Мотокрос: Переможець чернівецького етапу MX3-2013 поїхав додому «голим»

0

Симпатії чернівецької публіки коштували чеському мотокросмену Мартіну Міхеку… екіпірування.

 

Фото: Чемпіонат світу МХ3, Євро-2013 ЕМХ-65 і ЕМХ-85 у Чернівцях

Фото: Макс КОЗМЕНКО
Фото: Макс КОЗМЕНКО

От і закінчилась подія світового масштабу в Чернівцях. Шостий етап Чемпіонату світу з мотокросу в класі МХ3 серед мотоциклів об’ємом двигуна до 650 куб. см., який проходив на унікальній сучасній трасі Міжнародного спортивного центру «Суперкрос», взяв курс на наступний, сьомий етап в Англії, а Україна з нетерпінням очікуватиме наступних змагань найвищого гатунку. Нагадаємо, що одночасно із Чемпіонатом світу проходив Чемпіонат Європи з мотокросу серед юнаків у класах ЕМХ-65 та ЕМХ-85 і чернівчани та гості міста вперше в історії отримали надзвичайно насичену програму змагань протягом останнього уїк-енду.

Фінальний день змагань з мотокросу, 21 липня, відбувався за надзвичайно сприятливих погодних умов. Сонячна погода, легкий вітерець, добре підготовлена траса – все це зробило відвідувачам перегонів гарний подарунок цього літа. 55 гонщиків з 14 країн відчайдушно боролися за «місце під сонцем», виборюючи надважливі очки у загальний залік своїх чемпіонатів.

Найсильніші з них вибороли місця на подіумі, а інші отримали можливість випробувати себе у відповідальних стартах і взяти курс на майбутні успіхи та перемоги. Принаймні, кожен з учасників змагань пройшов важливу змагальну практику і наступного разу прагнутиме повернутися в Чернівці за нагородами.

А самі Чернівці… Ще раз підтвердили, що можуть приймати світові та континентальні змагання на найвищому рівні. Всі – спортсмени, представники міжнародних мотоциклетних федерацій (ФІМ та УЄМ), представники ЗМІ з усієї України – мали можливість побачити і навіть зазначили, що чернівецька траса «Суперкрос» була, є і залишається однією з кращих трас Європи. Отримані нею ліцензії на проведення чемпіонатів світу і Європи траса підтвердила і готова й надалі приймати кращих мотокросменів багатьох країн.

Визначилася із своїм улюбленцем і глядацька аудиторія. Чеський мотокросмен Мартін Міхек, переможець чернівецького етапу в класі МХ3, який і раніше виступав на цій трасі, причому доволі вдало, цього разу зірвав аплодисменти більшості вболівальників мотокросу. Додому він поїхав, за його словами, «голим», оскільки майже всю свою форму та особисті речі він роздав своїм шанувальникам в якості сувенірів. Проте навряд чи він цим засмучений, адже прихильність глядача – це те, заради чого і змагаються представники всіх видів спорту.

Про перебіг подій змагань у Чернівцях читайте згодом. Ми докладно розповімо вам про все, що відбувалося протягом 20-21 липня на трасі «Суперкрос» і ви ще раз матимете можливість зануритися у світ швидкості, відважності та адреналіну!

 

Переможець чернівецького етапу МХ3 –

чеський відчайдух Мартін Міхек!

 

На шостому етапі Чемпіонату світу з мотокросу в класі МХ3 (серед мотоциклів з об’ємом двигуна до 650 куб. см), який щойно завершився в Чернівцях, змагалися 26 гонщиків з 9 країн (Україна, Білорусь, Австрія, Чехія, Хорватія, Словенія, Фінляндія, Естонія, Італія). Змагання пройшли у напруженій боротьбі представників лідируючої групи загального заліку, які майже повним складом завітали на трасу міжнародного спортивного центру «Суперкрос». Цьому є просте пояснення: втрата дорогоцінних очок за умов пропуску етапу загрожувала вибуттям із числа претендентів на подіум загального заліку Чемпіонату світу.

Події на етапі розгорталися за дещо незвичним сценарієм, хоча спочатку нічого не вказувало на те, що будуть якісь несподіванки. Початок першого заїзду класу МХ3 відбувся в «класичному» стилі: фаворити очолили пелотон і змагалися між собою за лідерство. Чеські гонщики Смола і Міхек пішли вперед, їх переслідував словенець Герчар, лідер цьогорічного заліку, а невдовзі він обійшов обидвох конкурентів і впевнено помчав до своєї наступної перемоги.

Але в ці розклади втрутилися неприємності. На одному з кіл відбулося зіткнення двох українських спортсменів – Івана Фурсова і Володимира Волошина. Травми гонщиків були настільки серйозними, що знадобилися послуги швидкої медичної допомоги. Як результат, гонка була призупинена і все потрібно було розпочинати заново. Як стало відомо пізніше, Волошин «відбувся» переломом ключиці і в той же ж день вирушив з Чернівців додому, а Фурсова було госпіталізовано в міську лікарню швидкої допомоги з переломом одного з грудних хребців, де він перебуває і понині.

Рестарт суттєвих змін у розкладі лідерів не зробив, хоча відмітимо непоступливість тих самих Смоли і Міхека, які цього разу Герчара вперед вже не пропустили. Смола зі старту пішов першим і на цій позиції вже залишався до самого фінішу. На 6 секунд відстав від нього Міхек, а третім фінішував Герчар. В їхні «розборки» більше ніхто не втрутився, хоча ще двоє фаворитів – естонець Крестінов та представник Австрії Валкнер – в підсумку розташувалися зовсім поряд.

 

  1. Франтішек Смола (Чехія)/КТМ
  2. Мартін Міхек (Чехія)/КТМ
  3. Клемен Герчар (Словенія)/Хонда
  4. Герт Крестінов (Естонія)/Кавасакі
  5. Матіас Валкнер (Австрія)/КТМ
  6. ПьєрФіліппо Бертуццо (Італія)/Ямаха
  7. Петр Бартош (Чехія)/КТМ
  8. Роман Морозов (Україна)/Ямаха
  9. Петр Міхалєц (Чехія)/Хонда
  10.  Людвіг Сьодерберг (Фінляндія)

 

Другий заїзд вніс свої корективи в підсумковий розклад позицій на етапі. Переможець першого заїзду Франтішек Смола попав у завал після старту й тому повинен був надолужувати втрачене. Він пішов на трасу останнім, але по ходу гонки зміг не тільки обійти більшість суперників, а й увірватися до десятки кращих у заїзді. А першим фінішу дістався його співвітчизник Мартін Міхек, який знову випередив лідера чемпіонату Клемена Герчара. Обидва в середині гонки обійшли ще одного чеха, Петра Міхалєца і таким чином гарантували собі подіум чернівецького етапу МХ3.

 

  1. Мартін Міхек (Чехія)/КТМ
  2. Клемен Герчар (Словенія)/Хонда
  3. Петр Міхалєц (Чехія)/Хонда
  4. Петр Бартош (Чехія)/КТМ
  5. Матіас Валкнер (Австрія)/КТМ
  6. Герт Крестінов (Естонія)/Кавасакі
  7. Хрвоє Карас (Хорватія)/Ямаха
  8. Євгеній Тилєцкій (Білорусь)/КТМ
  9. Франтішек Смола (Чехія)/КТМ
  10.  ПьєрФіліппо Бертуццо (Італія)/Ямаха

 

В підсумку Міхек посів перше місце на етапі і впритул наблизився до лідера Герчара і в той самий час потіснив з другої позиції загального заліку австрійця Матіаса Валкнера. Другий результат на етапі показав Герчар, а Смола, не зважаючи на 8 місце у другому заїзді, став третім. Крестінов, переможець першого етапу чемпіонату світу, схоже, програвши багато очок протягом останніх етапів, вибуває з чемпіонських перегонів: 4 і 6 місце в Чернівцях – далеко не кращий показник для претендента на світову корону.

 

  1. Мартін Міхек (Чехія)/КТМ – 47 очок
  2. Клемен Герчар (Словенія)/Хонда – 42
  3. Франтішек Смола (Чехія)/КТМ – 37
  4. Герт Крестінов (Естонія)/Кавасакі – 33
  5. Петр Міхалєц (Чехія)/Хонда – 32
  6. Петр Бартош (Чехія)/КТМ – 32
  7. Матіас Валкнер (Австрія)/КТМ – 32
  8. ПьєрФіліппо Бертуццо (Італія)/Ямаха – 26
  9. Хрвоє Карас (Хорватія)/Ямаха – 23
  10.  Євгеній Тилєцкій (Білорусь)/КТМ – 23

 

Таким чином, боротьба за чемпіонський титул на останніх етапах Чемпіонату світу з мотокросу в класі МХ3 проходитиме між Герчаром, Міхеком та Валкнером. Останній – діючий чемпіон світу, й тому його мотивація, з однієї сторони, не є надто високою, хоча захист чемпіонського титулу також є важливим. Міхек, навпроти, у 2011 році був у підсумку третім, а в минулому – другим, а враховуючи те, що 2013 рік – останній рік класу МХ3, то ми отримуємо взагалі подвійну мотивацію в чеського райдера: нарешті, після двох років подіуму, стати чемпіоном, і тим паче, виграти останній в історії мотокросу Чемпіонат світу в класі МХ3! А Герчар… Навряд чи захоче так легко поступитися лідерством. Тому очікуємо на фантастичну за накалом пристрастями боротьбу на тих етапах МХ3, що залишилися!

 

  1. Клемен Герчар (Словенія)/Хонда – 241 очко
  2.  Мартін Міхек (Чехія)/КТМ – 229
  3. Матіас Валкнер (Австрія)/КТМ – 223
  4. Герт Крестінов (Естонія)/Кавасакі – 205
  5. Франтішек Смола (Чехія)/КТМ – 144
  6. ПьєрФіліппо Бертуццо (Італія)/Ямаха – 120

 

Альберт Комарі,

Прес-атташе Чемпіонату світу з мотокросу в Чернівцях

Leave A Reply

Your email address will not be published.