Фото: Буковинець тріумфував на «Spain Open 2013» з армспорту!

1

У фіналі Відкритого Чемпіонату Іспанії з армспорту (боротьба на руках) чернівчанин Маріус Байка переміг неодноразового чемпіона Європи та світу Мануеля Рубіо Рубіо.

 

«Spain Open 2013» гостював в іспанському місті Леон. Отримавши запрошення на ці змагання, буковинець добирався туди нелегко – 55 годин до Сарагоси, потім 7 годин очікування на автобус і ще 9 годин до Леона.

Їхав до Іспанії Маріус Байка, можна сказати, «у розвідку», адже на цих представницьких змаганнях був дебютантом. Зрозуміло, що мало хто сприймав маловідомого на європейській арені українця як претендента на призовий п’єдестал. Але чернівчанин почав вигравати у престижній категорії до 90 кг сутичку за сутичкою і на трибунах почулося: «Ukraine! Ukraine!» А на фінальних двобоях, попри те, що суперником українця був спортсмен з Іспанії, вболівальницькі симпатії розділилися практично порівну! Можливо, і це надихнуло Маріуса на цей «спортивний подвиг» – у боротьбі на ліву руку він зумів перемогти титулованого Мануеля Рубіо Рубіо!

На праву руку фінал був таким же, лише з різницею, що Рубіо став першим, а Байка – другим.

Блискучий дебют буковинця на «Spain Open»!

За перше місце Маріуса нагородили красенем-трофеєм, якому в українському армспорті немає аналогів. Та й Кубок за 2 місце теж виглядає доволі симпатично.

У рідних Чернівцях героя іспанських змагань першим привітав віце-президент обласної федерації армспорту і голова благодійного фонду «Довіра» Володимир Дорош, чий внесок у цей успіх, за словами Маріуса Байки («граючого» голови федерації армспорту), важко переоцінити: «Володимир Ілліч дуже багато зробив і робить для розвитку армспорту на Буковині! Достатньо сказати, що очолювані ним благодійний фонд «Довіра» та салон-магазин «ВІК» (вентилятори, іонізатори, кондиціонери) є головними партнерами обласної федерації. Саме його зусиллями у Чернівцях з’явився перший спеціалізований клуб армспорту «Атлант» (Парковий проїзд, 10), де я тренуюсь і треную інших хлопців. Зрештою, і до Іспанії я поїхав завдяки підтримці з боку Володимира Дороша. А в спортивному плані цей успіх я, безумовно, розділяю з моїм наставником Ігорем Войцхівським з Кам’янця-Подільського. Це майстер спорту ще СРСР, віце-чемпіон СНГ з гирьового спорту, майстер спорту міжнародного класу, віце-чемпіон світу з армліфтингу, призер Чемпіонату України з армспорту. Спортивним підсумком минулого року для Войцехівського стало визнання його досягнення американською асоціацією майстрів хвату Crushed-to-Dust (Що кришить в пил) та отримання відповідного сертифікату. Приблизно рік назад він мене почав тренувати. Після поразки від ізраїльтянина Ігоря Сєгала на армфайтах у Чернівцях я почав тренуватися з потрійною енергією. Ігор Войцехівський написав мені спеціальну програму підготовки. Я відчував, як додаю практично з кожним днем. І почувався доволі впевнено перед Чемпіонатом Іспанії, хоча розумів, що там мене можуть сприймати не дуже серйозно. Дуже приємно було, коли іспанці почали за мене вболівати. Коли я програв фінал на праву руку титулованому Рубіо, я подзвонив в Україні Ігорю, він дав мені цінні підказки, які допомогли вже за декілька хвилин виграти фінал на ліву руку. Звісно, я дуже-дуже радий, що здобув перше і друге місце в Іспанії! І отримав найгарніші трофеї в своїй кар’єрі. Думаю, якщо найближчим часом відбудеться матч-реванш з Сєгалом, переможцем був би вже я. І хай це не виглядає, як самовпевненість. Це просто впевненість у своїх силах і віра в правильну методику Ігоря Войцехівського».

Головний партнер буковинського чемпіона Іспанії Володимир Дорош не приховував, що був приємно

Володимир Дорош і Маріус Байка
Володимир Дорош і Маріус Байка

здивований цим успіхом: «Я знаю Маріуса, як цілеспрямовану людину, яка наполегливо і вперто йде до своєї мети. Але його тріумф в Іспанії перевершив очікування багатьох, якщо не всіх. На сайті нашої федерації (arm.cv.ua) я написав: «Буковинці гідні стати найсильнішими у світі». Можливо, це виглядало трохи пафосно. Але тепер я ще раз переконався, що ми на вірному шляху. І попереду у наших спортсменів ще буде багато перемог на європейській та світовій аренах!»

Про те, як успіх Маріуса Байки пов’язаний із зіркою реслінгу та актором Халком Хоганом, а також про інші цікавинки іспанського вояжу буковинця читайте на нашому порталі пізніше. І очікуйте відео;)

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

Маріус Байка – тріумфатор Spain Open 2013 (SportBuk.com)

***

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.