Майстер-клас з писанкарства «Олімпійська писанка»

0

29 квітня 2021 року в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, а саме на факультеті фізичної культури та здоров’я людини, відбувся майстер-клас з писанкарства «Олімпійська писанка» напередодні Великодня у свято Чистого четверга.

Як відомо, писанка – невід’ємний та важливий атрибут Великодніх свят. До того ж, вона є символом добра і миру. Напередодні Великодня існує традиція розписування писанок, візерунок яких несе певний сенс. Це дійство можна назвати сокровенним та магічним, адже кожен малюнок здійснюється з любов’ю та має своє особливе значення. Зазвичай у розписі писанок може брати участь уся сім’я. Спільне проведення часу під час цього процесу значно зближує батьків з дітьми, дозволяє їм власними зусиллями створити індивідуальний, неповторний візерунок, який символізуватиме щось особливе для їхньої сім’ї.
Орнамент писанок є довільним, але переважно з традиційними українськими мотивами, які свідчать про народні звичаї, що дає змогу не забувати, а навпаки знати, примножувати і цінувати традиції рідної землі. Кольори писанок теж мають свою символіку та несуть певну інформацію.
«Олімпійська писанка» має на меті об’єднати дітей навколо спільної олімпійської ідеї. Завдяки розпису писанок в патріотичному олімпійському стилі школярам надається можливість розповісти про спорт мовою своєї творчості, таким чином наголошуючи на загальнолюдських національних цінностях, таких як любов до Батьківщини, знання народних традицій та звичаїв, відданість рідному краю. Писанковий розпис із використанням олімпійської тематики дає змогу популяризувати спорт, здоровий спосіб життя, цінності олімпізму серед учнівської молоді.
Захід відбувся за ініціативи кандидата наук з фізичного виховання та спорту, доцента Ярослава Галана та сприяння регіонального відділення НОК України в Чернівецькій області. Майстер-клас проходив в рамках наукового проекту «Інноваційна модель реалізації та формування патріотизму дітей засобами олімпійської освіти». До участі у заході долучились: Іван Гешко – голова регіонального відділення НОК України в Чернівецькій області, чемпіон світу з легкої атлетики, учасник трьох Олімпійських ігор; Тетяна Григоришина – відповідальний секретар ГО «Федерація волейболу Чернівецької області»; учениці відділення волейболу Чернівецької ДЮСШ № 4; учні закладів загальної середньої освіти м. Чернівців.
Під час майстер-класу учасники мали змогу ознайомитися з певними тенденціями писанкового розпису, які розповіла лаборант наукового проекту Валерія Славінська. У ході заходу учні проявляли свої творчі здібності, самостійно розписуючи писанки. Проведення таких заходів сприяє розвитку креативності у школярів, формуванню їхньої художньої майстерності, а також прищепленню загальнолюдських патріотичних цінностей, основних олімпійських засад, любові до спорту крізь призму народних українських традицій та звичаїв.

Усі учасники заходу отримали подарунки від регіонального відділення НОК України в Чернівецькій області.

Leave A Reply

Your email address will not be published.