Турнір до Дня Св. Миколая увінчався скандалом, який поборола мудрість (фото)

0

Доля першого місця у традиційному юнацькому турнірі з баскетболу до Дня Святого Миколая, який відбувся 16-18.12.16 у спортзалі ЗОШ №16 у Чернівцях, вирішилась у заключному матчі фінальної четвірки між чернівчанами та новосельчанами.

 

Нагадаємо, всього у змаганнях взяли участь 8 команд (2002 р.н. і молодші). Гості з районів грали у п’ятницю, 16.12.16, чернівецька група розіграла 2 путівки до топ-4 у суботу, 17.12.16.

А вже у неділю по дві кращі команди з кожної підгрупи за коловою системою виборювали нагороди.

Так сталось, що саме заключний матч, в якому зійшлися команди ЗОШ №2 (Чернівці) та ДЮСШ освіти (Новоселиця), вирішував долю «золота». У разі перемоги чернівчан, була б «закрутка» серед трьох команд, оскільки новосельчани обіграли кельменчан, а останні, у свою чергу, обіграли чернівчан.

У вирішальному поєдинку спочатку вели юні чернівецькі баскетболісти. Проте у третій чверті новосельчани на чолі з Андрієм Бакуном, який нещодавно брав участь у НТЗ збірної України 2002 р.н., здійснили ривок і не лише наздогнали суперників, а й трішки відірвались.

Кульмінаційними стали останні хвилини. Під саму завісу зустрічі згаданий лідер команди з Новоселиці Андрій Бакун мусив був завершити гру через 5 фолів. Наставник новосельчан – майстер спорту і чемпіон Всесоюзної Універсіади Ігор Скоробагатько вважав, що у Андрія не могло бути 5 фолів, і пішов доводити це суддям. Спільну мову не знайшли, і п. Ігор наказав своїм підопічним залишити майданчик. Запахло скандалом… Довелося втрутитися присутньому голові обласної федерації Миколі Попадюку, який переконав Скоробагатька, що треба продовжити гру. Непорозуміння сталось через те, що Бакун в одному епізоді і сфолив, і після цього ще заробив «технар» за удар суперника. Головний арбітр – майстер спорту СРСР, призерка Спартакіади СРСР Валентина Анісімова це не пропустила. І це були 4-те і 5-те персональні зауваження Андрія. Тренер новосельчан же доводив, що він не міг отримати два фоли за один епізод.

Ця велика пауза сталась за рахунку 38:35 на користь Новоселиці. Після відновлення гри чернівчани реалізували один штрафний, а після другого підібрали і закинули ще 2 очки, зрівнявши рахунок. І мали можливість і вийти перед, але двічі схибили. А новосельчани без свого лідера заробили право на штрафні, які холоднокровно реалізував Артем Грішка. До фінального свистка залишалось 9 секунд. І скористатися ними, аби зрівняти перевести гру у тай-брейк або вирвати перемогу, чернівчани не змогли.

У підсумку Новоселиця завершила фінальну топ-4 на першому місці, Кельменецька ДЮСШ – на другому, а ЗОШ №2 – на третьому.

Одразу після завершення гри відбулась церемонія нагородження, яку провели Тетяна Ришко (відома баскетболістка, яка тепер працює у ЗОШ №16) та голова обласної федерації баскетболу Микола Попадюк.

Крім командних нагород, переможці та призери отримали грамоти та медалі, і окремо були відзначені кращі гравці турніру та лауреати конкурсів штрафних та 3-очкових кидків.

«Головний баскетболіст» Буковини Микола Попадюк окремо подякував ініціатору і головному організатору змагань Петру Бежану та гостинним господарям. І, звісно, привітав присутніх з наступаючим святом Святого Миколая.

Інформаційна підтримка – SportBuk.com (облцентр «Спорт для всіх»).

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

Неділя, 18.12.16

ЗОШ №2 – Ліцей №4 – 55:24

Новоселиця – Кельменці – 29:28

Кельменці – ЗОШ №2 – 31:28

Ліцей №4 – Новоселиця – 21:52

Кельменці – Ліцей №4 – 48:32

ЗОШ №2 – Новоселиця – 38:40 (12:6, 13:12, 4:15, 9:7)

ЗОШ №2: 14 Вадим Войцицький, 18 Даниїл Рошка, 12 Максим Качуровський (22), 5 Юрій Деменчук (8), 15 Сергій Кішкар (2), 7 Ростислав Писанчин (4), 8 Віктор Щербатий, 9 Олександр Баранчук, Андрій Черняк, Василь Купровський, Роман Пилипенко, Дмитро Дудчак. Тренер-представник – Едуард Амосов.

Новоселиця: 4 Іван П’ятихачний, 5 Антон Гульпак (4), 6 Артур Оганджанян (5), 7 Антон Василюк, 8 Антон Надточій, 9 Віталій Врублевський (8), 10 Андрій Бакун (19), 11 Артем Грішка (3), 14 Олексій Яценюк, 15 Микола Олентир, Вадим Боднар, Ігор Журат, Богдан Батовський, Микола Каптар. Тренер – МС Ігор Скоробагатько.

Судді: Валентина Анісімова, Петро Бежан. Секретар – Тетяна Ришко. Помічник секретаря – Л. Лесюк. Секундометрист – І. Плегуца.

Кельменці: Артем Білобрицький, Нікіта Когут, Вітас Кундій, Вадим Лакуста, Вадим Лиходень, Вадим Пунга, Максим Рудий, Олександр Стрижак, Сергій Янковський.

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО (натиснути на фото):

161218-basket-novoselytsya-zos-2-sportbuk-com-74

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.