У Чернівцях може з’явитися «Олімпійський дім», який «типу відкрили» давно

0

Свого часу на всю країну повідомили було, що у Чернівцях ніби відкрили «Олімпійський дім». Насправді то були просто 2 кімнати у приміщенні Дитячого притулку, де досі розміщений офіс обласного відділення НОК України. Проте тепер «Олімпійський дім» таки може з’явитися реально – на вул. Сковороди, 1.

Визначення цільового використання приміщення за адресою вул. Сковороди, 1 та розгляд skovorody-1-poverh-1-sportbuk-comелектронної петиції про створення за тією адресою Олімпійського центру – з такою подвійною метою зібралась 5.01.17 у міській раді робоча група під головуванням заступника мера Володимира Середюка, повідомляє fakty.cv.ua.

Крім представників міської влади та автора петиції, у засідання взяли участь декілька депутатів міськради, найтитулованіший спортсмен Буковини Іван Гешко, який очолює обласне відділення НОК України та профільну комісію обласної ради, та член міськвиконкому Антоніна Бабюк.

Як відомо, це приміщення через апарат Верховної Ради просили під приймальню (офіс) для депутатів від «Народного фронту», що викликало переважну негативну реакцію у чернівчан. Антоніна Бабюк зауважила, що члени виконкому також проти того, щоби віддати це приміщення під партійний офіс.

Під час засідання прозвучали ще дві пропозиції, крім створення там Олімпійського центру.

Начальник відділу у справах сім’ї та молоді міської ради Світлана Скригунець озвучила пропозицію щодо можливого створення за названою адресою Молодіжного центру. На це Світлані Дмитрівні зауважили, що Молодіжний центр краще розмістити у приміщенні колишнього кінотеатру ім. І. Миколайчука, що депутати міськради вже пропонували. А в районі приміщення, яке обговорювали, успішно функціонує молодіжний клуб «YoungLife» (вул. 28 Червня, 17), який відвідує чимало підлітків з цього мікрорайону та інших куточків міста.

Інша пропозиція – віддати в оренду це приміщення комерційно, аби отримувати більшу орендну плату.

Але присутні погодилися з тим, що в центрі такого міста, як Чернівці, не варто все вимірювати «прямою вигодою», адже не факт, що комерційна оренда – найкращий варіант. У цьому контексті «олімпійська» пропозиція якраз є комплексною. З одного боку, підтягнеться до реальності розповсюджена свого часу неправдива інформація про те, що у Чернівцях нібито відкрили «Олімпійський дім» (а насправді  це були 2 кімнати у приміщенні Дитячого притулку). Плюс ті 2 кімнати на вул. Головній, 169 віддали на потреби Дитячого притулку (з відповідними проханнями до олімпійського відділення зверталися і притулок, і обласна державна адміністрація). А якщо облаштувати у цьому приміщенні Олімпійський музей, то і він, і сам Олімпійський дім стануть ще однією привабливою для туристів точкою в центрі міста. І, нарешті, облаштування у напівпідвальній частині місця для занять фізкультурою і спортом може бодай частково компенсувати мешканцям мікрорайону відданий свого часу міською владою спортивний майданчик на вул. Дарвіна (в районі вул. Сімовича) під будівництво центрального корпусу Буковинського університету.

Іван Гешко наголосив, що це приміщення він просить не для себе, а під конкретні олімпійські проекти. Його на цій громадській посаді можуть переобрати, а «Олімпійський дім» і «Олімпійський музей» залишаться та сприятимуть у т.ч. додатковій туристичній привабливості Чернівців. Позитивним моментом є й те, що, за словами Івана Тарасовича, НОК України готовий надати фінансову допомогу в разі виділення цього приміщення під «Олімпійський дім».

Хоча Олімпійський центр можна організувати там і «під» міськспортуправлінням, спільно з олімпійським відділенням. А місце для оздоровчих занять у напівпідвальній частині може бути спільним проектом того ж управління та облцентру «Спорт для всіх» (міський центр «Спорт для всіх» не відкрили, адже обласний немалу частину спортивно-масових заходів проводить якраз в обласному центрі).

Інший заступник міського голови Олександр Паскар пропонував розглянути варіант облаштування офісу відділення НОК десь на стадіоні «Буковина». Але там немає відповідних приміщень, тим більше, для «Олімпійського дому».

Ще представники міської влади дорікали «головному олімпійцю», що, мовляв, він мав би звернутися і до обласної ради, яка свої приміщення у Чернівцях здає в оренду, а обласному відділенню нічого підібрати не може (або не хоче). Іван Гешко поінформував, що звертався з відповідним клопотанням, але нічого, що підійшло би для «Олімпійського дому», в наявності немає.

Варто згадати ще один варіант, який, як кажуть, відпав сам собою. На вул. Сковороди, 1, Благодійна організація «Майбутнє України» (Марта Левченко) хотіла облаштувати тимчасовий притулок для знедолених дітей, але для цих цілей приміщення не підійшло, тож Марта свою пропозицію зняла.

Якщо ж повернутися до «комерційних перспектив», то голова постійної комісії міськради Андрій Брязкало звернув увагу директора департаменту економіки міськради Ярослава Городенського та інших присутніх на те, що, приміром, на вул. Кобилянської майже рік пустує велике приміщення (колишній ресторан) – мовляв, якщо так дбають за наповнення бюджету за рахунок надходжень за оренду, чому це приміщення не здається. Ярослав Доринович пояснив, що попередній орендар Роман Клічук, відмовившись від цього приміщення, сказав, що якщо воно буде використовуватися для якогось соціального проекту, він залишить його у тому гарному стані, а якщо під комерцію – зніме встановлені ним вікна, двері і т.п. Тобто між ним і департаментом діє така собі «джентльменська угода», і аби не втратити цей гарний стан приміщення, його не виставили на конкурсну оренду, сподіваючись реалізувати там якийсь соціальний проект. Але це напряму не стосується теми матеріалу – приміщення по вул. Сковороди, 1.

Яким буде цільове призначення цього приміщення і чи віддадуть його під Олімпійський центр, робоча група поки що не вирішила. Домовились повернутися до цього питання після того, як Іван Гешко надасть письмову інформацію від обласної ради про наявні вільні приміщення. Це аби переконатися, що облрада таки не має що запропонувати олімпійському відділенню. Загалом, судячи із засідання 5.01.17, більшість членів робочої групи підтримують ініціативу щодо створення на вул. Сковороди, 1 Олімпійського центру.

І, насамкінець, про саме приміщення. Його, кажуть, попередній орендар залишив у не дуже гарному стані. Як зазначила член робочої групи, вільна частина становить приблизно 110 кв. м на 1 поверсі і приблизно 90 кв. м у напівпідвалі (план-схема 1 поверху – на фото).

Георгій МАЗУРАШУ, автор петиції,
директор облцентру «Спорт для всіх»

***

216 кв. м. у центрі Чернівців – «нардепівська необхідність» чи «шкурняк»?

***

Петиція за надання приміщення по вул. Сковороди, 1 олімпійському відділенню

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.