецької області сезону 2016 року.

7 Про співпрацю із РШФА та КА ЧОФФ по підготовці арбітрів для регіональних федерацій та підготовці тренерів за програмою ФФУ категорії «С».

8 Про проведення установчої конференції  ГС «ДЮФЛ Чернівецької області».

9 Про проведення фестивалю «Відкриті уроки футболу» у 2016 році.

На прохання SportBuk.com, невеличкий коментар після наради дав віце-президент ФФУ Василь Орлецький:

«Дуже конструктивна розмова була. Ми залучаємо керівників районних федерацій до обговорення і прийняття рішень, і вони займають активну позицію. Серед «найгарячіших» було питання допуску гравців до участі в обласних і районних змаганнях паралельно. Вирішили, що якщо грає на область, може грати і за один район, звідки він родом або де постійно проживає. Або на область і в чемпіонаті Чернівців. Питання допуску вирішуватимуть місцеві федерації.

Звісно, великий інтерес викликав і пункт щодо використання коштів, які дає ФФУ. Вирішили, що перші 3 квартали даємо всім районним федераціям по 5 тис. грн. Залишиться 120 тис. на останній квартал. Тоді вже будемо розподіляти за бонусною системою. Є сім пунктів, за якими оцінюється успішність роботи районної федерації. Пропорційно до зароблених балів і будемо розподіляти.

Для чого вирішили утворити громадську організацію «ДЮФЛ Чернівецької області»? Щоби це була офіційна організація, статус, рахунок. Є домовленість, що буде щорічна допомога від ДЮФЛ України».

Більш розширено підсумки наради прокоментував Сергій Задорожняк:

«Можна ще пару слів сказати про зміни, які стосуються можливості виступати гравцям у двох чемпіонатах. Не секрет, що колись грали в чемпіонаті області, плюс у 2-3 районах, а деякі встигали і сусідніх областях грати. Під це навіть календар підлаштовували. Щоби встигали. Тепер пішла тенденція від ФФУ, щоби один гравець грав за одну команду. Як виняток – у чемпіонаті області та району (або місті обласного значення). Були часи, коли питання «паралельного допуску» вирішувалось на місцях. Потім певний час, і до минулого сезону, обласна федерація вирішувала, кого допускати і на область, і на район. Тепер обласна федерація, створюючи єдину базу гравців, лише підказує районам, хто вже фігурує в заявках учасників чемпіонату області, а далі вже місцева федерація вирішує, чи допускати когось і до участі у місцевому чемпіонаті. Переважно це стосується можливості грати у районі або місті, звідки гравець родом. Може бути й таке, що дозволять грати, крім області, за «чужий» район, де гравець і не народився, і не проживає. Але, припустимо, має «особливі заслуги» перед районом, можливо, грав тривалий час за місцеву команду тощо. Хтось, можливо, і не дозволить грати паралельно в області і в районі. Хтось може встановити якийсь додатковий внесок для таких гравців – на підтримку місцевого дитячо-юнацького футболу. Це їх справи. Головне, що, крім обласної команди, футболіст може грати лише в одній команді в районі. Якщо раптом хтось засвітиться у двох чи більше районних заявках, мусить письмово повідомити обласну федерацію, за яку команду гратиме.

Також важливим є рішення, що в чемпіонаті області у команді на полі має бути мінімум троє гравців, які народжені або зареєстровані в районі (або Чернівцях), який представляє команда. Були пропозиції в майбутньому збільшувати з кожним роком цю квоту на одного гравця, довести їх кількість до 6-ти, тобто щоби більше половини були місцеві. Але вирішили поки що випробувати у такому форматі. А далі буде видно.

Вирішили спробувати активізувати роботу в районах з підготовки арбітрів та тренерів за програмою ФФУ категорії «С». Торік Новоселицька районна федерація спрацювала класно, дала 20 кандидатів на ці курси. Це як приклад для інших. Якщо буде більше бажаючих на місцях, можливо, викладачі будуть виїжджати і працювати в районах. Удосконалюватися ніколи не пізно. До слова, і тренерам не завадить знання правил освіжити. Тим більше, що правила оновлюються.

Щодо проведення фестивалю «Відкриті уроки футболу» у 2016 році – вирішили, що будемо й надалі проводити у різних районах. Подання йде від обласної федерації футболу. Свого часу, першим цей проект гостював на Сокирянщині. Потім декілька років поспіль приймала Новоселиччина, завдяки активності Віталія Ротаря. Далі були Кіцмань і Глибока. Як кажуть, немаловажно, що господарям проекту дають від 120 до 150 м’ячів, плюс маніжки, насоси і т.п. Для району це суттєво. Визначились, що будемо прозоро і відкрито вирішувати, які райони рекомендувати.

Ну, і ще я додав би приємну інформацію, що в рамках наради ми до роздали ті футбольні м’ячі від ФФУ районам, які не отримали 24 грудня або за іншої нагоди».

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com

***

Футбольні підсумки 2015 у комплексі «Орлине гніздо» з відзнаками від ФФУ (фото)

***

З історії:

РІШЕННЯ
колегії відділу з питань фізичної культури  і спорту
обласної державної адміністрації

28 березня 2008 року                               № 3                             м.  Чернівці

Про внесення змін
до рішення колегії від 26.10.07 №1
«Про хід виконання Програми розвитку
футболу в Чернівецькій області
на  період 2006 -2008 років»

Враховуючи пропозиції обласної федерації футболу, заслухавши і обговоривши інформацію голови обласної федерації футболу Кобичика П. Д., начальника відділу з питань фізичної культури і спорту облдержадміністрації Мазурашу Г. Г., колегія відділу з питань фізичної культури і спорту облдержадміністрації

в и р і ш и л а:

  1. Внести зміни до пп.4.2, 4.3 рішення колегії від 26.10.07 №1 і викласти їх в наступній редакції:
  2. Чернівецькій обласній федерації футболу:

4.2. Забезпечити проведення ігор чемпіонату та Кубку області у вихідні та святкові дні, як виняток – по п’ятницях.

4.3. З метою удосконалення системи проведення офіційних обласних змагань з футболу та стимулювання розвитку місцевого футболу здійснити необхідні організаційні заходи для забезпечення, починаючи з 2008 року, під час проведення чемпіонату та Кубку області обов’язкової присутності на полі у складі команд мінімум по одному гравцю до 18 років, починаючи з 2009 року – мінімум шести гравців, які народжені або постійно проживають (працюють, навчаються) на території (район, місто), яку представляє команда. За кожного гравця з інших територій (поза квотою) встановити внесок в розмірі 1000,0 грн., який спрямувати на розвиток дитячо-юнацького футболу на території, яку представляє команда. З 2009 року заборонити виступати в офіційних обласних змаганнях футболістам, які заявлені (заіграні) в чемпіонатах, Кубках інших областей та міст.

  1. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника начальника відділу з питань фізичної культури і спорту облдержадміністрації Вітовського Б. І.

Голова колегії,
начальник відділу                                                           Г. Мазурашу

***

РІШЕННЯ
колегії відділу з питань фізичної культури  і спорту
обласної державної адміністрації

26 жовтня 2007 року                               № 1                               м.  Чернівці

Про хід виконання Програми розвитку
футболу в Чернівецькій області
на  період 2006 -2008 років

Заслухавши і обговоривши  доповідь заступника голови обласної федерації футболу Лозенка О. М., інформацію заступника начальника відділу з питань фізичної культури і спорту облдержадміністрації Вітовського Б. І. про хід виконання Програми розвитку футболу в Чернівецькій області на період 2006-2008 років та пропозиції начальника відділу з питань фізичної культури і спорту облдержадміністрації Мазурашу Г. Г., колегія відзначає, що питання подальшого розвитку футболу постійно перебуває на контролі відділу з питань фізичної культури і спорту облдержамніістрації. Головною метою цієї Програми визначено приведення системи футболу у відповідність до потреб суспільства на основі більш інтенсивного розвитку в сучасних соціально-економічних умовах, що має забезпечити підвищення рівня місцевих і національних змагань, досягнення високих спортивних результатів у міжнародних змаганнях та оздоровлення різних верств населення.

В області футболом, згідно із офіційними статистичними даними, займається 4919 осіб (в ДЮСШ 4729 осіб, в т.ч. 193 дівчини). Працює 111 тренерів-викладачів (з них 69 – штатних) у 29 відділеннях ДЮСШ (13 в ДЮСШ освіти, 12 – ДЮСШ ФСТ «Колос»). Для занять футболом в області є 32 стадіони, 259 футбольних полів (в сільській місцевості 13 – стадіонів, 225 – футбольних полів). Створені і працюють 11 районних, 2 міські, 1 обласна федерація футболу. В чемпіонатах і Кубку області беруть участь 18 команд. В районних змаганнях беруть участь 152 команди.

Серед федерацій футболу найкраще роботу проводять Чернівецька міська федерація футболу, Глибоцька, Кіцманська, Сторожинецька районні федерація футболу.

Обласна федерація футболу здійснює організаційну роботу щодо залучення спонсорських коштів.

Щорічно проводиться атестація тренерів аматорських команд області.

Велика увага приділяється розвитку дитячо-юнацького футболу.

Разом з тим спостерігаються і негативні тенденції. Наприклад, провідні аматорські колективи комплектуються переважно не гравцями з територій, які вони представляють, що, відповідно, ускладнює залучення до команд талановитих вихованців місцевого футболу. Ігри чемпіонату та Кубку області проводяться не лише у вихідні дні, що не сприяє збільшенню кількості глядачів. Одні й ті самі футболісти виступають одночасно в чемпіонатах і Кубках двох-трьох областей.

Нерегулярно провідні команди області беруть участь в аматорському чемпіонаті та Кубку України.

Беручи до уваги зазначене вище, колегія відділу з питань фізичної культури і спорту облдержадміністрації

в и р і ш и л а:

  1. Інформацію про хід виконання Програми розвитку футболу в Чернівецькій області  на  період 2006-2008 років взяти до відома.
  2. Відділу з питань фізичної культури і спорту облдержадміністрації:

2.1. Щорічно проводити вибіркову перевірку навчально-тренувального процесу тренерів-викладачів з футболу дитячо-юнацьких спортивних шкіл (незалежно від відомчої приналежності).

  1. Територіальним органам виконавчої влади з питань фізичної культури і спорту, обласним радам (організаціям) фізкультурно-спортивних товариств і відомств:

3.1. Звернути увагу на необхідність більш активно працювати на реалізацію Програми;

3.2. Посилити контроль за якістю проведення навчально-тренувальної роботи тренерів-викладачів з футболу;

3.3. Визначати щорічні рейтинги серед тренерів-викладачів з футболу;

3.4. Проводити роботу по зміцненню матеріально-технічної бази та забезпеченню сучасним спортивним інвентарем та обладнанням.

  1. Чернівецькій обласній федерації футболу:

4.1. У зв’язку з тим, що Програма не фінансується цільовим методом з обласного бюджету, спільно з відділом з питань фізичної культури і спорту облдержадміністрації звернутися до обласної ради з проханням передбачити в обласному бюджеті цільові кошти (поза межами планових асигнувань на фізичну культуру і спорт) для реалізації заходів Програми.

4.2. Забезпечити проведення ігор чемпіонату та Кубку області у вихідні та святкові дні.

4.3. З метою удосконалення системи проведення офіційних обласних змагань з футболу та стимулювання розвитку місцевого футболу здійснити необхідні організаційні заходи для забезпечення, починаючи з 2008 року, під час проведення чемпіонату та Кубку області обов’язкової присутності на полі у складі команд мінімум по одному гравцю до 17 років та до 18 років, мінімум шести гравців, які народжені або постійно проживають (працюють, навчаються) на території (район, місто), яку представляє команда. Заборонити виступати в офіційних обласних змаганнях футболістам, які заявлені (заграні) в чемпіонатах, Кубках інших областей та міст.

4.4. Проводити роботу по збільшенню кількості аматорських команд, які беруть участь в обласних змаганнях.

4.5. Продовжити практику проведення навчальних семінарів-практикумів для тренерів-викладачів дитячо-юнацьких спортивних шкіл, команд та аматорських колективів.

  1. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника начальника відділу з питань фізичної культури і спорту облдержадміністрації Вітовського Б. І.

Голова колегії,
начальник відділу                                                           Г. Мазурашу

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.