Сергій Задорожняк: Ми неодноразово приймали зональні змагання Кубку Націй Данон

0

В силу певних обставин один із етапів кваліфікації до фінальної частини дитячого футбольного турніру «Кубок Націй Данон-2015» у Чернівецькій області – районний обласний етап – не відбувся минулої осені. Його було відтерміновано до весни цього року. Про особливості проведення турніру, про організацію та підготовку змагань перших етапів відбору напередодні початку відчайдушних футбольних баталій українських школярів ми поспілкувалися з головою Чернівецької міської та заступником голови обласної федерації футболу паном Сергієм Задорожняком.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Чернівецька обласна федерація футболу, як і інші обласні федерації, є одним із головних партнерів обласного й регіонального етапу відбору міжнародного дитячого футбольного турніру «Кубок Націй Данон». Як складається ваша співпраця із організаторами турніру?

Хочу зазначити, що однією з основних функцій кожної регіональної федерації футболу є сприяння розвитку дитячо-юнацького футболу. «Кубок Націй Данон» входить у структуру давнього й багатого традиціями турніру під назвою «Шкіряний м’яч» і тут можна однозначно казати про нашу підтримку проведення турніру на всіх етапах відбору – районних, міських, обласних, зональних всеукраїнських. Ми в Чернівецькій області неодноразово приймали якраз зональні всеукраїнські фінали, в тому числі й навесні минулого року. І завжди будемо співпрацювати й надалі. Підтримка наша різноманітна, вона полягає в наданні екіпіровки, інвентарю, арбітражу, нагородної атрибутики.DanonCup-logo Це – наш обов’язок.

 

Чи плануєте ви й цього року приймати зональний всеукраїнський фінал «Кубку Націй Данон» на Буковині?

Це визначатимуть організатори турніру трохи пізніше. Обласні федерації надаватимуть свої пропозиції, а організатори обиратимуть кращі з них. Щось на зразок тендеру… У нас завжди хороші умови для проведення цього етапу відбору, не тільки в Чернівцях, а і в районних центрах. Змагання можуть прийняти й Новоселиця, і Глибока, і Кіцмань, а сьогодні географію можна розширити, в залежності від погодніх умов (а весна обіцяє бути ранньою), й до Вижниці чи Путили, де є прекрасні футбольні поля. Вони були б раді провести такі змагання. Ми, зі свого боку, надаватимемо свої пропозиції, в яких будемо гарантувати забезпечення за бюджетними, найбільш вигідними цінами, проживання й харчування учасників. Це дуже важливо, адже це – найбільша стаття витрат під час таких турнірів. Все ж таки два-три дні проживання/харчування лягає певним тягарем для родин учасників. Допомога спонсорів, надання суттєвих знижок у тих місцях, які ми запропонуємо – все це надає можливість говорити про шанс проведення цього етапу «Кубку Націй Данон» саме в нашій області.

 

Вже протягом кількох років команді-переможниці чернівецького обласного відбору не вдається потрапити до Всеукраїнського фіналу. Чи йде зараз у вашій федерації якась певна робота над цим питанням, щоби нарешті делегувати представника Буковини до фінальних українських змагань?

В принципі, нам і в минулому році трішечки-трішечки не вистачило для перемоги в зональному фіналі… Тут потрібно акцентувати увагу на тому, що в турнірі грають прості шкільні команди, а не представники спеціалізованих ДЮСШ. І частіше за все перемагають представники великих шкіл великих міст. Наприклад, у 2004 році у Всеукраїнському фіналі від Чернівецької області грала команда з села Іванківці, де загальна кількість мешканців села рівнялася кількості учнів Київської школи, яка й перемогла тоді у фіналі. Це – нюанс, на який все ж таки потрібно зважати. В нас область маленька, школи невеличкі, хоча вчителі з фізкультури доволі добре працюють на уроках футболу в ряді шкіл. Можливо, немає можливості для комплектації боєздатної команди, адже грають не збірні команди, а конкретно дітлахи з конкретної школи. Проте, працюємо і над цим, дивимося, робимо моніторинг на семінарах вчителів фізкультури. Тут же ж така справа… Щось порівняно із хвилями: буває, в певний рік народження підбирається хороша команда, а в інші роки – ні. Це теж не можна регулювати, рік на рік не приходиться. І тут постає важливість проведення саме в нашій області зонального фіналу «Кубку Націй Данон». Не просто так же ж кажуть, що вдома й рідні стіни допомагають… J

 

Нагадайте, хто грав від нашої області в минулому році у зональному українському фіналі?

Команда школи з Красноїльська. Це була дуже хороша, цікава команда. Тренер там теж був цікавий. Він не є спеціалістом саме з футболу, але є справжнім фанатом своєї справи. І діти таки всі були свої, без допомоги представників інших шкіл (а за правилами дозволяється дозаявка двох-трьох гравців з інших навчальних закладів). Там для перемоги в етапі не вистачило зовсім трішечки. Можливо, не вистачило якогось фарту, можливо – майстерності. Таке…

 

У 2012 році стався неприємний випадок, коли представника Чернівецької області (команда школи з Глибоцького району), який таки пробився до Всеукраїнського фіналу в Одесі, було вже на фінальних змаганнях дискваліфіковано через підставних гравців. Там справа була в тому, що кілька хлопців були старші за віком від тих, кому дозволено грати в турнірі… Чи ведеться наразі контроль зі сторони обласної федерації, щоби подібних випадків у нас більше не було?

В цьому плані ми якраз із того часу, з липня 2012 року, ведемо жорсткий контроль над внесенням всіх футболістів із раннього віку в єдину базу реєстрації під егідою ФФУ. Якщо дитина чи в ДЮСШ, чи у своїй школі десь відмітилася, «засвітилася», то вона підпадає під контроль федерації, підпадає під облік, а там вже крок праворуч, крок ліворуч не можна зробити. У нас в базі даних наразі знаходиться близько 4 із половиною тисяч дітей, які займаються футболом в ДЮСШ чи інших секціях, тому роботу ми проводимо доволі велику. Це все – гравці районних та обласних турнірів, ДЮФЛ. Фотографії, інші дані – ми все зараз маємо, тому таких неприємних, чи, навіть, ненормальних ситуацій, я так би сказав, більше не має бути. Це ж нікому не потрібно, все ж потім все одно стає на свої місця! Такий позор… Тренер тієї команди підставив директора своєї школи, підставив керівництво обласної федерації футболу. Коли підписували заявки, він приносив одне, а далі йшло все по-іншому. Ні федерація, ні керівництво школи не мають зовнішньої розвідки, щоби все точно перевіряти, в них маса своїх завдань і справ. Особисто я б, наприклад, якщо б тоді був у керівництві федерації, пожиттєво дискваліфікував би цю людину. За великим рахунком, я вважаю це навіть криміналом. Таким чином вигравати ніколи не можна.

 

Альберт Комарі,
спеціальний ЗМІ-представник
«Кубку Націй Данон» в Чернівецькій області

***

Кубок Націй Данон-2014: Про кращі команди й кращих гравців. І не тільки… (фото)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.