Буковинський бігун винайшов «машину часу» і перенісся на 20 років назад

0

Перенестися назад у молоді роки, виявляється, цілком реально, – каже майстер спорту з легкої атлетики Ігор Сурла, який відчув «дію машини часу» на собі.

 2013-Kyiv-marafon-2-sportbuk.com (3)

Найбільш універсальний український бігун Ігор Сурла, який в перші роки Незалежності виконав норматив майстра спорту на дистанціях від 1500 м до марафону (142 км 195 м), включаючи і стипль-чез (3000 м з перешкодами), знову почав «світитися» серед призерів на різних змаганнях. Правда, вже у ветеранській номінації. Хоча на нещодавньому Київському напівмарафоні чернівчанин, вигравши вікову групу 40-49 років, показав на дистанції 10 км шостий результат серед всіх учасників — 34 хв. 43 сек.

У Києві Ігор Сурла поставив переможну крапку в серії успішних виступів у легкоатлетичних пробігах серед ветеранів. Зокрема, він виграв «Тернопільську озеряну» в номінації 40-44 рр., потім на відкритому пробігу на 10 км у Львові був другим після діючого майстра спорту з марафону, згодом йому ж лише поступився там же, у Львові, на напівмарафонській дистанції, яку подолав за 1 год. 21 хв. 30 сек., а потім на 10-кілометрівці в рамках Київського напівмарафону впевнено виграв вікову групу 40-49 років з результатом 34 хв. 43 сек.

Для майже 42-річного ветерана ці результати є доволі пристойними. І, певною мірою, здивували навіть самого героя, який зізнався, що на змаганнях нині почувається майже як в молоді роки: «Після закінчення спортивної кар’єри я в принципі не припиняв займатися бігом – вже для здоров’я, або для себе, як кажуть. Також захопився спортивним орієнтуванням. Брав участь у різних змаганнях з легкої атлетики, спортивного орієнтування, військового багатоборства. Але цього року якось «прорвало». На пробігах почуваюсь майже як в молоді роки. Ось вам і «спортивна машина часу»: хочете повернутися в молоді роки – бігайте (сміється – авт.). Особисто я ніби повернувся на 20 років назад. До речі, і вага стала практично «бойовою» 20-річної давності – 68-69 кг».

Якщо говорити про «повернення» на 20 років назад, то саме тоді сталась забавна історія, яку описували в засобах масової інформації. І теж, до слова, на Київському напівмарафоні. Тоді маловідомий в марафонських колах чернівецький бігун Ігор Сурла примудрився фінішувати на високій четвертій позиції в елітній групі, що навіть викликало певні сумніви. Річ у тім, що номери були паперовими і швидко «посилались». Відповідно, не всіх спортсменів могли якісно відмітити на поворотах. І оскільки нещодавнього юніора з Чернівців ніхто не очікував бачити на такій високій позиції, навіть припустили, що він міг бігти не всі кола. За земляка заступився на той час вже майстер спорту міжнародного класу з марафонського бігу Сергій Яненко. Ситуація прояснилась… завдяки рваним кросівкам. Інший марафонець-«міжнародник» Хлинін, зрозумівши про що суперечка, подивився на Сурлу і сказав: «Ви про цього у рваних кросівках? Та він бігав зі мною поруч перших 4 кола. Я ще думав, хто це так тримається? А він на останніх двох колах ще й втік вперед». Саме «свідчення» цього авторитетного марафонця тоді врятувало автора несподіванки від можливої помилкової дискваліфікації.

Через рік Ігор Сурла відібрався на Чемпіонат світу з кросу і на Кубок Європи з легкої атлетики, після чого вже ніхто не сумнівався, що його місце – в еліті українського стаєрського бігу.

Сьогодні, 29.10.13, Ігор Сурла святкує свій 42-й день народження. Обласна федерація легкої атлетики, спортклуб «Гешко», обласний центр «Спорт для всіх» (чиїм активним волонтером є Ігор Георгійович) та друзі-спортсмени вітають іменинника і бажають довгих-довгих років в активному спорті, а також, звісно, щастя в особистому житті!

***

Легка атлетика: Буковинські нагороди на «Тернопільській озеряні 2013»

***

Фото: Групу оздоровчого бігу взяла «на приціл» програма «Спорт-тайм»

***

Фото: Гран-прі Буковини 2012 зі спортивного орієнтування (результати)

***

Фото: «Веселі старти» у ЗОШ с. Нижні Станівці (Кіцманський р-н)

***

Фото: «Старти надій» у наметовому таборі «Райдуга» (с. Просіка)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.