Фото: У «Будинку з левами» відзначили День фізичної культури і спорту

3

У четвер, 6.09.12, у Чернівецькій обласній державній адміністрації відбулася урочистість з нагоди Дня фізичної культури і спорту.

У малій залі засідань ОДА зібралися керівники спортивних товариств і відомств, а також спортсмени, тренери і працівники сфери фізичної культури і спорту, яких нагородили почесними грамотами та презентами від облдержадміністрації, облради, міськради, обласного відділення НОК України, Департаменту освіти і науки, молоді та спорту.

Присутні оплесками «підказали» владі, які успіхи вартують найбільшої уваги

Серед нагороджених було одразу шість буковинських олімпійців, у тому числі четверо учасників Ігор-2012

Віце-губернатор Віталій Темерівський нагороджує півфіналістку Олімпіади-2012 і срібну призерку Чемпіонату світу Наталку Лупу. Фото: Георгій Мазурашу

(Тетяна Дорохова – стрільба з лука, Микола Лабовський – легка атлетика, 10000 м, Наталія Лупу – легка атлетика, 800 м та Лідія Січенікова – стрільба з лука), перша буковинка в олімпійській збірній за часів незалежності (Ліна Герасименко – стрільба з лука, рекордсменка Олімпіади-96 в Атланті) та учасник попередніх трьох Олімпіад (Іван Гешко – легка атлетика, 1500 м, 800 м).

Лідери крайового спорту, звісно, сподівалися, що вітати спортивну громаду з професійним святом будуть перші особи області та міста, як це було минулого року. Але голова облдержадміністрації Михайло Папієв, який, нагадаємо, очолює обласне відділення НОК України, на урочистості бути не зміг. І це потягнуло за собою «цепну реакцію», тож від влади вітали віце-губернатор Віталій Темерівський, який курує гуманітарний напрям, керуючий справами обласної ради Микола Борець, заступник міського голови Петро Ротар та заступник голови обласного відділення НОК Віталій Омельянчук.

Від Департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОДА, який тепер управляє і сферою фізичної культури і спорту в області, «іменинників» привітала перший заступник директора Любов Тарангул.

Попри те, що 2012-й особливий – рік спорту в Україні та рік Олімпійських ігор, владні виступаючі акцент на цьому не зробили. І навіть рекордне представництво області на цьогорічних Олімпійських іграх згадали якось не дуже мажорно й без прізвищ головних героїв року. Поіменно наших олімпійців вперше згадали лише тоді, коли запросили отримати Почесні грамоти від ОДА (Наталія Лупу і Лідія Січенікова) та облради (Микола Лабовський і Тетяна Дорохова). Натомість присутні в залі «розставили акценти» своїми оплесками, які були незрівняно «щедрішими» саме під час нагородження олімпійців. А коли Віталій Омельянчук у своїй короткій промові окремо подякував буковинським олімпійцям-2012 за те, що зуміли пробитися на головні змагання чотириріччя і гідно боролися в Лондоні, овації навіть «змусили» його перервати виступ на декілька секунд. Одразу видно було, що присутні добре розуміються на спортивних цінностях і знають, що здобути право виступати на Олімпіаді – це не лише мрія кожного спортсмена, а й фактично спортивний подвиг, тим більше якщо врахувати відверто скромні умови, в яких доводиться тренуватися провідним спортсменам краю та потенційним олімпійським резервам.

Олімпійці «розшукують» керівника відділення НОК?..

Ще одним «знаком» для влади стало те, що перший серед українців і один з п’яти європейців, які виконали

Такий плакат бажаючі можуть отримати в обласному центрі "Спорт для всіх"

олімпійський норматив для участі в Іграх-2012 на 10000 м, Микола Лабовський, повертаючись вже з нагородою від облради, зупинився біля президії і попросив Віталія Темерівського допомогти влаштувати олімпійцям зустріч з губернатором та головою відділення НОК України Михайлом Папієвим. Віталій В’ячеславович запевнив, що допоможе. Це виглядало дещо «екзотично», що учасникам Олімпійських ігор (яких за всю історію Чернівецької області було лише 10 – тих, хто їхав на Ігри саме з Буковини, а не з інших областей або країн) доводиться напрошуватися на зустріч з керівником олімпійського відділення, з яким, напевно, мали би регулярно зустрічатися ще задовго до Олімпіади – в якості кандидатів до олімпійської збірної, у яких цікавляться, як йде підготовка і чим можуть допомогти, аби якнайкраще підготуватися до головного старту чотириріччя… Пригадується, коли Михайла Миколайовича обирали на посаду голови відділення НОК, він підкреслював, що довго розмірковував над відповідною пропозицією президента НОК Сергія Бубки, адже це, мовляв, дуже серйозна громадська посада, яка вимагає особливої уваги, організаційних зусиль і патронату, як керівника обласної виконавчої влади. А тут олімпійці жаліються на брак уваги… Що тоді казати про «рядових» учасників олімпійського руху і олімпійську справу взагалі?.. Хочеться вірити, що це не «закономірне ігнорування», а лише випадковий збіг обставин, які не дозволили керівнику олімпійського відділення досі зустрітися з олімпійцями. Ці всі проблеми, як кажуть, вмить можуть забутися, якщо Михайло Миколайович, приміром, реально допоможе своїм впливовим патронатом «головним олімпійським підопічним» і доведе до логічного завершення обіцянки влади забезпечувати житлом учасників Олімпійських ігор. Тим більше, що ця традиція на Буковині зародилася ще у надскладний післявоєнний період (напевно, все-таки важчий, ніж теперішній час економічної кризи) і підтримувалась владними командами «всіх кольорів»!

Список нагороджених буде доданий пізніше.

 

Фото: Георгій Мазурашу

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

6.09.12. День фізичної культури і спорту, Чернівецька ОДА (SportBuk.com)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.