Карате: Чернівчани привезли 16 нагород з чемпіонату України 2015 (фото, відео)

0

Блискуче виступили вихованці чернівецької школи карате на чемпіонаті України 2015 р., який гостював в Іллічівську Одеської області.

Олександр Пікулін та Валерій Чоботар
Олександр Пікулін та Валерій Чоботар

В активі буковинців 16 нагород, 9 з яких здобули представники клубу карате «Лідер» (тренери – Андрій Лазоренко, Олександр Пікулін).

21-22 листопада 2015 р. в Іллічівську відбувся чемпіонат України з карате серед дорослих, а також серед кадетів, юніорів та молоді (до 20 років). В чемпіонаті взяло участь 460 спортсменів з 12 регіонів країни – це абсолютний рекорд національних чемпіонатів.

Спортивний клуб карате «Лідер», як повідомляють SportBuk.com представники клубу, на чемпіонаті представляло 20 спортсменів, які виборювали чемпіонські та призові звання серед найкращих спортсменів країни.

На цьому  чемпіонаті України спортсмени клубу карате «Лідер» показали найкращий результат за всю історію свого існування, це явний признак прогрессу клубу на спортивній арені. Також «Лідер» показав найкращий результат серед клубів карате Чернівецької області.

Чемпіонами стали:

Чоботар Валерій – куміте чоловіки 18+ (-84 кг)

Шехтер Євгенія – куміте дівчата U21 (-61 кг, 3 учасниці)

Ончуленко Родіон – куміте хлопці 16-17 р. (-76 кг)

Срібним призером став Ончуленко Микита – куміте чоловіки 18+ (+84 кг)

Бронзу здобули:

Антонюк Андрій – куміте чоловіки 18+ (+84 кг)

Ончуленко Микита – куміте хлопці U21 (+84 кг)

Ситник Анастасія – куміте дівчата 16-17р. (+59 кг)

Гвелісіані Гванца – куміте дівчата 14-15р. (+54 кг)

Жижій Андрій – куміте хлопці 14-15 р. (-63 кг)

Призові місця здобули і представники інших чернівецьких клубів:

Куміте (18-20 рр., -84 кг): Богдан Андрусяк – «бронза» («Дзаммай», Святослав Сідлярчук)

Куміте (16-17 рр., -68 кг): Олександр Каба – «бронза» («Дзаммай», Святослав Сідлярчук)

Куміте (14-15 рр., +70 кг): Богдан Гнатів – «срібло» («Дзаммай», Святослав Сідлярчук)

Куміте (18-20 рр., -50 кг, 3 учасниці): Альона Савчук – «срібло» («Максимум», Павло Шестаков)

Куміте (16-17 рр., -59 кг, 4 учасниці): Оксана Гуменна – «бронза» («Тай-Сен», Євген Мотовилін)

Куміте (15-15 рр., -47 кг, 3 учасниці): Надія Смоліна – «бронза» («Тай-Сен», Євген Мотовилін)

Ката (18-20 рр): Олег Горобець – «бронза» («Максимум», Павло Шестаков)

Власне відбір до національних збірних був ще однією складовою чемпіонату країни. Тепер спортсмени, що посіли призові місця, будуть доводити своє право на статус члена збірної на етапах Прем’єр-ліги (дорослі) та відбірному турнірі в Словенії (кадети, юніори, молодь). Адже 2016 року на молодих чекає чемпіонат Європи, що пройде в лютому в Лимасолі (Кіпр), а на дорослих – чемпіонат Європи (травень, Монпельє, Франція) та чемпіонат світу (листопад, Лінц, Австрія).

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

Чернівчани на чемпіонаті України з карате 2015 р.

***

***

Карате: Чернівчани привезли нагороди з Євро 2015 серед регіонів (фото)

***

Карате: Чернівчанин виграв етап Кубку світу 2015 в Чехії

***

Чемпіонат України в Іллічівську: вихід на новий рівень

21-22 листопада в Іллічівську пройшов чемпіонат України з карате серед дорослих, а також серед кадетів, юніорів та молоді (до 20 років). Турнір став не лише ювілейним, п’ятим за ліком, що був організований Українською федерацією карате (УФК), а також рекордним за кількістю учасників та знаковим щодо виходу роботи УФК на новий рівень.

В чемпіонаті взяли участь 460 спортсменів з 12 регіонів країни – це абсолютний рекорд національних чемпіонатів. Таке кількісне зростання є результатом цілеспрямованої роботи УФК по розвитку карате в регіонах України. Цей напрямок роботи очолює віце-президент УФК Олександр Тонкошкур, президент іллічівського клубу «Катана», який виступив безпосереднім організатором чемпіонату України 2015 року. До речі, за підсумками турніру всі фахівці відзначили перш за все чітку організацію з урахуванням всіх деталей. Себто і цей іспит Олександр Тонкошкур зі своєю командою склав на відмінно.

Змагання проходили в місцевому палаці спорту «Юність». Урочисте відкриття турніру відбулося за участі заступника міського голови Іллічівська Сергія Биченка та народного депутата Василя Гуляєва. Державний прапор України підняла гордість Іллічівська, зірка українського карате, чемпіонка та призерка європейських чемпіонатів Аніта Серьогіна. Зворушливим моментом церемонії відкриття стало вручення одеській спортсменці Дарині Марчук бронзової медалі молодіжного чемпіонату Європи 2015 року, яку їй було присуджено після того, як її суперницю з Чорногорії діскваліфікували за вживання допінгу. Нагороду, що прийшла зі штаб-квартири Європейської федерації карате, Дарині вручив президент УФК Сергій Левчук.

Щодо спортивних результатів, то знову зберіглось традиційне домінування трьох регіонів з найкращим рівнем розвитку карате – Одеська область, Львівська область, місто Київ. Саме в такому порядку вони очолили залікові таблиці чемпіонату: у дорослих одесити взяли 7 золотих, 3 срібних та 5 бронзових нагород, львів’яни – відповідно 6, 5 та 6, а кияни – 2, 1 та 7. У кадетів, юніорів та молоді підсумки були такі: одесити – 13 золотих, 6 срібних, 12 бронзових; львів’яни – 7, 7 та 5, кияни – 7,5 та 8.

Проте треба відзначити, що загалом медалі чемпіонату вибороли представники 10 регіонів серед дорослих та 11 регіонів серед молоді. Це яскравий показник того, що гегемонам підростає конкуренція. Наприклад, минулого року збірну Запорізької області представляв один учасник, що залишився без нагороди, а в Іллічівську лише юні запоріжці вибороли 6 медалей (2 срібні, 4 бронзові), та серед дорослих Антон Семченко здобув бронзу (куміте, -84 кг). Дніпропетровці повертаються з Іллічівська з 3 молодіжними та 4 дорослими медалями, серед яких – дві золоті, що їх здобули вихованці тренера Кирила Кірсанова кадети Роберт Широян (-70 кг) та Єгор Рудковський (+70 кг).

Говорячи про турнір серед дорослих, слід звернути увагу, що гідну конкуренцію досвідченим майстрам склали вчорашні юніори. Так, юний одесит Микита Тюх виграв змагання в категорії ката. Львів’янин Тарас Герчук став чемпіоном в важкій вазі, а його ровесники Роман Рехлицький (-84 кг) та Роман Кміть (-75 кг) посіли другі місця. Юна одеситка Анна Чеголя в фіналі дала справжній бій титулованій львів’янці Катерині Кривій (-50 кг), та навпаки – юна львів’янка Анастасія Мястковська гідно боролася в фіналі проти титулованої одесітки Анжеліки Терлюги (-55 кг). І це далеко не всі приклади, які свідчать про те, що провідним українським каратистам вже підросла гідна зміна. І що головний тренер національної дорослої збірної Антон Нікулін матиме добрий вибір та супутній головний біль – кому віддавати перевагу.

Власне відбір до національних збірних був ще однією складовою чемпіонату країни. Тепер спортсмени, що посіли призові місця, будуть доводити своє право на статус члена збірної на етапах Премєр-ліги (дорослі) та відбірному турнірі в Словенії (кадети, юніори, молодь). Адже 2016 року на молодих чекає чемпіонат Європи, що пройде в лютому в Лимасолі (Кіпр), а на дорослих – чемпіонат Європи (травень, Монпельє, Франція) та чемпіонат світу (листопад, Лінц, Австрія).

Втім, й досвідчені майстри довели, що не збираються легко поступатися своїми позиціями. Окрім вже згаданих Катерини Кривої та Анжеліки Терлюги, перемоги здобули зокрема Олег Філіпович (Львів, -60 кг), Дмитро Негатуров (Одеса, -75 кг), Анастасія Степашко (Одеса, +68 кг). А з Анітою Серьогіною стався прикрий випадок: в двобої за вихід в фінал суперниця з Дніпропетровську Олександра Єланська завдала їй травму носа. Олександрі за порушення правил присудили поразку, але лікарі заборонили Аніті битися в фіналі. Таким чином, чемпіонкою України без боротьби в фіналі стала киянка Лейла Іскендерова, а Аніта Серьогіна здобула срібну медаль – якої до речі в її багатій колекції ще не було. В 2013 році в Харкові, повернувшись після важкої травми ноги, Аніта здобула бронзу, а золотих медалей чемпіонки України в неї аж п’ять. Так що тепер вона має повний комплект – так само, як і нагород чемпіонатів Європи.

Стосовно проблем, треба відзначити традиційні питання до суддівства. Спірні рішення суддів, в свою чергу, інколи провокували деяких надмірно емоціональних тренерів на не дуже гідну поведінку. Проте ця проблема є системною, її не можна вирішити швидко: кваліфіковані судді не ростуть на огородах. Керівництво УФК знає та дбає про вирішення цієї проблеми, як і про багато інших. А голова суддівського комітету УФК, головний суддя чемпіонату в Іллічівську Олексій Коханець філософськи замітив, що ті, хто постраждав від суддівського рішення, завжди будуть незадоволені суддівством.

Напередодні турніру пройшов суддівський семінар за участі 60 суддів з різних регіонів України. Також відбулися наради керівництва УФК з представниками регіональних федерацій, де обговорювалися поточні питання розвитку карате в Україні. Процес йде, йде незворотньо та у вірному напрямку.

 Ігор Левенштейн,

голова комітету УФК по ЗМІ та зв’язкам з громадськістю

wkf.com.ua

***

Клуб карате «Лідер» безкоштовно тренує потенційних дефлімпійців (фото)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.