Народна рада Буковини і губернатор запевняють, що забезпечать життєдіяльність краю

0

Перехід приміщення Чернівецької обласної ради і державної адміністрації 24.01.14 під контроль Народної ради Буковини наразі не загрожує життєдіяльності області.

 

У п’ятницю, 24.01.14, як відомо, опозиційно налаштовані до влади громадяни, зламавши двері, увійшли до

"Нічний дозор" біля "Будинку з левами" у Чернівцях
“Нічний дозор” біля “Будинку з левами” у Чернівцях

«Будинку з левами», де базуються Чернівецька обласна рада та обласна державна адміністрація. Цим увінчалося анонсоване пікетування сесії обласної ради.

Входженню протестувальників до «Будинку з левами» передували переговори з ними керівників ОДА та облради Михайла Папієва та Михайла Гайничеру, які, слід віддати належне, знайшли в собі силу духу вийти до людей. До присутніх декілька разів звертався п. Папієв. Говорив виважено і тримався впевнено. Але не знайшов спільну мову з натовпом, який вимагав від нього відставки. Губернатор стояв на своєму: «Заяви не буде!»

Після того, як до «Будинку з левами» зайшли мітингувальники, Михайло Миколайович вирішив достроково припинити робочий день в ОДА і попросив випустити працівників адміністрації. Будівлю залишили і більшість співробітників міліції, які, зазначимо, поводилися достатньо коректно навіть під час штурму.

Комендантом будівлі ОДА себе проголосив народний депутат Максим Бурбак. Він же поінформував про створення Народної ради Чернівецької області та загонів самооборони. І пообіцяв за кошти народних депутатів відремонтувати пошкоджені двері та вікна.

Що ж чекає область у зв’язку з цими подіями? І як вони можуть позначитися, зокрема, на сферу фізичної культури і спорту, – цікавляться буковинські спортсмени і тренери. У пошуках відповіді на ці запитання SportBuk.com відправився в ніч на 25.01.14 «на екскурсію» до «Будинку з левами», де «хазяйнує» Народна рада області.

Навколо патрулюють і міліціонери, і представники загонів самооборони. Ніяких натяків на конфлікти, на щастя, немає. Перед будівлею стоять декілька бочок, в яких розвели вогнище, аби люди могли грітися. Там переважно спілкуються на тему революції та подальших перспектив. Так само як і в «коридорах влади», де було людно навіть після півночі.

У традиціях Майдану присутнім періодично пропонують чай та канапки (відповідальним за організацію харчування людей є депутат обласної ради Назар Горук, який раніше представляв «Свободу», а нині є позафракційним).

Десь після 2 ночі приміщення залишив нардеп Максим Бурбак. Старшим від Народної ради залишився керівник обласної «Свободи» і депутат облради Віталій Мельничук (до Народної ради увійшли 19 депутатів обласної ради – від фракцій «За Батьківщину», «Фронт змін» і «Свобода» та позафракційні). Віталій Кузьмич працював за комп’ютером в куточку недалеко від вхідних дверей на 2 поверх. І погодився трохи відволіктися і поділитися планами Народної ради Буковини. За його словами, буде зроблено все для того, аби підрозділи обласної влади могли працювати і виконувати свої функції. А Народна рада буде наглядати за їх діяльністю. Наразі доступ до робочих місць обмежений лише для губернатора та його підлеглих. На запитання, чи не вважає Народна рада можливими тимчасові спільні управлінські дії разом з губернатором, як де-юре все-таки керівником виконавчої влади на Буковині, Віталій Кузьмич відповів, що такий варіант не обговорювався, і що на таке, найімовірніше, не погодився би і сам п. Папієв. Віталій Мельничук зазначив, що юристи і в Чернівцях, і в Києві шукають оптимальний варіант офіційного узаконення діяльності Народної ради. А в подальшому планується перехід до відомої вже нам системи, коли виконавчі функції виконує виконавчий комітет, підпорядкований обласній раді.

Біля бочок з вогнем перед «Будинком з левами» спостерігалась періодична «зміна караула» – одні громадяни підходять, інші відходять. Зокрема, десь о 4:30 «погрітися» підійшла група молодих хлопців на чолі з футболістом з команди с. Зелений Гай Новоселицького району, який дякував активістам за їхній патріотизм і запевнив, що буде приходити з більшою кількістю друзів, аби стати на захист демократичних здобутків народу.

Представники самооборони кажуть, що готові і до можливого штурму силовиками. І зазначають, що в приміщенні «крутяться» і співробітники СБУ, яких вони без особливих проблем «засікають», але ніяк не перешкоджають їхньому перебуванню там. Чи пов’язана присутність останніх з підготовкою штурму, наразі сказати не беруться.

Про те, що життєдіяльність області буде забезпечено, заявив у своєму відеозверненні до буковинців і губернатор Михайло Папієв:

***

Штурм Чернівецької ОДА (відео з вулиці перед адміністрацією)

***

Штурм Чернівецької ОДА (відео з приміщення адміністрації)

***

Штурм і захоплення Чернівецької ОДА: як це було

***

Штурм Чернівецької ОДА (відео з приміщення адміністрації)

***

Буковинські спортсмени-єдиноборці спростовують чутки про виїзд на Київ «тітушками»

***

Футболіст «Буковини»: Під прицілом «Беркуту» загордився нашим народом! (відео)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.