Перший MAJOR в історії буковинського дартсу (фото)

0

Традиційно в перших числах жовтня Чернівці святкують День міста. Цьогоріч на 608-річницю з дня заснування міста припав перший Major в історії буковинського дартсу із символічною назвою BFD Major Cup of Darts «LІТTLe Paris 2016». Святковий турнір відбувся за ініціативи дартс-клубу «Літо» в особі Родіона Мигалюка, за підтримки Буковинської федерації дартсу та під егідою Всеукраїнської федерації дартсу.

За збігом обставин днем пізніше в столиці Ірландії традиційно стартував Дублінський турнір із подвійним відкриттям Unibet World Grand Prix 2016.

Буковинська федерація дартсу вирішила й собі влаштувати такі ж феєричні змагання. Враховуючи поточний 2016 рік та рік заснування міста Чернівці 1408, були введені певні обмеження щодо старту списування очок. Так, гравцеві слід було почати лег із подвоєння будь-яких вказаних секторів: 14, 8, 20, 16 і відповідно центру мішені. Символічно турнір розпочав господар клубу рівно о 14:08 за київським часом. Змагання відбувалися у жіночій та чоловічій першостях, в яких взяли участь 14 чернівецьких дартсменів.

Серед жінок безкомпромісну перемогу здобула Аліна Гадельшина (чинна чемпіонка області з крікету), яка у фіналі зіграла із Тетяною Саїнчук з рахунком 3:1. Друге місце відповідно посіла Тетяна Саїнчук, яка показала висококласну гру із стабільним відкриттям й оригінальним закриттям. Почесне третє місце завоювала Наталія Арійчук.

Сліпий жереб та рейтинг гравців з дартсу визначив достатньо рівний склад групи А чоловічої першості: Віктор Зварич, Антон Подольчук та Віталій Зеленько. Впевнено переміг у групі Віктор Зварич. Друге місце посів Віталій Зеленько, який, програючи в ході зустрічі 0:1, зумів переломити гру на свою користь і перемогти з рахунком 3:1.

Група В мала досить екстравагантний склад. Так, до другого номера рейтингу Олександра Арійчука долучився господар клубу Родіон Мигалюк, перспективний і «настирний» в хорошому сенсі цього слова дартсмен Дмитро Литвинюк та за власним бажанням зіграти серед чоловіків Тетяна Саїнчук. Оскільки група включала 4 осіб до наступного раунду потрапляло троє гравців.

За рахунок найкращого на турнірі відкриття (4 старта по 108 очок) Олександр Арійчук прогнозовано переміг у групі, віддавши при цьому суперникам всього 2 леги. Крім того, Олександр проявив спортивний характер у своєму першому легу, закривши партію з подвійним початком за 19 дротиків!

Друге місце посів Родіон Мигалюк, який з однаковим рахунком 3:1 переміг Тетяну і Дмитра і в запеклій боротьбі поступився Олександру 2:3. Варто зазначити, що Родіон – єдиний учасник турніру, який зумів закрити лег через центр мішені – 50 очок. Щасливий квиток витягнув Дмитро Литвинюк.

Групу С вже традиційно охрестили «групою смерті», до якої увійшли два титанічних дартсмени Буковини – чинний чемпіон області Сергій Яненко та перший номер рейтингу Дмитро Гоян. У суперники гравці отримали Олега Вишневського та Олександра Гадельшина. У першому турі змагань одразу була зафіксована сенсація – завдяки стабільному відкриттю Олег несподівано переміг Дмитра Гояна з рахунком 3:1. Однак, ця поразка стала хорошим стимулом для Дмитра у подальших зустрічах, в яких він переміг й за рахунок різниці виграних та програних легів фінішував першим. Другим з групи прогнозовано вийшов Сергій Яненко. Щасливий квиток дістався Олегу Вишневському.

Волею все того ж жеребу щасливим (сіяним) другим місцем виявився результат Віталія Зеленька. У суперники йому дістався господар клубу. Другу чвертьфінальну пару склали Дмитро Гоян та Дмитро Литвинюк. Найбільш рівним протистоянням була пара Віктор Зварич та Сергій Яненко і замкнули 8-ку чвертьфіналістів Олег Вишневський та Олександр Арійчук.

Відкривали естафету чвертьфіналів Зеленько Віталій і Родіон Мигалюк. Другий одразу повів і протягом всієї зустрічі володів ініціативою. Проте, за рахунку 2:1 не використав 4 «matchpoint» і в підсумку зазнав поразки 2:3. Суперником Віталія прогнозовано став Дмитро Гоян, який у своєму чвертьфіналі легко і невимушено переміг «на сухо» свого тезку Литвинюка.

Очікуваної боротьби між Сергієм Яненко і Віктором Зваричем на жаль не вийшло. Віктор ще раз довів, що зараз перебуває чи не в найкращій формі та здобув перемогу 3:1. Останнім півфіналістом став Олександр Арійчук, який не залишив жодного шансу Олегу Вишневському, повторивши результат Дмитра Гояна.

Перший півфінал між Олександром та Віктором почався з бліц-крігу Зварича. Двічі поспіль відкрившись і закрившись з першого дротика, він повів перед 2:0. Олександр зумів зібрати волю до перемоги в кулак і приборкавши сплеск емоцій, вирівняв хід поєдинку. За рахунку 3:3 Олександр на чужому легу зміг першим відкритись, маючи при цьому перевагу в більш ніж 200 очок! Мабуть, зірки були проти його виходу до фіналу… Ці слова стали актуальними після того, як Олександр не використав 22 «matchpoint»! та після півторагодинного марафону зазнав прикрої поразки 3:4.

Другий півфінал був менш емоційним, але разом з тим непередбачуваним. Право першого кидка виграв Віталій і навдивовижу впевнено забирав у суперника буквально «з-під рук» свої леги. Більше того, за рахунку 3:2 на свою користь мав можливість святкувати перемогу. Для цього йому небагато-немало потрібно було повторити «закриття Террі Дженкінса» – 158 очок, які списуються наступною комбінацією: T20 T20 D19. Перше потроєння Віталій влучив, а далі – не склалося… Дмитро, зважаючи на свій багаторічний досвід не тільки зрівняв рахунок, але й не залишив жодного шансу у вирішальній  7 партії.

А ні Олександру, а ні Віктору через фізичну і психологічну втому не вдалося налаштуватися на вирішальні для них поєдинки. Так, у матчі за бронзові медалі вперше на турнірі Олександру «не полетіло відкриття», що знайшло відображення у підсумковому результаті 1:3 на користь Віталія. Символічно, що третє переможне очко гравець здобув, закривши сектор 3.

Фінал BFD Major Cup of Darts «LІТTLe Paris 2016» розпочався з швидкого брейку Дмитра, який привів його до легкої та цілком заслуженої перемоги з рахунком 5:2.

Закінчення турніру гарантовано забезпечило хороший настрій учасникам змагань.  Призери отримали грамоти, медалі та спеціальний Кубок BFD Major Cup of Darts «LІТTLe Paris 2016».

Попередньо заплановано ввести турнір BFD Major Cup of Darts «LІТTLe Paris 2017» до щорічного спортивного календаря і запросити до участі еліту українського дартсу.

 

Нагадаємо, 26 липня поточного року відбувся перший в історії Буковини Чемпіонат області з класичного дартсу в дисципліні «Крікет» з нарахуванням штрафних очок. Змагання приймав дартс-клуб «Лідія» за сприяння Управління молоді та спорту Чернівецької облдержадміністрації, Буковинської федерації дартсу та Всеукраїнської федерації дартсу.

Протягом всього турніру точилися запеклі баталії, переможцем з яких вийшов лідер області із багаторічним стажем Дмитро Гоян. Додамо, що у складі чвертьфіналістів були на той момент 8 найкращих дартсменів області.

Так, свої групи впевнено виграли Віктор Зварич, Сергій Яненко, Віталій Івасюк та вище згаданий Дмитро Гоян. На чвертьфінальній стадії змагань Віталій Івасюк, Сергій Яненко та Дмитро Гоян продемонстрували впевнену гру та не дали взяти своїм суперникам жодного лега (Гоян-Арійчук, Івасюк-Гадельшин, Яненко-Вишневський всі результати по 3:0). А ось у четвертій парі зафіксована міні-сенсація – Віктор Зварич поступився Віталію Мойсюку з рахунком 1:3.

До речі, Віталій на груповій стадії влучив у потроєння секторів 20, 19, 18, тим самим повторив «Трюк Тейлора» (16-ти разовий чемпіон світу) та зумів закрити цей же лег за 12 дротиків! Проте цього запалу виявилося недостатньо щоб перемогти свого тезку Івасюка, який переміг з рахунком 4:2. Аналогічний результат був зафіксований у «битві титанів» між Дмитром Гояном та Сергієм Яненко. Третє місце прогнозовано зайняв Сергій Яненко, а у фіналі за рахунку 3:3 Віталій Івасюк втратив можливість взяти лег на подачі суперника і зазнав поразки 3:5. Отже, Буковина має нового-старого чемпіона з крікету в особі Дмитра Гояна, з чим ми його і вітаємо!

З ініціативи дартс-клубу «Літо» та за підтримки Буковинської федерації дартсу було започатковано щотижневі понеділкові турніри. З наступного року кожен бажаючий матиме право взяти участь у змаганнях (перших 5 турнірів на безоплатній основі).

За підсумками цих невеликих змагань було сформовано три пари гравців (Д. Гоян/В. Івасюк, О. Арійчук/В. Зеленько, А. Подольчук/В. Мойсюк), які гідно представили Буковинський край на Чемпіонаті України з дартсу серед пар, який відбувся в Одесі 10-11 вересня.

А. Подольчук/В. Мойсюк не зумівши «дотиснути» своїх суперників у першому турі, одразу втратили шанси на вихід з групи. Хоча Антон зумів реабілітуватися протягом наступного дня змагань у особистій першості. Однак, у підсумку дня йому не вистачило однієї перемоги на шляху до виконання нормативу «Кандидата в майстри спорту України».

О. Арійчук/В. Зеленько потрапили в рівноцінну за складом групу. Наші хлопці зберігали шанс на вихід з групи аж до останньої гри з лідерами – черкаською парою І. Пальоний/В.Зарайський. Проте, у рівній боротьбі зазнали поразки з рахунком 1:3 і фінішували третіми.

Найкращого результату досягнула пара Д. Гоян/В. Івасюк, які отримавши в суперники майбутніх чемпіонів – киян А. Усика/ Д. Григоренко не тільки вийшли з групи, а ще й зуміли дійти до чвертьфіналу змагань, де поступилися найкращій парі західної України – майбутнім фіналістам волинянам О. Бадира/ О. Томчук. Ця прикра поразка не дозволила Дмитру Гояну виконати норматив «Майстра спорту України», а його напарнику – «Кандидата в майстри спорту України». Однак заслужений перший розряд Віталій Івасюк все ж таки здобув!  В цілому виступ буковинців в Південній Пальмірі виявився достатньо успішним. Як то кажуть, завжди є над чим працювати.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО (для перегляду натиснути на фото):

161001-darts-sportbuk-com-1-copy

***

ІІ етап Кубку з дартсу 2016 виграли президент і капітан (фото)

***

Дартс: У фіналі Кубку України 2016 – волейболіст і 12-річний школяр (відео, фото)

***

Дартс: Потрійний київський тріум у крікеті на етапі у Чернівцях (відео, фото)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.