І на успіх Лупу на Мундіале-2015 у Чернівцях відреагують «безквартирно»?..

0

У спортивних колах Буковини після кожного чергового успіху провідних спортсменів краю задаються запитанням, а чи відновить теперішня владна команда традицію забезпечувати житлом у «Маленькому Парижі» олімпійців та інших зірок спорту, яку «регіональна» влада перервала…

150829-800-final-Lupu-sportbuk.com

На чемпіонаті світу 2015 у Пекіні (Китай) новоселицька чернівчанка Наталія Лупу (4.11.87, ШВСМ, СК «Гешко», «Колос»/«Динамо», Анатолій Якимчук, Володимир Степанов, офіційний партнер – готель «Буковина») показала один з кращих результатів серед представників України – у фіналі на дистанції 800 м фінішувала з п’ятим результатом 1.58,99, який показала і британка Shelayna OSKAN-CLARKE (у протоколі британка фігурує на 5 місці, а буковинка – на 6-му). Станом на передостанній день змагань, краще у збірній України виступила лише Людмила Оляновська («бронза» у ходьбі на 20 км).

Наталія Лупу (4.11.87, ШВСМ, СК «Гешко», «Колос»/«Динамо», Анатолій Якимчук, Володимир Степанов, офіційний партнер – готель «Буковина») мала серед учасниць фіналу п’ятий особистий рекорд (1.58,46 – 14.06.12, Ялта) і шостий в сезоні (1.58,57, показала у півфіналі 27.08.15 на цьому ж чемпіонаті світу).

Як і очікувалось, у фіналі ніхто дуже швидко вести біг не став. Лідер Eunice Jepkoech з Кенії подолала перших 400 м за 59,10 сек., Наталка бігла шостою (59,57 сек.). Ближче до відмітки 600м, коли починаються основні «передфінішні перетурбації», буковинка опинилась в «коробці», тобто в доволі незручній позиції для атаки. Зрештою, вихованці Анатолія Якимчука та Володимира Степанова довелося зміщуватися праворуч, тобто долати зайві метри. А на виході на фінішну пряму, коли сусідка Софії Ротару увімкнула повну швидкість, її «викинуло» аж на третю доріжку. Останню стометрівку Наталка Лупу, напевно, пробігла найшвидше серед всіх фіналісток,але цього вистачило лише для того, щоби показати п’ятий час (1.58,99) разом із британкою Shelayna OSKAN-CLARKE.

Що ж, Наталка зробила, мабуть, все що могла у цьому фіналі і на цьому чемпіонаті світу, за що велике спасибі і низькій уклін!

Можемо сміливо стверджувати, що за співвідношенням «підтримка від держави – результат» наша землячка точно найкраща у цьому фіналі! І у цьому ж контексті та крізь призму підготовки до Олімпіади-2016 в Бразилії нагадуємо українській владі, що сподіватися на світові та олімпійські успіхи співвітчизників «на голому ентузіазмі» – це, як мінімум, глупо (тупо), а в країні, яка так широко представлена в списку світових багатіїв (зокрема, представниками владно-олігархічної верхівки), – навіть злочинно. Буковинській (чернівецькій) же владі нагадуємо, що у нас була традиція забезпечувати житлом у Чернівцях всіх (!) олімпійців, і цю традицію, на жаль, обірвала регіональна владна команда після Олімпіади-2012. Чи відновить її теперішня влада? Хотілось би, щоби відповідь на це запитання надали нашим чотирьом олімпійцям-2012, починаючи від героїні цього репортажу Наталки Лупу (нагадаємо верхівку її досягнень – переможниця Європейського Олімпійського юнацького фестивалю 2013 на 1500 м, чемпіонка Європи серед дівчат 2005 р., срібна призерка молодіжного чемпіонату Європи U-23 2009 р., переможниця Командного Євро-2010 (екс-Кубок Європи), срібна призерка чемпіонату світу в приміщенні 2012 р., півфіналістка Олімпіади-2012, чемпіонка Європи 2013 в приміщенні, бронзова призерка Євро-2015 в приміщенні, фіналістка літніх чемпіонатів світу 2013 і 2015 рр.), яка, не маючи ні житла, ні умов для тренувань у Чернівцях, тренується в Києві і змушена жити поки що в Київські області, та чемпіонки світу в команді і дворазової бронзової призерки І Європейських ігор 2015 у стрільбі з лука Лідії Січенікової, яка 28.08.15 вийшла заміж за іншого лучника (переможця і призера національних змагань Михайла Косташа) і, маючи скромні житлові умови (з двома братами і матір’ю у 2-кімнатній квартирі), теж потребує житлово-побутової підтримки від місцевої влади.

Цікаво було би знати офіційну позицію вже теперішньої владної команди…

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО ФІНАЛУ (+ протокол)

***

Наталія Лупу (після фіналу на 800 м): Готова бігти і у фіналі естафети 4х400 м

***

Відео: Як Наталка Лупу боролась у фіналі чемпіонату світу 2015 на 800 м

***

Любительська зйомка:

Leave A Reply

Your email address will not be published.