КІРІЛ Георгій Васильович (дзюдо, самбо)

0

Заслужений тренер України з боротьби самбо і дзюдо, перший на Буковині почесний працівник фізичної культури і спорту.

Георгій Кіріл
Георгій Кіріл

Народився 28 жовтня 1954 року в селі Маршинці Новоселицького району Чернівецької області. Закінчив новоселицьку СШ №2 та Кишинівський педагогічний інститут (факультет фізвиховання).

Спортом почав займатися у 7 класі. Спершу чотири роки відвідував секції важкої атлетики та вільної боротьби. Дзюдо та самбо зайнявся вже в інституті під керівництвом заслуженого тренера Молдови Валентина Гуцу. У 1972 році виборов друге місце на молодіжній першості Молдови (дзюдо). Майстром спорту з боротьби дзюдо став 1977 року, а з боротьби самбо – через рік.

Найбільших успіхів досяг як тренер і керівник. Найтитулованіші вихованці: Юрій Паскар – срібний призер Спартакіади народів СРСР (дзюдо), призерка чемпіонатів світу та Європи (самбо), переможниця Спартакіади України (дзюдо і самбо) Ольга Николайчук (тренувалася у нього шість років), срібна призерка молодіжної першості світу, старша донька Христина Кіріл (самбо), переможець молодіжної першості України Іван Шалар (самбо), переможець юнацької першості України Сергій Бурдужук (дзюдо).

Багато років очолює районний спорт. Під його керівництвом Новоселицький район регулярно бореться за найвищі позиції в обласних комплексних змаганнях. За заслуги перед галуззю у 2003 році отримав звання «Почесний працівник фізичної культури і спорту». З 2000 року – заслужений тренер України. Крім того, є суддею національної категорії з боротьби дзюдо та міжнародної категорії – з боротьби самбо. У 2005-06 рр., як керівник районного фізкультурно-оздоровчого клубу «Колос», побудував у Новоселиці першу в Україні стандартну трасу для велоспорту ВМХ.

У серпні 2006 р. рішенням міськвиконкому йому присвоєне звання «Почесний громадянин міста Новоселиця».

«Патронує» практично всіх талановитих і перспективних спортсменів Новоселицького району. Вагомий внесок зробив і в підтримку зіркової бігунки Наталії Лупу, яка стала першою представницею Новоселиччини на Олімпійських іграх (2012 р., Лондон).

Свого часу працевлаштував у Новоселиці заслуженого тренера України з легкої атлетики Володимира Степанова (після його повернення з Білорусі), який, вже будучи пенсіонером, виховав цілу низку висококласних спортсменів (серед яких і Наталія Лупу).

Відео вітання до 60-ліття (виготовлено на замовлення Федора Блинду, Сокиряни)

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО

***

НІКОЛАЙЧУК Ольга Петрівна (самбо)

***

Відео: Автобіографічний фільм про Наталку Лупу

***

ЛУПУ Наталія Олексіївна (легка атлетика)

***

СТЕПАНОВ Володимир Васильович

***

У Новоселиці кінотеатр перетворюють на спорткомплекс!

***

Іван Гешко: «Секрети» успіхів новоселицького спорту – Кіріл, Семенюк і Ко

***

Михайло Марандюк (складання шахових композицій)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.