Лазенко Олексій Миколайович

2

Суддя національної категорії з футболу, заступник голови Чернівецької обласної федерації футболу (до липня 2012 р.), директор Чернівецького обласного центру олімпійської підготовки (до 2012 р. включно).

Народився 29 липня 1953 р. у с. Слобода Новоселицького району. Закінчив місцеву середню школу, Івано-Франківський технікум фізичної культури та Кам’янець-Подільський педагогічний інститут ім. Затонського (факультет фізичного виховання, 1983 р.).

Футболом захопився в шкільні роки. Один рік займався в ДЮСШ «Буковина» у Михайла Пейсіса. До армії грав один сезон в обласних змаганях за «Машзавод». Службу в лавах радянської армії проводив у 1970-73 рр. на Північному флоті (грав за СКА, Североморськ). Брав участь у чемпіонаті Збройних сил СРСР.

Після армії грав у 1974-75 рр. за «Буковину» (Чернівці). Після «Буковини» виступав за «Машзавод» (1976-78 рр.), з яким був чемпіоном і володарем Кубку Чернівецької області.

Загалом, вигравав 5 разів Чемпіонат області (з «Машзаводом», «Гравітоном» і тричі з «Легмашем») і тричі Кубок області («Машзавод», «Гравітон», «Легмаш»). За «Гравітон» виступав у 1979-80 рр., за «Легмаш» – у 1981-83 рр.

Ще не завершивиши виступи на аматорському рівні, у 1982 році почав судити матчі Чемпіонату області. Через рік отримав можливість судити матчі першості СРСР (ІІ ліга). Пізніше судив І лігу України (5 років, в т.ч. 3 роки в ролі головного арбітра). У 1994-98 рр. був асистентом арбітра у вищій лізі України (закінчив за віком – у 45 років). Арбітр національної категорії.

Після закінчення суддівства і дотепер обслуговує матчі першості України у ролі делегата Федерації футболу України (перші чотири роки інспектував обласні змагання та першість України серед колективів фізкультури, потім – першість України серед команд ІІ ліги, І ліги, та серед молодіжних складів Прем’єр-ліги).

Працював викладачем фізвиховання чернівецької СШ-14, професійно-технічного училища №5 (при «Кварці»), керівником фізвиховання СПТУ №3. З 1992 по 1997 рр. був тренером Дежкомспорту України в Чернівецькій області. Паралельно на громадських засадах працював в обласній федерації футболу, в якій досі є заступником голови.

З 2007 р. – директор Чернівецького обласного центру олімпійської підготовки. З квітня 2013 р. – інструктор обласної школи вищої спортивної майстерності.

Одружений. Виховує сина і доньку.

«Історія буковинського спорту в особах» (Георгій Мазурашу)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.