Карате: Чернівецький фіналіст чемпіонату світу 2018… у фіналі не виступить

0

Перший в історії українського карате фіналіст дорослого чемпіонату світу Валерій Чоботар з Чернівців (СК «Лідер», тренери – Андрій Лазоренко та Олександр Пікулін) у вирішальному двобої Мундіалю-2018 в Мадриді (Іспанія), на жаль, не зможе виступити.

Точніше він може, але не допущений до фіналу відповідно до правил змагань, за рішенням лікарів.

Річ у тім, що напередодні фінального поєдинку, в п’ятницю, 9.11.2018 р., відбулися попередні змагання в командному куміте. На матч з Францією вирішили виставити і чернівецького фіналіста (в категорії -84 кг), чия участь «вийшла боком». Тобто свій бій Валерій Чоботар виграв, і українська команда пройшла далі. Але французький суперник Валерія допустив порушення правил (перевищення контакту) і ударом ногою в голову травмував чернівчанина. Француза дискваліфікували, а наш каратист опинився у дуже неприємній ситуації, адже, згідно із правилами змагань, далі він вже виступати не має право на цьому чемпіонаті…

За словами його наставників Олександра Пікуліна та Андрія Лазаренка, була домовленість з тренерами збірної, що Валерія Чоботаря не будуть задіювати на попередньому етапі в командному кумі те, аби не ризикувати перед індивідуальним фіналом. Але про це вже пізно говорити.

Були прецеденти, коли після таких наслідків перевищення контакту все-таки дозволяли продовжити змагання. Зокрема, як згадують наші тренери, у 2014 році на чемпіонаті Європи проти іншого чернівецького збірника Євгена Мотовиліна так порушили правила у матчі за вихід до фіналу, але тоді вдалося добитися того, щоби йому допустили до «бронзової сутички» (в якій Євген поступився).

У ситуації з Чоботарем також було докладено максимум зусиль, аби його допустили до фіналу. Андрій Лазоренко (який поїхав до Мадриду в якості головного тренера збірної Молдови) поїхав зі своїм вихованцем в іспанську клініку, яка дала заключення, що він може продовжити виступи. У боротьбу за позитивне вирішення справи включились народний депутат Іван Рибак, «головний олімпієць» Буковини Іван Гешко і навіть легендарний президент НОК України Сергій Бубка, але… Відходити від «букви закону» організатори не схотіли, мотивуючи тим, що, мовляв, попередній раз коли пішли на такий виняток, проти спортсмена знову було допущене перевищення контакту і це ледь не закінчилось трагічно…

Отож, Валерій Чоботар без можливості боротися за «золото» стає срібним призером чемпіонату світу, що наразі є найвищим досягненням для вітчизняного карате. Проте, звісно, дуже шкода, що в силу цих неприємних обставин він залишися без шансу на «золото». Особливо якщо врахувати, що перемога на чемпіонаті світу відсотків на 90 гарантувала би участь в Олімпійських іграх.

До слова, олімпійський відбір для каратистів є супер жорстким. Починаючи з того, що в олімпійському Токіо-2020 буде не традиційних 4 вагові категорії, а лише по 3: у чоловіків -67 кг, -75 кг і +75 кг, у жінок -55 кг, -61 кг і +61 кг. Плюс ката серед чоловіків і жінок.

У кожній цій номінації на Олімпійських іграх зможуть виступити лише по 10 спортсменів. По одному представнику Японії (як господарів), по 4 лідерів світового рейтингу (станом на 6 квітня 2020 року), ще по 3 путівки будуть розіграні на кваліфікаційних турнірах і по 2 за запрошеннями від «Tripartite Commission». Якраз на ці спеціальні запрошення супер шанси матимуть чемпіони світу.

Утім, боротьба за олімпійські ліцензії триває, у т.ч. для Валерія Чоботаря, який здійснив такий приємний для нас та історичний для українського карате прорив на світовий п’єдестал!

А в командному куміте на Мундіалю-2018 українська збірна, до складу якої входив ще один чернівецький каратист  Різван Талібов (клуб «Максимум», Станіслав Золотухін), після перемоги над Коста-Рікою (3:0) та Францією (3:1) поступилась Єгипту (2:3), який, у свою чергу, програв Азербайджану (1:3)…

Георгій Мазурашу, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

***

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.