Заставнівський борець навів фурор у… сумо (фото)

0

Борець-вільник Павло Сидоренко із Заставни, який останнім часом тренується у Львові, став автором сенсації… у сумо.

 

Вихованець першого заступника голови Заставнівської райдержадміністрації Василя Молдована на sydorenkopavlo-sumo-160528-kravs-cперших великих змаганнях з сумо у Львові сенсаційно переміг дворазового чемпіона Європи і святкував перемогу.

Ось що написав на Facebook  про ці змагання Євген Кравс:

Відкритий Кубок Львова з боротьби Сумо

На перші великі змагання з боротьби Сумо на запрошення новоствореної обласної федерації (президент – Віталій Гурський) прибули найкращі українські спортсмени. Серед претендентів на Кубок Львова – призери та чемпіони світу та Європи. Сенсаційно завершився поєдинок за перемогу у найпрестижнішій ваговій категорії понад 115 кілограм. Молодий, поки що не відомий у спортивних колах львів’янин Павло Сидоренко, який займається цим видом японської боротьби менше року на шляху до перемоги здолав потужного харків’янина Олега Олешка та чисто переміг головного фаворита титулованого та досвідченого Сергія Соколовського з Мелітополя. Соколовський – дворазовий чемпіон Європи серед дорослих та призер чемпіонату світу серед юніорів. За словами головного судді змагань, Президента Європейської та Всеукраїнської федерації сумо Сергія Коробко, львівський турнір не лише пройшов на високому організаційному рівні, а й відкрив імена декількох нових спортсменів, які в разі правильної підготовки та цілеспрямованої підготовки неодмінно виростуть у майстрів міжнародного класу…

P.S. Виходити на парадах-відкриттях змагань та на показові виступи в спеціальних “накидках” з елементами прапора чи герба країни – в Сумо вважається почесним. Право мають лише чемпіони та призери чемпіонатів світу та члени національних збірних своїх країн.

Фото можна переглянути тут:

***

Вперше у Львові сумо. І відразу сенсація

Демократично і видовищно. Львів уперше приймав змагання із сумо. Перший же ж старт завершився сенсацією у суперважкій вазі. Місцевий спортсмен переміг дворазового чемпіона Європи.

Відкритий кубок міста Лева з боротьби сумо на перші ж змагання зібрав майже 200 учасників зі всієї країни, серед яких і чемпіони Європи, і призери чемпіонатів світу.

Сумо в Україні насправді – модний вид спорту. Наші спортсмени вже серед лідерів світового сумо. Уже виграємо і в росіян, і навіть у японців. Зокрема жіноча збірна зараз є чемпіоном планети. А найтитулованіший і, можливо, найкращий борець сумо всіх часів Тайхо Кокі є сином українця – уродженця Зачепилівського району Харківської області Маркіяна Боришка, і при народженні носив ім’я Іван Боришко. Готувати спортсменів для головної команди України вирішили і у Львові, заснувавши обласну федерацію сумо.

Побутує хибна думка, що борців сумо спеціально змалку відгодовують ледь не відрами їжі. Та насправді мишу до розмірів слона розгодувати не можна. Формування тіла борця відбувається винятково в процесі тренувань за рахунок збільшення м’язів і нарощування ваги. Частка жиру в масі середнього сумоїста практично та ж, що у середнього обивателя того ж віку. В сумо є три складові – тіло, дух і техніка.

Маса має значення, але не завжди. Дворазовий чемпіон Європи Сергій Соколовський з Мелітополя, який важить 175 кілограмів, на континентальному форумі здолав двох величезних чемпіонів світу. Спочатку росіянина, а потім грузина, який важив 260 кілограмів. Але несподівано у Львові програв місцевому спортсмену, вагою 115 кілограмів. “В сумо все буває, і 70-тикілограмові виграють. Це в інших видах єдиноборств можна виправити помилку. А тут один раз спіткнувся, і все – програв”, сказав після поєдинку Сергій Соколовський.

А кинув на дохьо чемпіона Європи Павло Сидоренко, який займається вільною боротьбою. У змаганнях зі сумо взяв участь вперше – і відразу такий фурор. “Зробив кидок прогином і зачіпом. Це чисто класичний прийом з вільної боротьби”, – розповів Павло.

На цьому сенсації не закінчилися. Сидоренко розібрався і з наступним опонентом, і став чемпіоном у суперважкій вазі.

Є перші перемоги львівських сумоїстів, а на наступний турнір, який відбудеться десь наприкінці року, хочуть вже привезти і японців.

31.05.16, nta.ua

***

У Львові вперше відбулись змагання із сумо

Минулого вікенду у Львові відбувся відкритий кубок Лева із сумо. Змагання з цього виду спорту у нашому місті проходили вперше. І хоча такі змагання в Україні проводять украй рідко, турнір зібрав понад двісті учасників. Були серед них  і чемпіони Європи, і призери чемпіонатів світу.

Для багатьох українців сумо — це якась китайська грамота, яка не всім зрозуміла. Сумо — вид єдиноборства, в якому два борці виявляють сильнішого на круглому полі. Цей вид спорту походить із Японії і вважається одним з видів бойових мистецтв. Традиція сумо ведеться з давніх часів, тому кожен поєдинок супроводжується численними ритуалами. Легенда пов’язує із сумо саме існування сучасної японської нації на японських островах.

Так, згідно з цією легендою, бог Такамикадзуті вступив у двобій із богом варварів. Завдяки його перемозі японці отримали право оселитися на території острова Хонсю. Божеством-покровителем сумоїстів є Номі-но-Сукуне — легендарний борець за часів імператора Суйніна. Що цікаво, українці вже мають чималі досягнення в цьому бойовому мистецтві. Зокрема, наша жіноча збірна є чемпіоном Європи із сумо. На турнірі було чимало цікавих поєдинків. У одному зі спарингів, дворазовий чемпіон Європи, Сергій Соколовський боровся із львів’янином Павлом Сидоренком. Цікаво, що вага Сергія 175 кілограмів, а ось Павло важить усього лише 115 кілограмів.

Молодий, поки що не відомий у спортивних колах львів’янин Павло Сидоренко, який займається цим видом японської боротьби менше як рік, на шляху до перемоги здолав потужного харків’янина Олега Олешка та чисто переміг головного фаворита титулованого та досвідченого Сергія Соколовського з Мелітополя. Сидоренко подолав свого наступного суперника, і став чемпіоном Європи. Павло продемонстрував, що в сумо вага суперника не має особливого значення. Представники федерації сумо залишились дуже задоволені рівнем проведення турніру у Львові.

«Львівський турнір не лише пройшов на високому організаційному рівні, а й відкрив імена декількох нових спортсменів, які в разі правильної підготовки та цілеспрямованої підготовки неодмінно виростуть у майстрів міжнародного класу», — розповів головний суддя змагань, президент Всеукраїнської та Європейської федерацій сумо Сергій Коробко.

2.06.16, Ярема ЧУЙКО, ratusha.lviv.ua

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.