Народну десятку кращих спортсменів Буковини 2017 очолив Чоботар

2

Уперше спортсменом року на Буковині за версією вболівальників став представник карате – нового олімпійського виду, який включений до програми Токіо-2020 – Валерій Чоботар.

У суперфінальному двобої-голосуванні за звання кращого спортсмена Чернівецької області 2017 р. вихованець спортивного клубу «Лідер» Валерій Чоботар зійшовся з юним представником вільної боротьби Олександром Вишняком з обласної ДЮСШ.

Попри те, що Валерій Чоботар вже має в активі поважні успіхи у дорослому спорті, торік здобув у складі збірної першу для України «бронзу» в командному куміте на чемпіонаті Європи, і також входить до числа 6-ти вітчизняних каратистів-кандидатів на участь в Олімпійських іграх-2020, юний борець Олександр Вишняк, який має в активі 5 місце на юнацькому чемпіонаті світу, як кажуть, дав бій старшому і більш «розкрученому» супернику. Зокрема, на етапі голосування на сайті SportBuk.com Сашко навіть певний час лідирував і в підсумку відстав на невелику кількість голосів. І вже у суперфіналі, коли вболівальники протягом доби обирали з двох на Facebook, Вишняк також тривалий час, мовою велоспорту, «сидів на колесі» у Чоботаря. Така висока позиція перспективного борця у вболівальниць кому рейтингу – один з головних сюрпризів цьогорічного голосування, адже позаду залишилось чимало набагато титулованіших спортсменів.

Утім, топ-10 прийнято подавати в алфавітному порядку, акцентуючи увагу лише на номера 1, яким цього року став каратист Валерій Чоботар.

Екскурс в історію визначення топ-10 на Буковині дивіться нижче.

А для початку до вашої уваги

Десятка кращих спортсменів Чернівецької області 2017

№1 Валерій Чоботар (карате, Чернівці, СК «Лідер», тренери – Андрій Лазоренко, Олександр Пікулін). Чемпіонат Європи – 3 м (командне куміте), переможець та призер міжнародних змагань, один з 6-ти українських каратистів, які офіційно претендують на путівку до Токіо-2020.

Валерій Чоботар

***

Олександр Вишняк (вільна боротьба, Чернівці, тренери – Дан Статник). Юнацький чемпіонат світу – 5 м, Юнацький чемпіонат України – 1 м.

Олександр Вишняк

***

Степан Грекул (бокс, Кіцманський район, «Україна», тренери – Іван Собко, Андрій Грудей, офіційний партнер – готель «Буковина»). Молодіжний чемпіонат Європи U-22 – 3 м (81 кг), чемпіонат України – 1 м.

Степан Грекул

***

Еміль Ібрагімов (легка атлетика, Чернівці, «Україна», ШВСМ, СК «Гешко», тренер – Геннадій Слюсарєв, офіційний партнер – готель «Буковина»). Кубок Європи – 4 м (4х100 м), чемпіонат України – 1 м (200 м), 3 м (100 м).

Еміль Ібрагімов. Фото: mir-la.com

***

Вадим Клим (бокс, Вижниця, тренер – Микола Гакман, офіційний партнер – «Кути хліб»). Чемпіонат Європи U-17 – 5 м, Чемпіонат України серед юнаків 2001-02 рр. – 1 м, Чемпіонат України серед юніорів 2000-2001 р.н. – 1 м.

Вадим Клим

***

Павло Лукан (велоспорт, Чернівці, «Колос», ШВСМ, тренер – Ілля Руссу). Чемпіонат України серед юніорів – 1 м (крос-кантрі), 2 м (елімінатор), учасник юніорського чемпіонату Європи, обраний капітаном дорослої збірної.

Павло Лукан

***

Олег Миронець (легка атлетика, Хотин, ШВСМ, тренери – Іван Павлюк). Чемпіонат України – 2 м (800 м), 4 м (400 м), молодіжний чемпіонат України U-23 – 1 м (400 м), чемпіонат України з бігу на 1 милю – 3 м (дорослі), 1 м (U-20), юніорський чемпіонат України U-20 – 1 м (400 м), командний чемпіонат України U-20 – 1 м (400 м), 1 м (800 м).

Олег Миронець

***

Марія Руснак (Дашкевич) (легка атлетика, Чернівці, ШВСМ, тренер – Ірина Ячнюк). Кубок України в прим. – 1 м (60 м), чемпіонат України – 5 м (100 м), чемпіонат України в прим. – 4 м (60 м).

Марія Руснак

***

Лідія Січенікова (стрільба з лука, Чернівці, «Спартак», «Динамо», ШВСМ, тренер – Олег Осипенко, офіційний партнер – житловий комплекс «Водограй»). Чемпіонат Європи в приміщенні – 3 м (командний вид програми), 4 м (інд.),Чемпіонат України – 1 м (інд.), 1 м (ком.), 3 м (мікс), Чемпіонат України в приміщенні – 1 м (інд.), 2 м (ком.).

Лідія Січенікова

***

Юрій Томюк (бокс, Вижниця, тренер – Микола Гакман, офіційний партнер – «Кути хліб»). Чемпіонат Європи U-17 – 1 м, Чемпіонат України серед юнаків 2001-02 рр. – 3 м (припинив боротьбу після чвертьфіналу через проблеми зі здоров’ям).

Юрій Томюк

***

Примітка: крім №1, решта спортсменів розташовані в алфавітному порядку.

***

***

***

Довідково

Десятку кращих спортсменів області вперше визначили за підсумками 1992 р. (і автор цих рядків теж входив до тієї топ-10). Облспортуправління тоді ніби очолював Віталій Омельянчук. Лауреатів 1992 року зібрали у клубі «Автограф» (вул. І. Франка), вручили презенти і пригостили солодким столом.

Більш творчо офіційну відзначили десятку кращих 1997 р. – у ресторані «Ратуша», з музичними відступами (співведучими тоді були співачка Алла Загинайко та автор цих рядків). Тоді облспортуправління очолював Юрій Скорейко.

З 1995 р. почали визначати і «народну» десятку кращих – за підсумками і «сухих результатів», і опитування серед авторитетних фахівців, і голосування серед вболівальників (спочатку на базі «Нової буковинської газети», потім «Молодого буковинця»).

За підсумками 2003 р. десятку кращих спортсменів (та їх тренерів, спонсорів) вперше відзначили у рамках започаткованої шоу-програми «Зірки естради – зіркам спорту» (співавтором назви є Народний артист України і почесний майстер спорту з настільного тенісу Павло Дворський). На початку 2004 р. (9 січня) це спортивно-мистецьке свято відбулось у муздрамтеатрі. І увінчалось «квартирним фіналом» – ордер на 2-кімнатну квартиру мер Микола Федорук вручив спортсмену року Івану Гешку.

У 2005 році відбулась і шоу-програма, і офіційну десятку пізніше нагородили також у творчій атмосфері. Після цього дві десятки були об’єднані – топ-10 офіційно визначали за підсумками трьох складових: 1/3 становили очки за таблицею оцінки результатів у спорті вищих досягнень, 1/3 – опитування фахівців і 1/3 – голосування вболівальників. У кожній складовій за 1 місце нараховувалось 10 очок, за 2 – 9 і т.д. до 10 місця – 1 очко. Десятка кращих визначалась за сумарною більшою кількістю очок у трьох складових. При визначенні кращих за 2006 р. вперше було запроваджене «телевізійне SMS-голосування» (у партнерстві з телеканалом «Чернівці»).

«Зірки естради – зіркам спорту», загалом, чотири рази завершувались врученням ордера на квартиру.

З 2009 р. почали окремо визначати топ-10 серед олімпійських та неолімпійських видів спорту, плюс меншу кількість кращих представників параолімпійських номінацій.

Востаннє у рамках шоу-програми «Зірки естради – зіркам спорту» нагороджені були кращі спортсмени 2012 року. Через рік в країні, як кажуть, було не до свят. Далі розпочалось АТО, і поки що традиція відзначати спортсменів, тренерів і меценатів року в рамках спортивно-мистецького свята не поновлена. Натомість «Зірки естради – зіркам спорту» проводять у Новоселиці. Також проводили подібне свято у Вижниці.

Лауреатів народного спортивного рейтингу Буковини 2017 р., за попередніми планами, «уважать» спільно олімпійське відділення, «Спорт для всіх» і спортивний бар «Стадіон» (на «Льодовому майданчику»). Про дату та час зустрічі визначених вболівальницькими голосами кращих спортсменів 2017 р. буде повідомлено додатково.

Георгій Мазурашу, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»,
у 2005-08 рр. керівник обласного спорту

***

***

***

***

***

Відео: Шоу-програма «Зірки естради – зіркам спорту» 2012/13

***

«Зірки естради – зіркам спорту 2017» у Новоселиці (відео, фото)

***

«Зірки естради – зіркам спорту 2015» у Вижниці: Гешко нагородив… Гешка (фото)

***

2 Comments
  1. Ростислав Грінчук says

    Георгий очень жаль, но командное кумите это не олимпийская дисциплина. Индивидуальное кумите – олимпийское. http://dsmsu.gov.ua/index/ua/material/16035

    1. Саме так, в олімпійську програму включені лише індивідуальні номінації, і менше категорій, ніж “стандарт” у них, що ще більше ускладнило відбір, тобто збільшило конкуренцію.
      А в чому проблема? Зарахували очки без коефіцієнту 0,5?
      Якщо так, то череда помилок і “непоняток” триває… Здавалось, просто – порахувати очки і перевірити, чи все правильно, а трапляються неув’язки… Найгучніша для нашої області (і, припускаю, для Кіровоградської та ще хто там представлений в збірній) – це те, що цілих два олімпійські цикли Твій рідний вид – бейсбол, який не входив до програми Олімпійських ігор 2008 і 2016 рр., “тарифікували” за олімпійською шкалою, навіть не застосовуючи коефіцієнт “неолімпійської дисципліни”, адже ж в інших видах коефіцієнт 0,5 застосовують до дисциплін, які не входять до програми Ігор, так і бейсбол не входив до програми Ігор два цикли, і, якщо вже вирішили зараховувати очки в олімпійській номінації, то мали би застосовувати коефіцієнт 0,5.
      Правда, в такому разі є ще одна проблема, тобто прецедент цікавий. Адже тоді по ідеї треба було б зараховувати в олімпійській номінації і інші “колишні олімпійські”, які також колись можуть повернутися до програми Ігор… Через ці та інші “нюанси” і мені по телефону файно пояснили, що відповіді на моє звернення із відповідними запитаннями дати не можуть. Щоби “не наступити собі ж на хвіст”:)
      Тим більше, що за цей період проведено чимало виплат бюджетними коштами, і в разі офіційного визнання, що “щось було не так”, можуть послідувати якісь наступні нехороші речі…
      У нас, виходить, теж треба було б перерахувати очки за ті роки… А пізно ж вже:) Це коли стосується “голів, трусів, секунд”:)
      У випадку з комісією трохи простіше, адже ми можемо погодитися, що, попри коефіцієнт 0,5 для бейсболу, який не входив до програми Ігор, ми вирішили виділити такому-то спортсмену таку-то стипендію чи винагороду;) І положення таке допускає ніби, так що все ОК.
      Дасть Бог, до “наступного разу” буде якась краща, удосконалена система, і члени комісії будуть уважнішими:) А то щось уточнення, як правило, частіше від нас з тобою:)

Leave A Reply

Your email address will not be published.