В Румунії почали відзначати ювілей буковинського футболу

0

110-ій річниці від першої згадки про зіграний футбольний матч на Буковині присвятили товариський матч в Сучаві (Румунія) між збірною місцевої влади і преси та колегами з Чернівецької області.

Як свідчать архівні дані, на які спирався у своїй роботі відомий футбольний статистик Василь Коржевський, 12 травня 1901 року (за юліанським календарем, за теперішнім, григоріанським, – 25 травня), у Чернівцях на стадіоні біля річци Прут (теперішній стадіон «Мальва») було зіграно перший офіційний футбольний матч – між студентською командою «Ян» і аматорським клубом «Січ» (7:0).

Керманичі Південної Буковини (Сучавський повіт Румунії) про ювілей буковинського футболу (на час початку розвитку цього виду спорту в нашому краї Північна і Південня Буковина перебували, як відомо, у складі Румунії) дізналися після того, як отримали попереднє запрошення від північних земляків-сусідів завітати 25 травня до Чернівців на товариський матч, присвячений цій «футбольній даті». І вирішили скористатися нагодою й провести аналогічний товариський матч у Сучаві в рамках VIII міжнародного турніру «Cupa interetnică» (міжетнічний кубок).

На ці міжнародні змагання румунські буковинці традиційно запрошують і збірну державних службовців і журналістів з Чернівецької області. Цього разу до складу футбольної делегації з Північної Буковини увійшли заступник начальника обласного КРУ Ігор Богатирець, екс-керівник обласного спорту і журналіст Георгій Мазурашу (sportbuk.com, «МБ»), Олександр Білоус (відділ охорони пам’яток історії та культури Чернівецького обласного центру з питань культурної спадщини, «Доба», sportbuk.com), Мар’ян Лазарук (обласна держтелерадіокомпанія), Олександр Пєстов (громадський діяч, донедавна депутат Шевченківської райради), Михайло Зарайський (БукІнфо, студент ЧНУ), Андрій Стрембіцький (радіо «Буковина») та Володимир Жовківський (дописувач sportbuk.com).

У турнірі «Cupa interetnică» цього разу взяли участь 12 команд з Румунії, Молдови та України.

Північні буковинці потрапили в одну групу з командами з Браїли (місто в Румунії) та українського села Балківці (розташоване неподалік від кордону з Україною). Представників Браїли чернівчани здолали у непростій боротьбі з рахунком 4:3. Цікаво, що один з голів забив наш воротар Ігор Богатирець, який, до того ж, і пенальті відбив. Інші голи забили Мар’ян Лазарук, Олександр Білоус та Олександр Пєстов. Оскільки у другому матчі Браїла обіграла Балківці з рахунком 5:3, північним буковинцям, аби пробитися до півфіналу, достатньо було у заключному матчі зіграти унічию з Балківцями, яким, у свою чергу необхідна була перемога з великим рахунком. Поєдинок видався важким. Чернівчани вийшли вперед у другому таймі після влучного удару Андрія Стрембіцького. Але на останніх секундах румунські українці зрівняли рахунок – 1:1.

У півфіналі чернівецька команда зійшлася з ромами з с. Жуліа (Сучавський повіт, комуна Долхаска), які виграли всі аналогічні попередні турніри, в яких брали участь. У групі роми рощгромили команду російської громади Румунії (6:1) та Сучаву (5:1). Але продовжити переможну ходу їм не вдалося. Спершу Олександр Пєстов потужно пробив і м’яч влетів у ворота впритирку зі штангою, але під тиском ромів суддя гол відмінив, вирішивши, що шкіряна куля зачепила стійку з іншого боку. І той же Пєстов «вколотив» у ворота непереможних досі ромів ще один гол, який відмінити вже ніяк не можна було – 1:0.

У фіналі суперниками українців стали вихованці спортивної школи зі столиці Молдови, які також на шляху до головного матчу всіх громили: у групі здолали 6:0 польську команду і 8:0 Сучаву-2, а у півфіналі перемогли 3:0 італійців. Вирішальний поєдинок також відбувався переважно, як кажуть, під диктовку кишинівців, які багато комбінували і раз за разом створювали небезпечні моменти біля воріт чернівчан, які надійно захищав Ігор Богатирець. Ще до перерви представники Молдови повели в рахунку. В атаках вони провели і більшу частину другого тайму, з середини якого все гострішими ставали контрвипади українців. Під час одного з них Олександр Пєстов відновив рівновагу. А ближче до фінального свистка після потужного пострілу Олександра Білоуса кіпер кишинівців відбив м’яча в ноги своєму захиснику, від якого шкіряна куля влетіла у ворота. Відігратися молдовани не встигли.

Таким чином, владно-журналістська команда Чернівецької області вдруге виборола головний трофей турніру «Cupa interetnică». Цю перемогу, як жартували чернівецькі футболісти-аматори, вони подарували на день народження своєму надійному голкіперу Ігорю Богатирцю замість краватки (за анекдотом).

У матчі за 3 місце роми переграли 4:3 італійців.

Після церемонії нагородження відбулася згадана вище товариська зустріч між збірними журналістів і держслужбовців з Сучавського повіту та Чернівецької області, присвячена ювілею буковинського футболу. Цей матч теж гостював на штучному майданчику спорткомплексу місцевого університету, але вже на великому полі, де грали 8х8.

Помітно «свіжіші» сучавські футболісти-аматори перемогли з рахунком 6:3 північних буковинців, ворота яких цього разу захищав травмований Олександр Білоус. Був момент, коли за рахуку 5:3 українська команда перехопила ініціативу і, здавалося, зможе вирівняти становище, але низький відсоток реалізації гольових моментів не дозволив цього зробити. Не допомогла і палка підтримка Генерального Консула України в Сучаві Василя Боєчка з дружиною Надією.

Попри такий результат, гостинні господарі вручили більший кубок гостям з України. Але, за рішенням команди, капітан Георгій Мазурашу обміняв трофей на менший, аби все відповідало спортивним принципам.

Один з головних організаторів футбольного дійства в Сучаві Міхай Андрохович (до речі, родом з українського села) зазначив, що результат тут не грає особливої різниці, головне, що буковинський футбол, який колись був об’єднаний в одну країну, тепер сприяє зміцненню дружніх добросусідських стосунків між Північною і Південною Буковиною.

Якщо не зміняться попередні плани сторін, «матч-реванш» відбудеться в рамках святкування ювілею буковинського футболу 25 травня у Чернівцях. Організацією відповідних заходів займаються облмолодьспортуправління, обласна і міська федерації футболу та СК «Гешко». Нагадаємо, що цій даті присвячена і виставка, яка розпочнеться 12.05.2011 (о 14:00) у Ченівецькому краєзнавчому музеї (вул. Кобилянської, 28). Організували її активісти фан-групи чернівецької «Буковини».

 

Фото Георгія Мазурашу, Михайла Зарайського, Вікторії Григорічук

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.