Фото: Чернівчанин у Шенквіце побачив жіночий мотокрос і… «Жах на вулиці В’язів»

0

Цікавою і сповненою сюрпризів виявилась поїздка на фінальний етап Чемпіонату світу з мотокросу в класі МХ3 для чернівецького журналіста і автора проекту «Зала слави європейського мотокросу» Альберта Комарі.

Попри те, що зараз лише вересень, у світовому мотокросі в багатьох класах мотоциклів закінчився основний WC-MX3-Slovakia-K-sportbuk.com (3)сезон і кращі гонщики світу вже готуються до найпрестижнішого змагання року – до Мотокросу Націй, який, власне, є командним Чемпіонатом світу.

Закінчив сезон і вже «рідний» для України, а особливо – для Чернівців, клас МХ3. Останній етап гостював 7-8 вересня у Словаччині, в невеличкому містечку Шенквіце, і особисто я просто не міг його пропустити. По-перше, тільки два заїзди останнього етапу мали дати відповідь, хто ж стане чемпіоном світу 2013 року і тому на всіх глядачів чекала супер-відчайдушна дуель двох лідерів – Клемена Герчара зі Словенії та чеха Мартіна Міхека. А, по-друге, це був не просто останній етап у сезоні, а останній етап останнього сезону в історії Чемпіонатів світу з мотокросу в класі МХ3!

І це ще не все! Вперше мені випала можливість стати свідком Чемпіонату світу серед жінок, які теж проводили останні гонки сезону в Шенквіце, і така насичена та неперевершено-цікава програма «витягнула» мене з Чернівців до Словаччини, про що я ані хвилинки не жалкую! Це не те, що варто було побачити, а те, що аж ніяк не можна було пропустити!

Ситуація в класі МХ3 дійсно була дуже інтригуючою. Лідирував словенець Клемен Герчар, випереджаючи Мартіна Міхека з Чехії вього на 13 очок, а це – майже нічого, враховуючи непередбаченість мотокросу і можливість розгубити свою перевагою однією-однісінькою помилкою на трасі. А боротьба між цими двома гонщиками дійсно є запеклою: під час двох попередніх етапів у Великобританії та Чехії, а це – чотири заїзди, Герчар виграв лише одне очко у суперника. Тому можна тільки уявити собі, наскільки відповідальними були заїзди в Словаччині. Вони вирішували ВСЕ.

Традиційно для етапів МХ3 солідний «десант» представляли місцеві гонщики – 16 із 38, що заявилися на етап у Шенквіце. Щоправда, жоден з них не розраховував навіть на місце у десятці кращих за підсумками бодай заїзду, тому вони виконували роль такого собі «антуражу» чисельності.

Перші «оглядини» учасників відбулися в суботу, під час кваліфікації. Вона вирішувала долю стартової позиції під час основних заїздів, але суттєво на ситуацію не впливала. Її виграв італієць П’єрфіліппо Бертуццо, другим фінішував Герчар, а Міхек посів восьме місце, що аж ніяк не погіршувало його шанси перед фінальним днем. Єдиний українець на етапі в Шенквіце – Андрій Буренко – виступав за місцеву словацьку команду і в кваліфікації був 18-м.

А от події в день фінальних заїздів стали справжнім трилером, «жахом на вулиці В’язів» для вболівальників обидвох претендентів на чемпіонський титул! Герчар після старту, вже на першому віражі, поїхав фактично напереріз кільком гонщикам, намагаючись взяти широку траекторію, але закінчилося це і його падінням, і падінням ще кількох суперників. Як результат, двох із них – іспанця Рамона Брукарта і словака Міхала Новоцкі – забрала швидка допомога, а переможець кваліфікації, італієць Бертуццо, змушений був повернутися в парк гонщиків через проблеми з мотоциклом. Герчар же ж відразу скочив на «залізного коня» і кинувся надолужувати втрачене на старті.

Лідерство захопив Матіас Валкнер, минулорічний чемпіон світу, і так і не віддав його нікому до фінішу. Далі йшли два чехи, знайомі українським шанувальникам мотокросу по подіуму на шостому етапі в Чернівцях – Франтішек Смола і Мартін Міхек. Саме в такому порядку. Проте за 10 хвилин до фінішу Смола чи то пропустив свого суперника, що боровся за титул чемпіона, вперед через національну солідарність, чи то дійсно не витримав постійного пресингу. І Міхек фінішував на другій позиції.

А що Герчар, лідер загального заліку? Неймовірно, але словенець, що опинився спочатку на 34 місці, просто ураганом полетів уперед і вже невдовзі увійшов у п’ятнадцятку кращих. Та й це ще не все! Одного за одним він обходив інших гонщиків, поки не «вперся» у свого співвітчизника Матевца Ірта, що йшов шостим. Ірт, на відміну від Смоли, національну солідарність не підтримав і зупинив Герчара на сьомій позиції в заїзді.

 

  1. Матіас Валкнер (Австрія, КТМ)
  2. Мартін Міхек (Чехія, КТМ)
  3. Франтішек Смола (Чехія, КТМ)
  4. Крістіан Брокель (Німеччина, КТМ)
  5. Герт Крестінов (Естонія, Кавасакі)
  6. Матевц Ірт (Словенія, Сузукі)
  7. Клемен Герчар (Словенія, Хонда)
  8. Мартін Жерава (Чехія, Сузукі)
  9. Петр Бартош (Чехія, КТМ)
  10.  Леві Батіста (Франція, КТМ)…

15. Андрій Буренко (Україна, Сузукі)

16. Євгеній Тилєцкій (Білорусь, КТМ)

 

Таким чином, 8 із 13 потрібних очок Міхек у Герчара в першому заїзді відіграв. Напруга зросла настільки, що важко собі уявити. А глядачі на трасі, за справедливим твердженням коментатора, розділилися на два табори: один – за чеха, інший – за словенця. Хоча насправді Міхека таки підтримувала більшість із присутніх – все ж таки майже рідний словакам чех, майже вдома… J

Ну а другий заїзд, без перебільшення, можна назвати, напевно, одним із найкращих та найцікавіших у цьому сезоні, якщо взагалі не найцікавішим! Такого я ще не бачив! Герчар і Міхек влаштували глядачам справжнє шоу! Міхек стартував краще, та помилився вже на другому колі, і словенець його випередив. Хоча зазначимо, що обидва суперники знаходилися далеко від подіуму і про перемогу в заїзді навіть думати не могли! Нонсенс, але так воно й було! А потім… Міхек наздогнав опонента і після пресингу таки обійшов Герчара. Пройшло коло – і все відбулося навпаки! І так майже до самого кінця, обидва фаворити постійно обходили один одного! Лише хвилин за п’ять до фінішу між ними став невдаха першого заїзду Бертуццо, що випередив Міхека, а на останніх колах він обійшов і словенця. Два останніх кола чех переслідував Герчара, але сильнішим виявився саме лідер чемпіонату.

Переможцем заїзду став француз Флоран Ріш’є (в першому він зійшов з дистанції вже на другому колі), чех Смола був другим, а замкнув трійку кращих Крістіан Брокель з Німеччини.

 

  1. Флоран Ріш’є (Франція, КТМ)
  2. Франтішек Смола (Чехія, КТМ)
  3. Крістіан Брокель (Німеччина, КТМ)
  4. Герт Крестінов (Естонія, Кавасакі)
  5. Пьєрфіліппо Бертуццо (Італія, Ямаха)
  6. Клемен Герчар (Словенія, Хонда)
  7. Мартін Міхек (Чехія, КТМ)
  8. Матіас Валкнер (Австрія, КТМ)
  9. Леві Батіста (Франція, КТМ)
  10.  Петр Бартош (Чехія, КТМ)

Українець Андрій Буренко впав на першому колі й травмувався. Як серйозно – наразі невідомо… На жаль… L

 

Після того, як Клемен Герчар перетнув фінішну лінію, розпочалося! Поки фінішували інші гонщики, до словенця кинулися його численні вболівальники, що приїхали зі Словенії підтримати свого улюбленця. Розтягнули транспаранти, банери, тут же ж, на ходу, перевдягали червоні футболки фан-клубу Герчара на новісінькі, чорні, чемпіонські! Чемпіон світу цілував землю на трасі, його «обліпили» фан-клубівці й фоторепортери… Ну просто неможливо передати, що там коїлося! Сподіваюся, що нам вдасться дістати відеозйомку цих подій, щоби всі читачі змогли побачити радість людини, яка понад усе намагалася досягти своєї цілі і щиру, відверту радість її шанувальників!

В цей момент я впевнився в харизматичності особи Клемена Герчара, адже за поганою чи неприємною людиною не підуть, і, напевно, десь і сам піддався емоціям. Не знаю, як у всій Україні, але в Чернівцях його теж запам’ятали. Дівчата, звичайно, адже відчувається, що Клемен – улюбленець жіночої статі… J

Подіум 8 єтапу в словацькому містечку Шенквіце обійшовся, як не дивно, без двох фаворитів (!). Напевно, сказалася неймовірна напруга кінцівки чепіонату, а склався він з:

 

  1. Франтішек Смола (Чехія, КТМ) – 42
  2. Крістіан Брокель (Німеччина, КТМ) – 38
  3. Матіас Валкнер (Австрія, КТМ) – 38

 

Тож загальний залік Чемпіонату світу з мотокросу 2013 року  в класі МХ3 виглядає таким чином:

 

  1. Клемен Герчар (Словенія, Хонда) – 353
  2. Мартін Міхек (Чехія, КТМ) – 347
  3. Матіас Валкнер (Австрія, КТМ) – 321
  4. Герт Крестінов (Естонія, Кавасакі) – 291
  5. Франтішек Смола (Чехія, КТМ) – 246
  6. Крістіан Брокель (Німеччина, КТМ) – 182
  7. Петр Міхалєц (Чехія, Хонда) – 164
  8. Пьєрфіліппо Бертуццо (Італія, Ямаха) – 160
  9. Петр Бартош (Чехія, КТМ) – 140
  10.  Людвіг Сьодерберг (Фінляндія, Хонда) – 119…

35. Микола Пащинський (Україна, КТМ) – 25

37. Андрій Буренко (Україна, Сузукі) – 24

 

Нажаль, стан справ в українському мотокросі не дозволяє наразі вітчизняним гонщикам розраховувати на певні досягнення у світових чемпіонатах і тому місця в четвертому десятку загального заліку – це наслідок відсутності відповідної фінансової й технічної підтримки та брак практики на високому рівні, адже українці «від’їжджають» в сезоні максимум два-три етапи.

Що ж, а нам залишається привітати Клемена Герчара із заслуженою перемогою в сезоні, попрощатися з класом МХ3, який припинив своє існування і очікувати цікавих міжнародних змагань на українських трасах, а також чекати приїзду титулованих гонщиків з різних країн Європи на Україну!

 

Альберт КОМАРІ

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

Заключний етап Чемпіонату світу з мотокросу в класі МХ3 2013 (SportBuk.com)

***

Читати ще:

Мотокрос: Переможець чернівецького етапу MX3-2013 поїхав додому «голим»

Фото: Макс КОЗМЕНКО
Фото: Макс КОЗМЕНКО

Leave A Reply

Your email address will not be published.