Берідзе, який подорожує за мир в Україні, у Чернівцях переходить на жорсткі заяви (фото)

0

Грузинський активіст Нодар Берідзе, який своєю велоподорожжю різними країнами намагається добитися миру в Україні, 15.08.14 завітав до Чернівців.

 

Іван Гешко і Нодар Берідзе біля готелю "Буковина" у Чернівцях
Іван Гешко і Нодар Берідзе біля готелю “Буковина” у Чернівцях

На в’їзді до столиці Буковини його зустріли представники обласного центру «Спорт для всіх» та обласної федерації велоспорту. Останні приєдналися до велоподорожі і провели гостя до місця офіційної зустрічі – готелю «Буковина».

Біля готелю грузинського борця за мир очікувала група молодих людей на чолі з чемпіоном Європи та світу з бігу на 1500 м, кращим спортсменом України 2006 р. Іваном Гешком та місцеві журналісти. Титулований бігун при зустрічі презентував гостю від спортклубу «Гешко» та готелю «Буковина» ексклюзивну футболку-вишиванку.

Нодар Берідзе подякував за подарунок і одразу звернувся до преси. За його словами, він дуже засмучений тим, що ситуація в Україні залишається такою складною. І зазначив, що відтепер має намір робити жорсткіші заяви, аби звернути увагу на проблеми в Україні і добитися того, щоби люди, які можуть впливати на ситуацію, зробили все можливе для припинення стрільби і кровопролиття. Наразі п. Нодар запропонував започаткувати у Чернівцях щоденну акцію із робочою назвою «хвилинка миру» або «час миру». Тобто грузинський активіст пропонує щодня, приміром, о 12:00 всією країною і всім світом, де його почують, єднатися в прагненні до миру. Це можуть бути якісь колективні молитви, сигнали авто на вулицях тощо. Деталі цієї акції п. Нодар пообіцяв оприлюднити згодом (як ініціатора акції), порадившись в т.ч. з чернівецьким зірковим спортсменом Іваном Гешком, з яким приємно було познайомитися.

Після кількахвилинного спілкування на вулиці Нодар Берідзе та Іван Гешко дали дали невеличку прес-конференцію в конференц-залі готелю «Буковина».

Там п. Нодар розповів детальніше про місію та мету акції, яка проводиться в т.ч. пам’яті 14-разового рекордсмена Книги рекордів Гіннеса Джумбера Лежава, який 25 липня 2014 р., на жаль, відійшов в інший світ. Але цю вело подорож за мир в Україні ініціював він. А тепер цей проект реалізовує його прихильник і соратник Нодар Берідзе.

Велоподорож Україною п. Нодар розпочав символічно 24 серпня в Києві, тобто в День незалежності.

У Чернівцях він планує бути до 17 вересня, коли від’їде на Хмельниччину. І далі на схід, де також сподівається достукатися до людей, які можуть допомогти встановити мир.

п. Нодар зауважив, що дотепер ще не зустрів жодної людини, яка не підтримала би ідею миру в Україні і в цілому світі. Але, за його словами, і деякі українські високопосадовці «допомагають» Путіну дестабілізовувати ситуацію в Україні і продовжувати нагнітати ситуацію, що призводить до непоправних втрат. За словами грузинського гостя, краще, щоби ми пишалися лише спортивними героями, такими, як Іван Гешко, а не мусили вшановувати загиблих Героїв…

п. Нодар позиціонує себе, крім активіста і борця за мир, як спортсмена-аматора і «майбутнього велосипедиста». За його словами, почати серйозніше займатися спортом ніколи не пізно. Бо, приміром, Джумбер Лежава почав серйозніше займатися спортом після 50-ти років і встиг встановити 14 рекордів в Книгу рекордів Гіннеса. У т.ч. важкі силові рекорди, як, приміром, віджимання від підлоги, що вимагає неабиякої фізичної підготовки. Так і п. Нодар вважає, що з часом він теж буде в значно кращій формі як велосипедист. Хоча поки що зізнається, що такі довгі дистанції на велосипеді даються йому непросто. Натомість знайомства з такими видатними спортсменами, як Іван Гешко, надихають і додають моральних сил і наснаги.

У свою чергу, Іван Гешко зазначив, що і як людина, і як представник спортивної громади залюбки підтримує все, що пов’язано з пропагандою ідей миру і здорового способу життя.

У столиці Буковини, де його гостинно приймає готель «Буковина», Нодар Берідзе хотів би зустрітися з місцевими керівниками і якомога  більше поспілкуватися з простими людьми. Звісно, попутно сподівається побачити трохи і місто, бо багато чув про красу «Маленького Парижу».

За попередніми даними, 16 вересня зранку з Нодаром Берідзе (за пропозицією Івана Гешка) планує зустрітися перший віце-губернатор Іван Рибак.

Після України 44-річний грузинський велосипедист-аматор планує подорожувати на велосипеді також Білоруссю та Росією – з тією ж метою, тобто за встановлення миру в Україні.

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор обласного центру «Спорт для всіх»

Відео: телеканал «Чернівці»

***

Відео: «Чернівецький промінь»

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

***

Довідково

Нодар Беридзе (биография)

Образование:
1977 – 1987 Физико – Математическая школа-интернат №2 г. Батуми,
1987 – 1991 Грузинский Политехнический Институт, (промтеплоенергетика)
1988 – 1989 Служба в Советской Армии (киномеханик 9 месяцев)
2006 Высшая Школа Бизнеса (Батумский Госуниверситет)

Курсы и Тренинги: 2002 – 2003 Россия, Омск,
2007 Турция, Стамбул,
2008 – 2009 Украина, Киев,
2009 Турция, Анталья

Трудовая Деятельность: 1995 – 2004 Россия, Сибирь, Строительство, Пиломатериал, Зерно.
2005 – 2006 Грузия, Батуми, Строительство.
2006 – 2008 Турция, Стамбул, Строительство.
2008 – 2009 Украина, Киев, Строительство.
2009 Турция, Анталья, Туризм.
2010 – 2012 Россия – Грузия, Медицинский метод и технологии
2007 – по настоящее времени, доверенный добровольный помощник программы «ЖДИ МЕНЯ».

Языки: Грузинский (родной), русский (хорошо), турецкий (разговорный).

Водительское удостоверение B,C,D,E.

Не курю.

Хобби: Путешествия, вождения автомобиля, плавание.

***

Джумбер Лежава (біографія)

Джумбер Лежава  народився в Тбілісі 23 липня 1939 р, але значну частину життя прожив у місті Руставі. У 1966 р. закінчив Тбіліський політехнічний інститут (кваліфикація – інженер-електрик). У 1987 р., після перенесеної важкої операції розробив власну систему вправ, за допомогою яких зміг повністю відновитися.

У 1990-1992 рр. встановив декілька світових рекордів з віджимання від підлоги і потрапив в Книгу рекордів Гіннеса. Пізніше рекорди були ним декілька разів покращені (востаннє – у 2001 р.).

У період з 13 серпня 1993 р. по 3 листопада 2003 р. здійнив навколосвітню подорож на велосипеді. Протягом 3333 днів Джумбер Лежава відвідав 234 держави і залежні території, розташовані в Азії, Австралії, Океанії, Північній та Південній Америці, Європі та Африці.

Двічі побував в Антарктиді, подолав 264 тис. км. змінивши за ті роки 9 велосипедів. Під час подорожі Джумбер Лежава відзняв понад 50 000 фотографій, близько 200 годин відеоматеріалів, написав 7000-сторінковий щоденник про свої пригоди.

Є кавалером низки державних нагород (в тім числі – Орден Вахтанга Горгасалі I ступеню та Державна премія Грузії). Має статус «Мандрівник-дипломат» – присвоєний йому Министерством закордонних справ Грузії (1993), а також нагороджений дипломом ЮНЕСКО – «Спортсмен миру» (1999). У 2002 році був названий в Грузії «Людиною року», нагороджений державними нагородами.

В останні роки Джумбер Давидович також активно займався педагогічною та громадською діяльністю.

Помер 25 липня 2014 р. від інсульту.

(дані wikipedia.org)

***

Пропонуємо також для довідки матеріал колеги з Львівського обласного центру «Спорт для всіх» (Ольга Козій):

Упродовж 25-30 серпня 2014 року в місті Києві мав розпочатися відкритий велопробіг “Всі за мир” за підтримки громадянина Грузії, спортсмена і посла захисту природи ООН, представника ЮНЕСКО, інженера-кібернетика, 14-кратного рекордсмена книги Гіннеса, лауреата державної премії Грузії 75-літнього Джумбера Давидовича Лежава.

На превеликий жаль 25 липня 2014 року Джумбер Давидович раптово помер, але ідея провести такий велопробіг залишилася в серцях багатьох його сподвижників та однодумців, спортсменів, любителів спорту і звичайних людей.

Отож символічно, 24 серпня ц.р., в День Незалежності України, відбувся старт цього велопробігу під гаслом «Всі за мир», пам’яті грузинського спортсмена, рекордсмена та відомого мандрівника Джумбера Давидовича Лежави. Основною метою цього заходу є заклик до усього світу припинити військові дії на території України, а також ознайомити громадськість з досягненнями Д. Лежава,  налагодження дружних стосунків між людьми різних національностей.

Відтак, прибувши велосипедом до Львова, відбулася зустріч грузинського громадянина Нодара Берідзе, який продовжує популяризувати ідеї Джумбера Лежави, з директором Львівського обласного центру “Спорт для всіх” Вадимом Климовичем та керівництвом федерації велосипедного спорту Львівської області.

Також Нодар Берідзе виступив на Львівському телебаченні, відвідав пам’ятні місця міста Львова.

Далі маршрут цього велопробігу з пропаганди миру пролягає до м. Ужгорода.

Довідково про велотур «Всі за мир»

Маршрут:

Київ-Житомир-Рівне-Луцьк-Львів-Ужгород-Івано-Франківськ-Тернопіль-Чернівці-Хмельницький-Вінниця-Одеса-Миколаїв-Херсон-Запоріжжя-Дніпропетровськ-Донецьк-Луганськ-Харків-Полтава-Черкаси-Київ (зустріч з Президентом України) – Мінськ (зустріч з президентом Білорусії) – Москва (зустріч з президентом Росії) – Грозний (зустріч з Президентом Чечні) – Тбілісі (зустріч з Патріархом) – Севастополь-Луганськ – Київ (можливі зміни в маршруті).

Масштаб:

більше 80 міст, 350 населених пунктів.

Тривалість:

більше 10 місяців.

Leave A Reply

Your email address will not be published.