Чемпіон з більярду: Свої призові перераховую на Євромайдан, бо та перемога важливіша

1

Переможець фінального етапу Кубку Буковини з більярду 2013 р. Ігор Громадський вирішив перерахувати на Євромайдан свої призові за перше місце, які перевищують дві місячні студентські стипендії.

GromadsjkiyIgor-Euromaydan-bilyard-sportbuk.com
Ігор Громадський

Чернівчанин Ігор Громадський вже вдруге виграє фінальний етап Кубку Буковини – у 2011 р. у вирішальному поєдинку аналогічних змагань він здолав Євгена Віцнуделя, а цього разу у боротьбі за перше місце здолав з рахунком 6:1 Івана Петращука.

Цікаво, що протягом сезону-2013 студент 4 курсу Чернівецької філії Одеської юридичної академії, «занурившись з головою в науку», взяв участь лише у двох етапах Кубку Буковини. Відповідно, на підсумкове призове місце претендувати не міг вже навіть теоретично. Але це не завадило йому «розібратися» зі всіма суперниками у фіналі.

Своїми переможними враженнями Ігор Громадський ділиться з порталом SportBuk.com

Ігоре, ти вдруге виграєш фінальний етап, але цього разу без шансів на підсумкове призове місце. Це не вплинуло негативно на мотивацію?

– Цього року я зробив акцент на навчанні, тому навіть не тренувався. Хоча ні – потренувався на двох етапах Кубку Буковини (сміється – авт.). Просто фізично не вистачало часу. Але від цього не менше хотілось успішно зіграти у фінальному етапі. Можна сказати, відпочив рік від більярду, тепер буду повертатися і до активних тренувань.

То «на свіжака» непогано можна зіграти, виходить?

– Напевно, заклав раніше хорошу базу. Є непоганий досвід, їздив багато по турнірах всеукраїнського і міжнародного рівня. Техніка і навички залишились. Вдалося їх використати у фіналі.

Якщо чесно, розраховував на перемогу у фіналі?

– Якщо чесно… Реально думав просто підтримати змагання. Але коли виграв перших дві зустрічі, то вже не Shkola-biljardu-OsachukIllja-sportbuk.com (32)-GromadsjkiyIgorхотілось зупиняти переможну ходу. Відчув смак перемог, як кажуть. Розумів, що конкуренція велика, у фінальному етапі змагалось багато сильних більярдистів: той же лідер загального заліку Вадим Гуцул, наш тренер Ілля Осачук, який демонструє стабільну гру… Але так сталось, що фаворити по ходу програвали суперникам, яких я потім обігрував, тобто мстився (сміється – прим. авт.).

А коли ти зайнявся більярдом і чому саме цим видом?

– Почав займатися більярдом років 5-6 тому. На той час якраз почав виблискувати на національній арені юний Ярослав Тарновецький, який був для нас кумиром. От і хотілось йти по його стопах.

– З Ярославом доводилося зустрічатися в офіційних змаганнях?

– Так, навіть багато разів.

– Напевно, частіше програвав «під нуль»?..

– Та ні, якраз навпаки – майже завжди в боротьбі: 4:5, 3:5…

– А його європейські, світові успіхи тепер теж «не дають спокою»? Чи це «космос»?

– Поки що до рівня чемпіона світу Тарновецького справді далеченько. Але, як там кажуть: поганий той солдат, який не мріє стати генералом. Головне мати мету. Як вже сказав, тепер якраз повертаюсь до активних тренувань, так що сподіваюсь підтягнутися по-ближче до Ярослава. Тренер у нас один – Ілля Осачук, так що секрети успіхів Тарновецького мені відомі: треба працювати, працювати і ще раз працювати (сміється – прим. авт.). І бути впевненим у собі. Треба аналізувати кожен удар, у важких позиціях і не піддаватися під вплив суперника і не грати в чужу гру. Треба ставити мету і вперто йти до неї, тоді успіхи обов’язково будуть!

В більярді непоганими є і призові. Це теж стимул, правда?

– Звичайно. Для багатьох це найбільший стимул в цьому виді спорту. Є непогані гравці, які пропускають етапи Кубку якраз через те, що призові скромніші, віддають перевагу комерційним турнірам. Для мене призові не на першому місці. Якщо вибирати між сильнішим турніром за рейтингом і змаганнями з більшим призовим фондом, то я оберу перший варіант.

У фіналі Кубку Буковини призові, напевно, непогані як для місцевих змагань?

– За перше місце – 1800 грн.

– Це вище за твою стипендію, напевно…

– Більше, ніж в два рази.

Вже вирішив як потратиш призові? Відзначатимеш з друзями перемогу чи, може, щось собі придбаєш?

– Та ні, я призові вирішив перерахувати на Євромайдан. Хочеться допомогти, людям, які борються там за кращу GromadsjkiyIgor-Maydan-2долю для України. Та перемога важливіша, ніж моя…

У світлі проблем, з якими стикаються студенти-симпатики або учасники Євромайдану, не боїшся, що в навчальному закладі можуть відреагувати негативно на цей твій жест?

– Не боюсь, бо це мій гонорар і моя справа, що з ним робити. Я маю право на свою позицію.

А не хотів би сам завезти ці гроші на Майдан?

– Я там вже був. Їздив з батьком (Олег Громадський – депутат Чернівецької міської ради і почесний президент обласної федерації спортивного більярду – прим. авт.). Атмосфера там фантастична, аура неймовірна. Народ дружній, самоорганізація на дуже високому рівні. По можливості поїду туди ще обов’язково. Хоча не проти й не встигнути, тобто щоби Майдан одержав остаточну перемогу до того, як я зможу поїхати до Києва знову. Бо це буде перемога українського народу, наша спільна перемога. Слава Україні!

Героям слава! Дякую за цікаву розмову і твій вчинок, який однозначно заслуговує на повагу!

Розмову вів Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com

З досьє SportBuk.com:

Ігор Громадський, чернівецький більярдист. Народився 6.11.1993 р. в Чернівцях. Студент 4 курсу Чернівецької філії Одеської юридичної академії (спеціальність «Цивільна та господарська юстиція»). Дворазовий переможець фіналу Кубку Буковини з більярду (2001 р., 2013 р.), переможець Відкритого Кубку Західної України 2011 р., бронзовий призер юніорського Чемпіонату України, входив по рейтингу до вісімки кращих в Україні у своїй віковій групі, неодноразово вигравав Кубок Чернівців, рейтингові та комерційні турніри, в т.ч. міжнародні.

***

Фото з особистого архіву Ігоря Громадського та обласної федерації спортивного більярду.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

no images were found

***

Відео: Фінал Кубку Буковини з більярду Громадський – Віцнудель

***

Фото: Фінал Кубку Буковини з більярду Громадський – Віцнудель (+ нагородження)

***

Чемпіон США з ушу: Ходжу на Майдан, щоби заступатися за беззахисних людей

***

Чемпіон з ушу: Під час штурму на Майдані думав не за себе, а як захистити жінок

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.