Радійте спортсмени – міністр Жданов доповів про суцільний позитив! (Згідні?!)

2

Держава, на думку міністра молоді та спорту України Ігоря Жданова, зберегла великий спорт в Україні, Уряд та Президент зробили все, що могли, – заявив він з трибуни Верховної Ради. Суцільний позитив, аж приємно, що у нас так добре зі спортом в країні. Лише чомусь у спортсменів, тренерів і простих «фізкультурників» відчуття переважно зовсім інші, набагато сумніші… Чи не так?..

ZhdanovIgor-ministr

А ось як міністр Ігор Жданов коротко доповів на facebook.com про досягнення міністерства за останній період:

Виступив з трибуни Верховної Ради та доповів українському народу про основні реформи, які здійснюються Міністерством молоді та спорту України.

1) Незважаючи на досить складну фінансово-економічну ситуацію – держава зберегла великий спорт в Україні. Все, що Уряд та Президент могли в цьому році призначити по стипендіям і преміальним – зроблено. Подано пропозиції щодо збільшення вдвічі преміальних за чемпіонати світу та Європи.

Оау, «зберегла»!!! А як же, наприклад, 25 українців, які на І Європейських іграх в Баку виступали вже у складі збірної Азербайджану?!

Шановний пане міністре! Після Євроігор-2015 чернівецьку лучницю Лідію Січенікову, яка здобула 2 медалі в Баку, запросили в Київ і вручили премію… ~3000 грн.! Як Вам?! «Не в курсі»? Вам не соромно писати про те, що «зберегли», «все, що могли»?! Ви настільки відірвані від реальності чи просто знущаєтесь?!

2) Уже акцептовано пропозиції на закупівлю сучасного обладнання для 11 видів спорту на суму 14,6 млн. грн., яке не оновлювалося останні 4 роки. Оголошено відкриті торги на закупівлю спортивної форми для збірних України орієнтовною вартістю 4,7 млн.

«Ваш» прем’єр-міністр святкує «перший -лярд», Ваш бос Порошенко примножує свої мільярди, а Ви пафосно доповідаєте про закупівлю сучасного обладнання для 11 (!) видів спорту на 14,6 млн. грн..?! Пане міністре, щоби замінити «допотопне» покриття на скромному буковинському стадіоні, де тренувався всю кар’єру чемпіон Європи та світу з бігу на 1500 м, кращий спортсмен України 2006 р. Іван Гешко, потрібно мільйонів 5! Один стадіон в райцентрі, чий стан є ганьбою для Вас, Ваших колег-попередників та інших високопосадовців за весь час кар’єри нашого славного земляка! А Ви пишаєтесь сумою 14,6 млн. грн. на 11 видів спорту?! Не соромно?..

3) У 2015 р. Міністерству, спільно із Урядом та профільним комітетом ВР, вдалося зберегти від закриття 534 ДЮСШ. Для їх підтримки виділено 100 млн. грн. субвенції із Держбюджету. Зробили все можливе, щоб у Палаці спорту з’явився лід та почали тренуватися юні хокеїсти. Вперше за часів Незалежності тут стартував юнацький чемпіонат з хокею.

Конкретно Ви, пане міністре НЕ ВІДСТОЯЛИ фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл. З системи державного фінансування ДЮСШ витягнули 300 млн., а Ви розказуєте про виділені 100 млн. і вважаєте це ледь не «героїзмом»? Та Ви кинули напризволяще систему спортивних шкіл! І звалили всю відповідальність на місцевих керівників спорту, які хіба що дивом можуть вирішити питання повноцінного фінансування ДЮСШ з місцевих бюджетів. Чому Ви не добилися рішення про це на центральному рівні?! Боїтеся турбувати зайвий раз «босів»? Мало тямите в цій проблематиці? Чи просто байдужа доля ДЮСШ? (або інші варіанти?)

4) Міністерство впроваджує в життя Дорожню карту реформ у сфері фізичної культури та спорту. Добровільно відмовляємось від надлишкових функцій. Направлено на розгляд Верховної Ради реформаторський пакет змін до законодавства про фізичну культуру і спорт.

Ви бодай пробували подумати над реформами, які РЕАЛЬНО зменшили би ЗАЙВУ БЮРОКРАТІЮ, які дозволили би, наприклад, безболісно скоротити наполовину штат очолювана Вами міністерства (збільшивши при цьому зарплатню працівникам, які залишаться) та посад чиновників в інших державних спортивних організаціях, разом із скороченням непотрібних бюрократичних функцій (ці безкінечні звіти, довідки, табеля, запити тощо)? Марно було б чекати відповідь – Ви, не сумніваюсь чомусь, далекі від цієї проблематики (на жаль). «Реформаторський пакет змін»? Припускаю, що хороший спортивний фахівець навіть з «глибинки» в умовних дебатах щодо цього «пакету» особисто Вас «розіб’є в пух і прах», якби Ви наважились спілкуватися публічно на тему проблем нашої сфери і потрібних змін…

5) Мінмолодьспорту запрацювало в максимально прозорому режимі. Перейшли на електронні закупівлі, всі накази та звітність держпідприємств є на сайті. Дивіться, контролюйте.

6) Впроваджено нову автоматичну і прозору формулу фінансування олімпійських видів спорту. Вона прибирає ручний розподіл бюджетних коштів чиновникам міністерства. Формула реально працює! Це підтверджується Національним олімпійським комітетом.

Де можна побачити цю формулу? Чи пройшла вона громадське обговорення? Реальне, відкрите, публічне, а не формальне під час «турне» по Україні…

7) Підвищення автономії національних спортивних федерацій. З цією метою проводиться державний експеримент. 4 федерації вже напряму отримують кошти з Казначейства. Автономно визначають напрямки розвитку свого виду спорту та організовують навчально-тренувальний процес. Але ці кошти заборонено використовувати на фінансування апарату федерацій. Тільки на спортсменів. З 2016-го року запрошуємо інші федерації долучатися.

Пане міністре, дуже добре, що ці кошти заборонено використовувати на фінансування апарату федерацій! А хто і на яких умовах буде обслуговувати ці кошти? Ви знаєте багато бухгалтерів, які готові працювати безкоштовно? Чи зменшився відповідний апарат міністерства в цій частині пропорційно зменшенню коштів, які потребують «обслуговування» в міністерстві? (адже ж вони тепер обслуговуються федераціями).

8) Міністерством розроблено Дорожню карту реформування молодіжної сфери. Це результат спільної роботи із Реанімаційний пакет реформ, Центр підтримки реформ при КМУ, молодіжними громадськими організаціями. Мета – побудувати європейську модель відносин держави і молоді.

9) Міністерством за підтримки Програми розвитку ООН запущено інноваційні проекти у молодіжній сфері. Вперше за останні 6 років проведено соціологічне дослідження про реальний стан та потреби молоді в Україні. Запущено проекти «Спортіфай», “Молодіжний працівник” і суперовий проект портал “Моя карєра” – тут 170 тис. молодих українців безкоштовно зможуть пройти міжнародний профорієнтаційний тест “Магеллано Університет”.

10) Міністерство відіграє активну роль у національно-патріотичному вихованні молоді. Це сьогодні питання національної безпеки. Створено спеціалізований відділ національно-патріотичного виховання. Спільно із Міноборони була відроджена Спартакіада серед допризовної молоді. Разом із Міністерством освіти проводиться військово-патріотична дитячо-юнацька гра «Сокіл» («Джура»).

***

І ще одне маленьке запитання пану міністру. Ігоре Олександровичу, Вам відомі приклади, коли українські олімпійці (у т.ч. діючі) після змагань за кордоном залишаються там попрацювати в якості «чорноробочих» на будівництвах і т.п., аби заробити трохи на життя (і отримують там за день більше, ніж місячна тренерська ставка в Україні!)? Якби Вам стали відомі такі факти, як би Ви відреагували?

Вам не соромно, що «чорноробочий» в цивілізованій країні отримує більше, ніж чемпіон світу і молодий успішний тренер за місяць в Україні? (це я про конкретний приклад) А Ви розказуєте, що «все добре»?..

Вибачте за емоції… Насправді тут є ще багато що додати… Сподіваюсь, додадуть колеги спортсмени, тренери і, можливо, спортивні фахівці (якщо не боятимуться, бо у нас вміють «переконувати мовчати», на мене теж знайшли можливість тиснути…).

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор обласного центру «Спорт для всіх»

***

Міністр Жданов переклав відповідальність за фінансування ДЮСШ на облуправління

***

Асамблея НОК 2015: За Євробаскет-2017 у Києві та припинення спортивної еміграції

***

На Волині заняття в ДЮСШ роблять платними (на Буковині теж «мусять»?)

***

Новий міністр молоді та спорту – вінницький політик з «команди Кучми» (біографія)

***

«Спортивна реформа-2014»: Позитивні зміни чи збільшення витрат на бюрократію?

***

Фізкультура і спорт в Україні: які зміни потрібні/можливі централізовано і на місцях?

***

Фото: На змаганнях у Чернівцях – найбільше міністрів «на квадратний метр»

***

Фото: Міністр Булатов і зірковий Гешко підтримали оздоровчий флешмоб у Чернівцях

***

Міністр молоді та спорту – Дмитро Булатов (біографія і зв’язок зі спортом)

***

Особливості і перспективи розвитку системи управління сферою фізичної культури і спорту

***

2 Comments
  1. Морозов Артем says

    Нам например   (Академическая гребля, четверка парная в составе: Морозов А., Давгодько И., Надтока А., Михай Д.)   за золото Чемпионата Мира 2014 так и не подписали президентскую стипендию в размере 12000грн. на 2 года, а подписали только за второе место Чемпионата Европы 2015 – 5000грн. на 1 год и то мы их еще ни разу не получили… Это что касается сохранения большого спорта в Украине и выплаты честно заработанных денег спортсменам…

  2. Про що і мова… Я взагалі не розумію нащо йти до Верховної Ради і натягувати позитивну інформацію, якщо там треба розказувати про проблеми і пропонувати шляхи вирішення, просити про підтримку…
    Але ж пан міністр, певно, хвилюються за своє крісло:)

Leave A Reply

Your email address will not be published.