«Буковина», програючи «Енергетику», забила двічі у доданий час і вирвала перемогу!

0

У заключному домашньому матчі осінньої частини першолігової першості України з футболу чернівецька «Буковина» 6.11.2010 р. вдома одержала «інфарктну» перемогу над «Енергетиком» (Бурштин).

Чернівчани першими пропустили. Щоправда, після того як арбітр не зарахував чистий гол, який після розіграшу кутового забив Руслан Гунчак. Точніше, рефері відмінив взяття воріт вже тоді, коли футболісти «Буковини» вже відсвяткували гол, а гості готувалися розіграти м’яча у центрі поля – Сергій Скрипак внаслідок тиску з боку тренерів гостей дав… переподати кутовий.

Ще в декількох епізодах суддя не призначив пенальті у ворота бурштинців. Але коли здавалося, що «Енергетик» відсвяткує сенсаційну перемогу, чернівчанам вдалося вирвати три очки, забивши два голи у додані хвилини. Відзначилися Руслан Гунчак і Степан Маковійчук. Це просто фантастична перемога, яку назвали також «інфарктною».

«Буковина» – «Енергетик» (Бурштин) – 2:1 (0:1)

14.00. Чернівці. Стадіон “Буковина”. 2500 глядачів. 18 градусів.

Голи: Руслан Гунчак (90+2), Степан Маковійчук (90+5) – Руслан Мостовий (30).

Арбітр Сергій Скрипак (Київська обл.), асистенти арбітра Віталій Лазєєв (Одеса), Ігор Альохін (Сімферополь). Четвертий арбітр – Михайло Маланчук (Чернівці). Делегат ФФУ – Владлен Науменко (Миколаїв).

Чернівці: 33 Олександр Чурілов, 22 Іраклій Циколія (Петро Климус, 61), 17 Володимир Олефір, 26 Сергій Басов, 9 Олег Керчу, 35 Руслан Гунчак – к, 7 Роман Дорош, 15 Олександр Донець (23 Валерій Блажко, 80), 21 Євген Сантрапинських, 19 Владислав Коробкін (11 Роман Степанков, 61), 10 Степан Маковійчук. Запасні: 1 Сергій Преснаков, 20 Борис Орловський, 8 Вадим Пислар. Тренер – Вадим Заяць.

Бурштин: 35 Микола Хомин, 17 Роман Мельник, 11 Руслан Мостовий, 5 Микола Лазорик – к, 2 Богдан Слука, 3 Ігор Гребинський, 10 Ігор Долотко, 14 Андрій Чернов (16 Сергій Срібний, 89), 4 Віктор Данищук, 7 Орест Януш, 18 Олександр Семенюк (9 Роман Барчук, 86). Запасні: 29 Олександр Ільющенков, 8 Роман Бочкур, 6 Ярослав Деренюк, 13 Андрій Веретко, 15 Максим Прокопович.

Попередження: Володимир Олефір (36), Владислав Коробкін (51), Роман Степанков (70) – Роман Мельник (43), Ігор Долотко (62, 90+3 – вилучення за грубий поштовх суперника після зупинки гри), Ігор Гребинський (90+3).

Різнополярність у турнірній таблиці та той факт, що у першому колі чернівчани перемогли у Бурштині з великим рахунком (4:1), звісно, не могли не позначитися на звітному поєдинку. Попри те, що «Енергетик» чотири матчі не знав гіркоти поразок, гравці «Буковини», напевно, так і не змогли налаштуватися належним чином на цей матч. Щоправда, це не завадило підопічним Вадима Зайця заволодіти ініціативою і почуватися повноправними господарями поля. Але не ситуації на полі, на яку, як виявилося, найбільше впливала суддівська бригада, яка, складалося враження, була налаштована чомусь рішуче проти «Буковини».

Перший серйозний момент біля воріт «Енергетика» виник лише на 19 хв., коли після потужного удару Владислава Коробкіна кіпер гостей Микола Хомин не втримав м’яча в руках, але на добивання на мить не встиг Степан Маковійчук. Наступний епізод, на 22 хв., напевно, має увійти до підручників для арбітрів у розділі: «Як не можна судити». Олександр Донець подав від лівого кутового прапорця, м’яч через декілька дотків дійшов до Руслана Гунчака, який холоднокровно переправив його у ворота. Чернівчани побігли святкувати взяття воріт, поділилися радістю і з вболівальниками на протилежній половині поля, а коли повернулися на свої позиції для продовження гри побачили і очам своїм не повірили – рефері Сергій Скрипак через декілька хвилин відмінив рішення щодо взяття воріт і показав, що треба… переподати кутовий. Виявилося, що його асистент, чиї маневри обмежені серединою поля, ніби-то побачив, що м’яч був установлений за межами відведеної для подачі кутового клаптика і, за словами тренера «Енергетика» Михайла Савки, ще до виконання удару підняв прапорець. Головний арбітр на це не звернув увагу. Зате після забитого голу тренерський штаб бурштинців змусив лайнсмена знову сигналізувати про це, і в підсумку взяття воріт скасували. Після матчу делегат ФФУ Владлен Науменко намагався за допомогою відеозапису з’ясувати, чи справді м’яч було неправильно встановлено, але реально це з точки перебування відеокамер не видно було. Потім він пішов на місце біля центральної лінії поля, де перебував асистент арбітра, і в присутності автора цих рядків констатував, що з тієї позиції тим більше неможливо побачити «півкола» для подачі кутового. Навіть якщо припустити, що м’яч на якісь сантиметри виходив за визначені межі (хоча Донець стверджує, що цього не було, та й який сенс було це робити – хіба тих декілька сантиметрів грають таку важливу роль?), то по суті це ніяк не вплинуло на подальший перебіг подій, які призвели до забитого голу. Тобто рішення про його відміну свідчить лише про відвертий непрофесіоналізм або упередженість. Прояви останнього мали місце і у подальшому.

Після цієї суперечливої ситуації чернівчан «добив» абсолютно алогічний гол, який Руслан Мостовий забив на 30 хв. ударом від правого кутового прапорця – м’яч летів у ближній кут і завдяки декільком рікошетам дезорієнтував Олександра Чурілова, який не встиг врятувати власні ворота. До перерви двічі міг відзначитися Гунчак. Спершу на 35 хв. після подачі Володимира Олефіра він з «вбивчої» позиції пробив головою повз ціль. А на 39 хв. гарматний постріл Руслана зі штрафного метрів з 25-ти прийшовся у сантиметрах від правої «дев’ятки».

Одразу після перерви рахунок мав зрівнювати Донець, який після флангової передачі від Євгена Сантрапинських не влучив у «рамку» з правого кута воротарського майданчика. На 55 хв. Сантрапинських з кутового знайшов на лінії воротарського майданчика Гунчака, який пробив головою впритирку з лівою штангою. На 72 хв. Олег Керчу з лівого флангу навісив у протилежну зону карного майданчика на Валерія Блажка, який повернув м’яча в центр під удар Гунчаку, але його постріл з 14 метрів прийшовся вище поперечини. За 2 хв. м’яч, який летів у ворота, капітан «Енергетика» Микола Лазорик зупинив у воротарській зоні корпусом і лівою рукою, але арбітр гру не зупинив. На 85 хв. під час одного з рідкісних контрвипадів бурштинців вихованець буковинського футболу Олександр Семенюк зліва подав на Андрія Чернова, який метрів з 14-ти цілив у дальній кут, але не влучив. На 90 хв. після флангового навісу Валерій Блажко міг пробити головою з воротарської зони, але захисник притримав його руками і, до того ж, наступив на ногу, але і на це падіння рефері не відреагував.

Ключовими стали додані хвилини. На другій з них Сантрапинських подав кутовий з правого флангу і Гунчак ударом з центру карного майданчику відновив рівновагу. Через хвилину неспортивна поведінка гостей завершилася «гірчичником» для Гребинського і червоною карткою для Долотка, який після зупинки гри руками грубо штовхнув суперника. А ще через 2 хв. штурм воріт «Енергетика» завершилася для «Буковини» переможним голом. Спершу Маковійчук подав кутовий, після якого гості відбилися, але на підборі першими були буковинці, заробивши вільний удар. М’яч після удару Гунчака влучив у захисника і відскочив назад до Руслана, який головою «закинув» його назад до штрафного майданчика. Там у підкаті до м’яча безрезультатно намагався дотягнутися Роман Степанков, але це дещо дезорієнтувало кіпера Хомина, який коліном відбив шкіряну кулю якраз на Маковійчука. І сталося диво – на останніх секундах Степан забив переможний гол. Трибуни «зірватися», а вітати головного героя на поле вибігли не лише запасні гравці, а й весь «штаб» чернівчан. Одне слово, святкували так, ніби виграли Лігу чемпіонів. Як сказав після матчу автор переможного голу Степан Маковійчук: «Тренер просив нас показати гарну гру і влаштувати вболівальникам «Лігу чемпіонів». Так і вийшло – як «Баварія» – «Манчестер» у пам’ятному фіналі, коли англійці вирвали перемогу у доданий час. Забити на останніх секундах гол набагато радісніше, ніж виграти 3:0».

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.