Буковинці з України і Румунії відзначились в Сучаві на «CUPA INTERETNICĂ 2014» (фото)

0

В 11-й раз в Сучаві (Румунія) відбулося спортивно-мистецьке свято «CUPA INTERETNICĂ BUCOVINA», на якому знову були гідно представлені Чернівецька область та українська громада Румунії.

 Cupa-Interetnica-2013-14-sportbuk.com

Цей проект свого часу був започаткований за підтримки Євросоюзу, а тепер проводиться під патронатом місцевої влади Сучави та повіту. І традиційно з ключовими ідеями активного використання найбільш універсальної і зрозумілої мови спорту та мистецтва для підтримки культурної «колоритності» національних меншин, зміцнення дружніх стосунків між ними та добросусідських відносин з представленими Україною та Молдовою.

Як і минулого року, напередодні «Інтеретнічного Кубку Буковини» відбувся товариський матч між збірними керівників, журналістів і громадських діячів Сучавського повіту та Чернівецької області. Цього разу грали у класичний футзал в спорткомплексі спортивного ліцею.

Чернівецьку область представляли Ігор Богатирець (перший заступник начальника Державної фінансової інспекції в Чернівецькій області), Георгій Мазурашу (директор обласного центру «Спорт для всіх», редактор порталу SportBuk.com), Євген Коломієць, Олександр Білоус (обласний центр з питань культурної спадщини), Андрій Руснак, Андрій Сафроняк, Олександр Пєстов (бізнесмени).

Зазвичай, у подібних змаганнях Богатирець виступає у ролі стража воріт, «тікаючи» в поле лише за комфортного рахунку. Цього разу вирішили проекспериментувати і замінити на останньому рубежі Ігоря Миколайовича яскраво вираженим форвардом Євгеном Коломійцем. І він просто блискуче відіграв у новому амплуа. До того ж, вдало підключаючись і до контратак. Взагалі чернівецька команда, яка була за середнім віком молодшою, у першій 20-хвилинці суттєво «перебігали» суперників і на перерву пішли за рахунку 2:0. А в дебюті другого тайму забили і третій м’яч (довів (відзначились Олександр Білоус, Андрій Сафроняк і Андрій Руснак). Великий рахунок настільки розслабив представників Північної Буковини, що вони стали раз за разом провалюватися в обороні. Дуже багато разів ворота чернівчан рятував Коломієць. Але його «рострілювали» і з таких позицій і такими ударами, коли зреагувати було практично неможливо. Скориставшись провальними захисними діями суперників, сучавці не лише скоротили відставання в рахунку, а й зрівняли його, а потім навіть вийшли вперед, що стало справжнім «холодним душем» для команди Чернівецької області. І все ж вдалося уникнути поразки, яка була б надто несправедливою, якщо зважити на перебіг подій на майданчику. За 2 хвилини до завершення зустрічі м’яч після «пострілу» Георгія Мазурашу з середньої дистанції від поперечини вдарився об підлогу і залетів в сітку під ту ж поперечину. До фінального свистка команди встигли ще обмінятися втраченими нагодами для взяття воріт. Тож рахунок залишився нічийним 4:4.

У дусі дружньої атмосфери, за пропозицією господарів, вирішили зіграти ще 10 хвилин у змішаних складах. За іронією долі, цей експериментальний матч теж завершився унічию – 2:2. І, до слова, представники сусідніх регіонів двох країн на майданчику демонстрували доволі злагоджені командні дії, що лише підкреслювало, що мова спорту і, зокрема, футболу є універсальною і зрозумілою для всіх.

Усі учасники матчу отримали однакові нагороди і дипломи від місцевої організації «Спорт для всіх» (Міхай Андрохович).

На другий день відбувся вже турнір з міні-футболу на штучній траві, в якому взяли участь 12 команд з Румунії, Молдови та України.

Українська команда потрапила до сильнішої групи А, в якій виступали одразу три переможці останніх років (Чернівці, Кишинів і «роми» з Сучавського повіту). Груповий етап чернівчани розпочали з трьох впевнених перемог:

Чернівці – «Comunitatea Germană» (Сучава) – 5:3

Чернівці – «Comunitatea Rușilor-Lipoveni» (Фелтичень) – 4:0

Чернівці – «Comunitatea Maghiară» (Топліца) – 4:1

Потім північні буковинці у супер напруженому двобої поступилися мінімально команді «GIRB» (Кишинів, Молдова) – 2:3. А це означало, що шансів на повторення минулорічного виступу і четверту перемогу в турнірі фактично не залишилось. Більше того, в разі навіть нічиєю в заключній грі ще з одним претендентом на перше місце чернівчани могли залишитися взагалі за бортом боротьби за медалі. Але на цей матч вдалося, як кажуть, «зібратися» – по ходу вели навіть 4:0 (!):

Чернівці – «Comunitatea Rromă» (Жуля-Долхаска) – 4:2.

За регламентом змагань другі команди підгруп розіграли «бронзу». І тут в суперники північним буковинцям дістались побратими з українського села Балківці Сучавського повіту. Останні більше половини зустрічі вели в рахунку, довівши було його до 2:0. Але кінцівка була за чернівчанами, яким вдалося зрівняти рахунок, а на останній хвилині і забити переможний гол.

У фіналі гості з Кишинева (Молдова) також мінімально (1:0) переграли представників польської громади – «Comunitatea Polonă» (Солонець).

Увечері того ж дня відбулось найграндіозніше дійство в рамках «CUPA INTERETNICĂ BUCOVINA» – фольклорний фестиваль за участю представлених національних меншин. До слова, керівник громадської організації «Ювентус» (яка з колегами започатковувала проект) Корнел Гросар, нині – депутат міської ради, акцентовано називав їх не «меншинами», а «національними групами», аби підкреслити, що всі рівні і ніхто не має відчувати жодних комплексів, пов’язаних з кількісним представництвом. А керівник іншої громадської організації «Ана», яка також є співзасновником і організатором проекту, Нєлу Тодеряну завітав на мистецьку частину в українській вишиванці, зазначивши, що таким чином він виявляє солідарність з Україною в ці непрості для сусідньої країни часи.

Уся концертна програма, як і в попередні роки, була дуже й дуже емоційною і цікавою. Доволі ефектно дебютували представники татарської громади (також вперше в заході взяли участь румунські вірмени). Але найбільш яскравим, що приємно відзначити, знову був виступ ансамблю «Козачок» з українського села Балківці, художнім керівником я кого є тамтешній вчитель фізкультури Петро Шойман. Балківських танцюристів місцеві керівники з гордістю називають «послами» багатонаціональної культури Південної Буковини. Додатковими оваціями присутні зустріли повідомлення про те, що «Козачок» за підсумками SMS-голосування увійшов до фіналу румунського аналогу нашого проекту «Танцюють всі». З цим успіхом їх привітав і Генеральний Консул України в Сучаві Василь Боєчко.

Не буду приховувати, було дуже-дуже приємно, коли наприкінці виступу «Козачка» підійшла журналістка місцевої газети «Crai Nou» Dana Beale і сказала: «У вас прекрасний народ!»

Варто додати ще те, що чернівецьку делегацію на цьому заході в Сучаві завжди приймають дуже й дуже тепло, за що окреме спасибі! На літо запланований повторний товариський матч в названому вищі форматі між Чернівецькою областю та Сучавським повітом, але вже в Україні.

Фото і відео з футбольної частини свята будуть додані.

„Cupa Interetnică Bucovina”-2014

Suceava – Chernivtsi

Photo: Diana TOMA, gazeta «Zorile Bucovinei» (zorilebucovinei.com)

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

no images were found

***

CUPA INTERETNICĂ BUCOVINA

no images were found

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

no images were found

***

Фото: Чернівецька делегація виграла аматорський турнір з міні-футболу в Сучаві (+ відео)

***

Фото: Чернівчани в Сучаві взяли реванш за домашню поразку (CUPA INTERETNICĂ BUCOVINA 2012)

***

В Румунії почали відзначати ювілей буковинського футболу

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.