Чи варто робити почесне звання заслуженого «масовим» у спорті?..

0

На колегії управління молоді та спорту Чернівецької обласної державної адміністрації 25.09.14 проаналізували літню оздоровчу кампанію і розглянули кандидатури претендентів на звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України».

Колегія управління відбулась в приміщенні обласної федерації футболу під головуванням начальника облмолодьспортуправління Богдана Вітовського.

По першому питанню (про підсумки організації та проведення оздоровчої кампанії влітку 2014 року) доповідачем був заступника начальника управління Ростислав Тищук. Тут все було більш менш «стандартно». Після обговорення вирішили передбачити у 2015 р. видатки на оздоровчу кампанію в не менших обсягах, ніж у 2014 р., переглянути доцільність функціонування закладів відпочинку з денним перебуванням, відзначити грамотами ОДА території, де найкраще організоване оздоровлення дітей…

Другим питанням розглядали кандидатуру колишнього керівника обласного спорту і екс-директора обласного центру «Спорт для всіх» Юрія Скорейка на присвоєння почесного звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України».

Враховуючи те, що не так давно негативного резонансу набула історія «протистояння» Юрія Скорейка і колишньої бігунки, майстра спорту СРСР і матері трьох дітей Ольги Бибик (Юрій Миколайович, будучи директором облцентру «Спорт для всіх», неодноразово звільняв Ольгу Іванівну з роботи, але одного разу його наказ скасувала прокуратура, а ще тричі її поновив на роботу суд), вирішили відкласти розгляд цього питання. Тим більше, що виникли сумніви, чи відповідають досягнення Юрія Скорейка вимогам щодо присвоєння названого почесного звання – «фахівцям і організаторам фізкультурно-спортивного руху, видатним ученим, тренерам, викладачам фізкультурно-оздоровчих та спортивних навчальних закладів та іншим працівникам фізичної культури і
спорту, спортсменам за досягнення високих результатів у міжнародних спортивних змаганнях, вагомі заслуги в підготовці національних спортивних кадрів…»

Члени колегії погодилися, що Юрій Миколайович є непоганим фахівцем у сфері фізичної культури і спорту, але далеко не всі згідні, що його діяльність можна назвати видатною або якоюсь особливою, що заслуговує на таке високе державне визнання… На прохання члена колегії Олександра Шкурідіна (заступник керівника апарату ОДА, куратор сфери) уточнити, якими є досягнення п. Скорейка, інший член колегії Сергій Задорожняк зауважив, що Юрій Миколайович є майстром спорту з хокею на траві. Але це швидше викликало зворотну реакцію, оскільки «заслуженість» цього звання в спортивних колах теж викликає чимало запитань…

Отож, до розгляду цього питання мають повернутися на одній з наступних колегій, довивчавши його. Непогано було б в таких випадках влаштовувати і певні громадські обговорення. Питання подання клопотань про присвоєння таких почесних звань не мало би бути «кулуарним» – нехай спортивна громадськість знає наперед, чиї кандидатури і на присвоєння яких звань збираються розглядати на наступних колегіях, аби була можливість відчути, наскільки спортивна родина сприймає «особливі заслуги» тієї чи іншої кандидатури.

За клопотанням голови обласної ради ФСТ «Колос» Петра Івасюка, третім питанням розглядали ще одну кандидатуру на присвоєння звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України». Йдеться про тренера з дзюдо Сторожинецької ДЮСШ Гаврилюка Іллі Михайловича (21.08.1956 р.н.). Він закінчив Кам’янець-Подільський педінститут (1991 р.), свого часу сам займався дзюдо і є майстром спорту СРСР з цього виду спорту (20.05.1978). Загальний стаж роботи – 42 роки, в Сторожинецькій ДЮСШ (де він був і директором) – 33 роки. За час роботи тренером, як зазначено в поданні, виховав 7 майстрів спорту, 74 кандидатів в майстри спорту, 8 переможців першості України. На жаль, у поданні не конкретизована ця інформація (по вихованцях, які ставали майстрами спорту або вигравали першість України). Обирався депутатом Сторожинецької райради ХХІІІ скликання (1994-98 рр.).

У жовтні 2013 р. кандидатура Гаврилюка була підтримана колегією Департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОДА, але відповідне подання зі столиці повернули в регіон з побажанням, аби це питання розглянула і «нова влада».

Серед аргументів «за» далеко не останню роль відіграла і інформація про те, що четверо вихованців Іллі Михайловича нині несуть службу в зоні АТО.

Колегія вирішила повторно підтримати кандидатуру п. Гаврилюка, тож відповідне клопотання буде ще раз направлене до столиці.

Фото: Георгій МАЗУРАШУ

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

***

CК «Гешко» просить владу захистити спортсменку від свавілля чиновника

***

Спортсменка перемога чиновника в суді

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.