Євгенія Ставчанська (Evheniya Stavchanska)

1

Майстер спорту міжнародного класу з легкої атлетики, перша серед буковинських атлетів переможниця Всесвітніх юнацьких ігор.

СТАВЧАНСЬКА Євгенія Вікторівна народилася 25 вересня 1981 року в Чернівцях. Закінчила місцеву СШ №5 та географічний факультет Чернівецького національного університету.

У 1-3 класах займалася спортивної гімнастикою в обласній ДЮСШ. З 1992 року займається легкою атлетикою. Перший тренер – Геннадій Сергєєв (Терехов).

На національній арені вперше заявила про себе у 1995 році, коли стала бронзовою призеркою юнацької першості України на дистанції 300 м з/б. Вже з наступного року регулярно вигравала по декілька видів на юнацьких національних змаганнях. У 1996 році вперше виступила у складі юнацької збірної України і посіла чотири 2-х місця у матчевій зустрічі Туреччина-Білорусь-Росія-Україна.

Майстрівського рубежу досягла у 1997 році, а через два роки підкорила норматив майстра спорту міжнародного класу.

У 1997 році здобула дві медалі на юнацькій першості Європи у Португалії (стрибки у довжину – 1 місце, 100 м з/б – 3 місце), а наступного року так само двічі зійшла на п’єдестал пошани на І Всесвітніх юнацьких іграх у Москві (стрибки у довжину – 1 місце, потрійний стрибок – 2 місце).

На зимовому чемпіонаті України-99 у Львові програла за додатковими показниками призерці чемпіонату світу Олені Говоровій і встановила юніорський рекорд Європи у приміщенні з потрійного стрибка – 14 м 18 см. Того ж рок стала срібною призеркою Всеукраїнських літніх спортивних ігор у стрибках у довжину.

З 2000 по 2003 рр. тренувалася у Москві. У 2002 році виграла відкритий молодіжний чемпіонат Росії у стрибках у довжину з особистим рекордом 6 м 62 см. 2003 року повернулася до Чернівців. Через травми змушена була завершити кар’єру дуже рано.

Тепер займається бізнесом.

***

Євгенія Ставчанська

Leave A Reply

Your email address will not be published.