Кубок України 2018: перемога буковинця, експерименти ФЛАУ (відео, фото)

0

Сильніші легкоатлети України у кожній дисципліні були запрошені для участі у національному Кубку з легкої атлетики в приміщенні, який відбувся 18.02.18 у Києві.

Це був, можна сказати, експериментальний формат змагань. Проте експеримент швидше не вдався, ніж навпаки. За тиждень після чемпіонату України в приміщенні такі кубкові змагання «не зайшли». Багато хто з лідерів вирішили не брати участь у Кубку України. Як і частина атлетів, які за своїми позиціями у рейтингу мали право заявитися на Кубок, але, мабуть, виконавши для себе якісь завдання на національному чемпіонаті, також вирішили не долучатися до кубкових баталій.

Зрозуміло, що цей старт був запланований, великою мірою, «під виконання нормативів» на чемпіонат світу в приміщенні, адже хтось міг би на Кубку України, як кажуть, «скочити в останній вагон», тобто зачепитися за норматив. Але «таких» виявилось дуже мало. Деякі з потенційних «нормативників» скористалися можливістю стартувати за кордоном, в кращих умовах, і, на щастя, таки маємо додаткові виконані нормативи, в останній момент, як кажуть. На Відкритому Кубку Стамбула літній рекордсмен України на 400-метрівці Віталій Бутрим (Суми) побив і рекорд в приміщенні із результатом 46,45 святкував перемогу та може готуватися на Бірмінгем-2018. Дніпровка Анна Рижикова (Ярощук), яка спеціалізується на 400 м з/б, там же, в Стамбулі, виграла гладкі 400 м з особистим рекордом 52,97, що вище нормативу.

На Кубку України в попередніх заявках було більше потенційних учасників чемпіонату світу в приміщенні, які десь близько до нормативу і могли спробувати в Києві виконати його. Але попередні заявки і реальні теж відрізнялись зі знаком мінус. У підсумку на Кубку України мало в яких дисциплінах можна було очікувати атаку нормативу. Одним з таких видів були жіночі стрибки у довжину, де змагались лідери сезону Марина Бех (Хмельницька обл.) та Крістіна Гришутіна (Київ), які на чемпіонаті трішки не дострибнули до нормативу (6,76 м) – 6,67 та 6,64, відповідно. У київському манежі вони стрибнули на 6 м 39 см, причому обидві зробили лише по одній результативній спробі (решта – заступи), тому, за правилами змагань, стали співпереможницями Кубку України.

Найзірковішим був сектор для стрибків у висоту, де також змагались чемпіонка та срібна призерка у Сумах 2018. Тоді Юлія Левченко виграла з результатом 1,95, а Юлія Чумаченко стрибнула на 1,93. На Кубку України їх результати – 1,95 та 1,88. Тут глядачі побачили дуже гарні стрибки. 

Цікава боротьба була і в багатьох інших дисциплінах, хоч і на рівні скромніших результатів.

Приємно зазначити, що здібний хотинський бігун Олег Миронець (29.05.1998, Чернівецька, Хотин, ШВСМ, Іван Павлюк, Ірина Ячнюк), який минулого сезону, ще будучи юніором, сенсаційно здобув «срібло» дорослого чемпіонату України на дистанції 800 м (повторивши цей успіх і зимового сезону-2018), святкував перемогу на Кубку України 2018, де фінал був доволі схожим за складом на чемпіонат-2018, але без чемпіона Євгена Гуцола. Цікаво, що у кубковому сильнішому забігу Олег стартував на одній доріжці із земляком-буковинцем Денисом Ротарем з Новоселицького району (с. Котелеве), який представляє Київ. Олег Миронець переміг з результатом 1.51,41. Денис Ротар фінішував 5-м – 1.54,67. Ігор Мартинюк (05.05.1993, Чернівецька, ШВСМ) був четвертим у другому забігу – 1.58,05. 

Дуже емоційною видалась жіноча 800-метрівка – завдяки участі срібної призерки чемпіонату світу на цій дистанції Тетяни Петлюк, яка після народження дитини повертається поступово у великий спорт і, попри проблеми зі здоров’ям (через які пропустила чемпіонат), виграла Кубок. Її активній і галасливій групі підтримки можуть позаздрити навіть багато футбольних клубів:)

Марія Руснак (Дашкевич, Чернівецька, 21.08.1988, ШВСМ, Ірина Ячнюк), яка у 2017 р. виконала норматив майстра спорту на 100-метрівці, на Кубку України змагалась на 60-метрівці і посіла 5 місце, показавши і в забігу, і у фіналі однаковий час 7,83.

«Засвітилась» Буковина на звітних змаганнях і незвично. За участю колишнього футболіста «Буковини» та команди німецької Ландесліги «SV 09 Arnstadt» Олександра Білоуса, як відомо, Фонд «Спорт заради миру» (Наталія Мартіашвілі) опікується дітьми з синдромом аутизму. Цього разу, за сприяння автора цих рядків, одну з таких дівчат познайомили із зірковою стрибункою у висоту Юлією Левченко. Сподіваємось, тепле спілкування із «зірковим позитивчиком» допоможе маленькій Машці зробити нові кроки на шляху до подолання основних проблем, які супроводжують діток з таким синдромом.

Повертаючись до експериментального формату Кубку України, можна запропонувати розглянути варіант, коли кубкові змагання проводити в більш масовому варіанті (можна і регіональні, як бувало вже колись), а на чемпіонат допускати лише кращих, встановивши доволі високу планку. Але навколо цього нехай вже фахівці, активісти думають, обговорюють і вносять відповідні пропозиції;)

Були на Кубку і зіркові гості. Наприклад, срібна та бронзова призерки Олімпійських ігор на дистанції 1500 м Ірина Ліщинська та Наталія Тобіас.

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

Усі результати можна подивитися тут:

***

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.