Фото: Юні чернівецькі футболісти здолали резервістів «Баварії»

1

Ось ці хлопці мають грати за «Буковину»! – такими емоціями відреагував губернатор Чернівецької області Михайло Папієв на перемогу юних чернівчан над німецькою командою у першому турі традиційного міжнародного турніру «Чотири регіони для Європи» («Four regions for Europe»).

У Чернівцях турнір «Чотири регіони для Європи», в якому беруть участь команди 16-річних з

Чернівчани радіють перемозі в серії пенальті
Чернівчани радіють перемозі в серії пенальті, яка завершилась майже в сутінках.

департаменту Майєнн (Франція), округу Швабія (Німеччина), Сучавського повіту (Румунія) та Чернівецької області (Україна), гостює утретє. Ці змагання відбуваються з 2002 р. щороку по черзі у кожному з регіонів, які беруть участь у цьому проекті. Чернівецька команда, нагадаємо, виграла ці змагання поки що лише одного разу – у 2005 р. у Чернівцях.

Церемонія відкриття ХІІ етапу (сезону) проекту «Чотири регіони для Європи» відбулась у середу, 21.08.13, на полі з штучним покриттям ФОК «Олімпія», де, власне, і самі футбольні баталії проходять. Крім виступів керівників Буковини та регіонів-партнерів, численні глядачі, які заповнили вщерть трибуни стадіону ФОК «Олімпія» побачили і запальний танець від черлідерів з групи підтримки «Максимум», яку не так давно називали однією з кращих у вищій баскетбольній лізі України (коли там виступала чернівецька «Стріба»).

Першими на синтетичний газон вийшли команди з Майєнна (Франція) та Сучави (Румунія). Фаворитами, звісно, були французи, адже вони частіше вигравали звітні змагання або, як мінімум, посідали вище місце, ніж румуни. Цього разу початок зустрічі був доволі рівним. Більше того, сучавські футболісти, які можуть почуватися у Чернівцях майже як вдома (все-таки вони живуть у Південній Буковині, а турнір – у Північній Буковині), першими потривожили голкіпера команди з Майєнну. І взагалі майже всю першу половину зустрічі діяли активніше в атаці. Але, як відомо, виграє не той, хто більше атакує, а хто більше забиває. І під завісу першого тайму французи це продемонстрували, коли Фаб’єн Куеффе реалізував вихід сам на сам і відкрив рахунок.

Уже на 5 хвилині другого тайму Майєнн подвоїв свою перевагу. І після цього у сучавців, схоже, руки опустилися, як кажуть. Хоча ніби «за інерцією» вони продовжували атакувати. І якби вдалося забити раніше, можливо, відкрилось би «друге дихання» і вони навіть встигли би відігратися. А так Разван Амарієй скоротив рахунок лише на 68-й хвилині, тож часу на вирішальний штурм вже не вистачило (грали 2 тайми по 35 хв.). Як, утім, і сил. Та й французька команда традиційно сильна, тому не так вже й просто прорвати її захисні редути.

У другому матчі чернівецька команда зійшлася з однолітками з німецького округу Швабія – представниками Федеральної землі Баварія. Баварці, яких, певною мірою, можна назвати і резервістами титулованої «Баварії», на всіх турнірах виступають на дуже високому рівні, демонструючи класичний німецький футбол, який базується на високій дисципліні та самовідданості на полі. Але, як і в першому матчі ігрового дня, не фаворити диктували умови на полі, а якраз буковинці, що називається, «вели гру». За кількістю створених небезпечних і гольових чернівецька команда суттєво переважала баварців. Але до логічного завершення жодну з атак підопічні Юрія Крафта так і не довели. Навіть після того, як в середині другого тайму (18 в.) капітан Швабії Бенджамін Сакрак «випросив» у арбітра Олександра Плахова другу жовту картку, яка автоматично стала червоною (до цього чернівецький рефері в декількох епізодах пожалів Сакрака, який, маючи в пасиві гірчичник, продовжував грати грубовато і навіть виявляти прояви неспортивної гри). На останніх хвилинах, коли чернівчани пішли великими силами вперед, німці ледь не провели фатальну для господарів контратаку – вихід сам на сам лише дивом не завершився більшими неприємностями для української команди.

Отож, матч завершився з рахунком 0:0. І за новим регламентом, який на своєму домашньому етапі запропонували румуни, у разі нічиєї пробиваються післяматчеві пенальті. Переможець серії отримує два очки, а програвший – одне.

У серії пенальті, яку називають ще «лотереєю», фортуна була на боці збірної Чернівецької області. Наш голкіпер Артур Різничук відбив перший же удар суперників, створивши позитивний фон для партнерів. А через удар м’яч влучив у ліву від кіпера стійку (Артур, до речі, саме в той кут і кинувся). Оскільки наші хлопці забили всі пенальті, серія завершилась після нашого четвертого удару – 4:2!

Після першого ігрового дня лідирує Майєнн – 4 очки. Другими йдуть чернівчанин – 2 очки, третіми шваби – 1 очко і Сучава поки що очок не набрала.

Приємно зазначити, що завдяки спільним зусиллям SportBuk.com (ОЦ ФЗН «Спорт для всіх») та «Чернівці.ТВ» матчі проекту вперше транслюються в онлайні (на chv.tv). Цікаво, що в другий ігровий день пряма трансляція опинилась під загрозою зриву, оскільки в цей же час відбувається масштабний освітянський захід «Крайові збори», який також мав транслюватися в онлайні. Оскільки трансляцію забезпечує той же канал «Чернівці. ТВ», а одночасно дві події показувати наживо наразі неможливо, довелося робити вибір. Порадившись, губернатор Михайло Папієв та директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Михайло Бауер вирішили віддати перевагу все-таки футбольним трансляціям, адже йдеться про міжнародний рівень і можливість наших партнерів у Франції, Німеччині та Румунії дивитися ці змагання в прямому ефірі.

У четвер о 10:00 зустрічаються Швабія – Сучава, а об 11:30 – Чернівці – Майєнн.

 

ХІІ International football tournament U-16 «Four regions for Europe»

21.08.2013, Chernivtsi (Ukraine), FOK «Olimpia»

Chernivtsi (Ukraine) – Schwabia (Germany) – 0:0 (pen. – 4:2)

Chernivtsi: 1 Riznychuk Artur, 19 Ilasxhuk Vasyl, 5 Moroz Roman, 22 Magda Roman, 15 Nikiforiak Vasyl, 3 Pasischyk Artem (25 Genyk Mykola, 36), 7 Dobrovolskyy Oleg – k, 23 Pylypiyu Andriy (20 Korenga Taras, 46), 8 Kosovan Dmytro, 11 Chiganesko Ruslan, 17 Demianiuk Maksim. Rezerv: Kozhokaru Igor, 21 Martyniuk Oleg, 35 Prodan Stanislav. Coach: Kraft Juriy, Voroniuk Volodymyr.

Schwabia: 1 Martin Daniel, 2 Sidiropulos Darios, 3 Sakrak Benjamin – k, 4 Pauner Kai, 5 Käser Felix, 6 Zingerle Lukas (12 Wehren Markus), 7 Mielich Fabian (13 Ficker Ludwig) 8 Rauh Michael, 9 Speiser Achim (15 Heindrich Lukas), 10 Kusterer Noah, 11 Kaya Mirhan (14 Wenisch Alex). Coach: Baumhauer Luis, Schmidbauer Aggi.

Penalty: 7 Dobrovolskyy +, 8 Kosovan Dmytro +, 15 Nikiforiak Vasyl +, 5 Moroz Roman + – 12 Wehren Markus –, 4 Pauner Kai +, 14 Wenisch Alex –, 13 Ficker Ludwig +.

Referee: Plakhov Olexandr, Gorbatiuk Olexandr, Gamal Dmytro. 4 referee: Surmenko Oleg.

Yellow card: 11 Chiganesko Ruslan (18), 8 Kosovan Dmytro (62), 25 Genyk Mykola (70+1) – 3 Sakrak Benjamin (17), 12 Wehren Markus (57), 14 Wenisch Alex (70+1).

Red card: 3 Sakrak Benjamin (53 – 2 yellow card).

 

Suceava (Romania) – Mayenn (France) – 1:2

Goals: 4 Razvan Amariei (68) – 7 Fabien Coueffe (28), 9 Wladislav Traillard (40).

Referee: Bamburak Volodymyr, Pyslar Olexandr, Kolisnychenko Mykola. 4 referee: Petrich Milosh.

Photo: Alla GUTNIK, Georgiy MAZURASHU, Vadym SHELENKO (Gallery will be supplemented)

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

21.08.13. 4 regions for Europe (SportBuk.com)

***

Чотири регіони для Європи Сучава, Чотири регіони для Європи, округ Швабія, департамент Майєнн, повіт Сучава, Чернівецька область, ХІІ International football tournament U-16 Four regions for Europe, International football tournament U-16 Four regions for Europe, Four regions for Europe, Буковина, футбол, буковинський футбол, чернівецький футбол, турнір Чотири регіони для Європи, Mayen, Schwabia, Suceava, Chernivtsi, Four regions for Europe online, Буковинський спортивний портал sportbuk.com, буковинський спорт Мазурашу, спорт Чернівці Мазурашу, буковинський спорт sportbuk.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.