У Новоселиці кінотеатр перетворюють на спорткомплекс!

0

Великий спортзал принесе набагато більше користі Новоселиці, ніж «позавчорашній» кінотеатр – так вирішили у найспортивнішому райцентрі Буковини.

Про це перспективне для новоселицького і буковинського спорту рішення на першій сторінці написала нова місцева газета «Район-Інфо», яка, до слова, цілих 2 сторінки своєї площі присвячує спорту;)SONY DSC

Кінотеатри з року в рік все додають «D» і все втрачають глядача. І це тенденція, на жаль, не лише українська. Здатні зібрати кошти лише світові прем’єри і у великих містах. Новоселиця, як і слід просунутому місту, також мала свій 3D кінотеатр, який спробували відкрити підприємці у Будинку побуту… Гарна ідея, прекрасний відповідно обладнаний зал, дорога сучасна техніка, нові стрічки. Але глядач, не дивлячись на рекламу, не пішов. Телевізор на дивані і Інтернет замінили навіть відносно живе спілкування в кінотеатрах. Був, дивився, гарно. Але вдома зручніше… Що вже казати про кінотеатри, де кіномеханік «Вася» досі, образно кажучи, крутить ручку сінематографа a la Люмьер.  Нещодавно спортсмени району озвучили ідею, щодо того, що готові за свій кошт і власними силами перебудувати в спорткомплекс кінотеатр «Ювілейний», в якій вже багато років на кіносеанси ходять лише діти дошкільного віку організованими групами і, за часів розквіту грального бізнесу, любителі залишати машини і квартири «одноруким бандитам». Сьогодні  навіть підпільний гральний бізнес практично знищений. Тому доля «Ювілейного», будемо відверті, вимальовується сумна.140417-Novoselytsya-1-stor

Звичайно, спортивний кінотеатр 5D – жарт. Але за великим рахунком, коли споглядаєш спортивні змагання, а тим більше – береш в них участь – тут вимірам відчуттів немає меж.

– Ця ідея виношуються дуже давно, – зазначає керівник районного «Колосу» Георгій Кіріл. – Ті зали, які у нас є в Новоселиці, наразі їх чотири – непогані зали для тренувань, для місцевих змагань можна використовувати зали шкільних закладів. Тому, після досить тривалих обговорень у спортивному товаристві, виникла така ідея. Ми звернулись до міського голови, до  сесії міської ради. Нас начеьто підтримали, домовились із нинішніми орендарями. Наразі ж справа трохи пригальмувалась. А справа ця просто необхідна. Існують вимоги щодо спортивних залів для проведення змагань, зокрема щодо трибун, «лицьової» лінії тощо. Жодне з наших приміщень цим вимогам не відповідає. Тому більш-менш серйозні спортивні заходи ми проводимо в Чернівцях, в «Сонячній долині», просимось навіть в Хотин. Крім того, що соромно, району з нашими традиціями проситись в прийми, що це не додає нам престижу, за зали треба платити. Коли у спортивних федераціях розподіляються місця для проведення змагань ми наперед знаємо відповідає – не відповідає. Через це змушені відмовлятися, проводити «зжаті» турніри з дзюдо. Хоча зацікавленість до проведення змагань в Новоселиці є і в Україні, і в Румунії, і в Молдові. Чи варто казати якого розвитку додасть такий зал розвитку волейболу, баскетболу, гандболу…  І це при тому рівні цікавості новосельчан і жителів району до спорту.

– Але чи можливо таке переобладнання. Приміщення будувалося під кінотеатр?

– Ми оглядали, заміряли,там нічого не заважає. Залити підлогу, накрити. Це не так складно і дорого як здається. Можна дерев’яну підлогу, литу, треба встановити власне опалення. Там на сьогодні немає нічого. Це зрештою призведе до руйнування будівлі. Ми вже готові почати проектування, як тільки вирішаться питання щодо оренди.

– Але все ж таки – кіно… Велике мистецтво.

– Я мав розмову із начальником відділу культури, там не так часто проводяться заходи, а умови не в приклад нормальні. Так, кіномережа проти втратити таку будівлю в центрі. Проте це саме та торба, яку шкода кинути, а нести нікому.

– Найголовніше у цій ситуації – гроші, звідки їх сьогодні взяти?

– Є люди, котрі можуть і хочуть це зробити. В планах – трибуни, і стаціонарні, і розкладні, можемо переносити татамі. Гроші будуть,є спонсори серед вболівальників і спортсменів. Є будівельники, добровольці. За роботу вже платити не треба. Ну цемент, штукатурка, труби, це, звісно, коштує гроші,але цілком здійснено. Є інвентар на перший час є.

За словами начальника відділу молоді та спорту управління освіти Миколи Козубовського, цією реконструкцією «вбивається одразу декілька зайців». Отримуємо спортзал для змагань не тільки обласного, а й всеукраїнського, міжнародного рівня, принаймні за основними параметрами, а крім того базу для тренувань з волейболу, міні-футболу, боротьби. Фінансово влада підтримати наразі не зможе: «Для початку морально, організаційно, потім будемо бачити, все це не так страшно, як малюють. Головне – почати.»

Двома руками «за» ідею один з найпалкіших прихильників спорту в районі директор новоселицького медколеджу Ілля Єфтемій:

– Давай будемо чесними: хто ходить сьогодні у кіно – ніхто. Ну зробили в Чернівцях 3-Д в кінотеатрі ім. Кобилянської, я був раз, син два рази. Подивились, цікаво. І все одно фактично вмер. Ну не ходять люди. А в районі… Будемо справедливими. Я не  хочу образити кіномережу, як можуть – працюють. Шкода, що люди перестали цікавитись кінотеатрами. А спорт не замінить ніщо. Тим більше в Новоселиці, місті «спортивної слави», в районі, де стільки чемпіонів з різних видів спорту, а запросити до себе нікого не можемо. А це,хай які-не-які, а гроші для бюджету. Можливо це не можна назвати аж таким туризмом, але все таки. Ось до нас приїжджають велосипедисти, повне місто людей. А ми організовуємо змагання, а проводимо в Хотині. А там рівно такий зал, як наш кінотеатр. У цієї ідеї є спонсори, повір, ми його зробимо просто красивим. І це не буде чиєюсь приватною власністю, а залишиться у громади.

Керівництво Новоселицької мережі від такої ідеї не в захваті, її начальник Олександр Танас, про неї чув, але, звичайно, не в захваті і не вірить в реалізацію. Начальник відділу культури, національностей та релігій Валентин Скоробогач щось дуже коментувати не схотів, хоч і зазначив, що у такому разі у відділу культури з’являться «види», на той спортзал, що у будинку культури.

Для того, щоб резюмувати історію ми звернулись до директора обласного центру «Спорт для всіх», відомого у краї спортивного журналіста Георгія Мазурашу:

– Буде цілком символічно, якщо Новоселиця реалізує цей проект, будучи лідером сфери фізкультури і спорту в області. Законодавство гарантує громадянам можливість, зокрема, займатися спортом (в т.ч. з оздоровчою метою), але, на жаль, має дуже скромну матеріально-технічну базу для підтвердження цих гарантій практиці. І в умовах, коли колишній кінотеатр в Новоселиці використовується, м’яко кажучи, не за своїм призначенням (та й не потрібний він сьогодні в такій якості – змінились реалії), буде дуже мудро і, я би сказав, соціально відповідально перетворити його на спортзал. Тим більше, що багато видів спорту давно переросли умови, в яких тісняться. Ті ж волейболісти, баскетболісти тощо зможуть розкритися по-новому, на новому рівні завдяки появі такого залу.

Отже, я повністю підтримую ці наміри новоселицької влади та ініціатора Георгія Кіріла – і як людина, і як директор центру. Не маю звичок роздавати обіцянок, якщо не впевнений в тому, що можу їх виконати. Але запевняю, що і спортивно-масові заходи по лінії «Спорт для всіх» теж не забаряться в новому залі».

Андрій РОМАНЦОВ, газета “Район-Інфо”, 17.04.2014 р.

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.