Новосельчанин – призер європейських змагань з волейболу

0

На п’єдесталі пошани чемпіонату Східно-Європейської волейбольної зональної асоціації (EEVZA) 2019 р. “засвітився” і Новоселицький район. Одним з кращих у складі збірної України U-16 був вихованець новоселицького волейболу Крістіан Присакар.

У латвійському місті Даугавпілс завершився чемпіонат Східно-Європейської волейбольної зональної асоціації (EEVZA) серед юнаків у віковій категорії до 16 років. На жаль, представникам України знову не пощастило штурмувати найвищу сходинку п’єдесталу. Але без заслужених нагород вони не залишилися…

Вісім команд-учасниць було розбито на дві групи. Збірна України потрапила до квартету А разом із Росією, Естонією та Литвою. В іншій четвірці сильнішого визначали Польща, Білорусь, Грузія та Латвія. 

Згідно правил змагань, до фіналу напряму виходили переможці груп, тому результат кожного матчу міг мати особливе значення. Втім, дива не сталося, і доля путівок до вирішального поєдинку чемпіонату визначалася в очних протистояннях його безперечних фаворитів, відповідно, Росія – Україна та Польща – Білорусь.

Як і слід було очікувати, на шляху до вищезазначеної дуелі у підопічних Ігора Альохіна проблем не виникло. Вони переконливо здолали волейболістів Естонії – 3:0 (25:12, 25:9, 25:13) та Литви – 3:1 (25:15, 19:25, 25:10, 25:18). Росіяни теж обіграли цих суперників у шести сетах. Отже, все вирішувала заключна зустріч у групі.

Цей поєдинок, що тривав майже 100 хвилин, безперечно, став справжнім прикрашенням усього турніру. На майданчику зійшлися приблизно рівні за своїм потенціалом опоненти, тож боротьба між ними вийшла ще та! У стартовому сеті росіяни буквально «на зубах» вигризли рахунок 26:24 і, натхненні цим успіхом, довели свою невеличку перевагу в наступному – 25:21. Та в українських волейболістів теж є характер. І в третій партії вже Назар Гетьман (загалом набрав 18 очок), Крістіан Присакар (12) та Ілля Чабан (10) змусили суперників пережити неприємні хвилини – 25:23. А в четвертій наші трималися майже очко в очко. Проте, на превеликий жаль, у кінцівці команда Росії зіграли трішечки розважливіше. Тож 25:22 і загальний рахунок – 3:1 на її користь.

У групі Б сильнішого між собою визначали поляки та білоруси. Та напруженої боротьби не вийшло, оскільки перші з них зіграли значно потужніше – 3:0 (25:17, 25:19, 25:19). Таким чином, доля бронзових нагород змагань мала визначитися у протистоянні Україна – Білорусь, а золотих – у дуелі Польща – Росія…

«Бронзовий» поєдинок також вийшов на славу. Тривалий час на майданчику відбувалися справжні ігрові «гойдалки», де величезне значення могла мати навіть єдина помилка. Зрештою, саме завдяки більшій холоднокровності у кульмінаційні моменти білоруси й лідирували – 2:1 (25:23, 21:25, 25:22)… Але надалі українська збірна дивовижним чином заграла значно потужніше, насамперед, солідно підтягнувши якість прийому. Відповідно, й атаки стали більш різноманітними та влучнішими. Зокрема, на повну заголосили «гармати» Назара Гетьмана (загалом набрав 22 очки), Крістіана Присакара та Максима Донеця (по 19). Також наші хлопці відрядили по той бік сітки 13 загальних ейсів. І їхні суперники відверто «попливли». Таким чином, «нокаутувавши» білорусів у четвертій партії – 25:18, підопічні Ігора Альохіна, образно кажучи, по гарячому добили їх на тай-брейку – 15:8. Отже, 3:2 – і володарями бронзових нагород стали волейболісти України. Поздоровляємо! 

Залишається додати, що у фінальному поєдинку збірна Польщі таки приборкала відчайдушний супротив команди Росії – 3:1 (24:26, 25:15, 25:16, 25:23)…

Прес-служба ГО ФВУ, fvu.in.ua

Leave A Reply

Your email address will not be published.