Костянтин Ільїн: В Китаї у спеку 46 градусів били рекорди Гіннесса

2

Чернівецький богатир Костянтин Ільїн повернувся додому після серії змагань, протягом якої здобув найвищий в кар’єрі трофей, повторив свій рекорд світу, встановив рекорд Гіннесса і поганявся на гірському перевалі… на 5-й швидкості.

До Шанхаю через Керч

Центральною подією цього вояжу була участь в Кубку світу в китайському Шанхаї (WORLD SCL SHANGHAI CUP). Про підготовку та участь в цих та інших змаганнях Костянтин Ільїн розповів SportBuk.com:

Готувався я до китайського етапу в Керчі. Чому? У Китаї спекотний клімат і висока вологість. Тож вирішив готуватися біля моря. Тим більше, що в Керчі підготовку на хорошій базі забезпечив мій товариш Сергій Горьков – абсолютний чемпіон Крима з богатирського багатоборства. Змагання в Китаї були в районі жовтого моря, тому треба було підготувати себе в наближених умовах. І в принципі мені збір в Керчі допоміг адаптуватися швидше в Китаї, хоча там все-таки було надто спекотно – 46 градусів. І вологість дуже висока… Не можу передати, наскільки важко було. Вночі температура падала лише до 30 градусів…

А де зупинився в Керчі – на базі відпочинку?

Ні, знімав квартиру. А Сергій Горьков допоміг з обладнанням і підвозив свіжі морепродукти. Тренувалися разом. Я йому підказував свої системи тренування. За тиждень він вже додав. І після цього, до речі, він виграв у Севастополі Чемпіонат Криму.

«Китайське пекло»

А в Китаї де вас поселили?

Готель «Холідей». Класний. Там ми ховалися від спеки. Але змагання тривали з 9 ранку до 11 чи навіть 12 ночі. Плюс різниця в часі 5 годин. Тобто по їхньому 6 ранку, а по нашому 13.00. Ми зранку снідали, їхали на змагальний майданчик, де були аж до ночі. А вдруге їли вже в час ночі. За перший день я скинув 6 кг. У мене було враження, що я в пеклі (сміється – авт.). Два кілограми від’їв, а інші – ні.

Скільки днів змагання тривали?

5 днів змагалися. Чому так довго? 12 вправ. В перший день замість 3 зробили 2 вправи. 20 спортсменів брали участь. До речі, відкриття було дуже красочним і екзотичним. Перші атлети виходили на конях, потім на слонах, з тиграми, з мавпами. Я йшов з мавпою. Мав йти на коні, але після того, як мене тричі скинули, я передумав (сміється – авт.). Напевно, тому що я важкий. На ньому циркачка каталась 46 кг, а тут я… Ми довго чекали початку. Я сідаю н коня, час минає, бачу, йому все важче стояти. От він і скидав мене. Тому пішов з мампою. Мала бути горіла. Але щось там змінилося і замінили на невеличку мавпочку. І дві дресирувальниці поруч йшли. Ми були в костюмах стародавніх римських воїнів. Від нього залишилися лише «тигрові» шорти. Мама, коли побачила їх, здивувалась. Я сказав, що привіз зі стриптиз-клубу (сміється – авт.).

В гантелі повторив рекорд світу

Які цікаві вправи були в Китаї?

Були і цікаві, і «звичайні» вправи. Першого дня дві вправи робили до часу ночі. Спершу «ароверліфт». Піднімали сейф над головою. Планка і два сейфа з дерева і заліза. Я йшов 15-м, на мені почали ламатися планки. Троє взагалі не зробили, але їм чомусь вирішили зарахувати по 10 підйомів. Майбутній переможець Жидрунас Савіцкас підняв 15 разів, другий 13, двоє по 10. Я швидко підняв сім разів і почалися проблеми. Ті троє, що які не встигли, мали пізніше зробити вправу. Це було б справедливо. Але потім організатори чомусь вирішили зарахувати їм 10 підйомів. Цього я не зрозумів, як і китайську мову (сміється – авт.).

Друга вправа – «тачка». Але колесо  було по середині. Сідали туди десь зо 15-20 дівчат (не рахував їх). На комусь з атлетів ручка загнулась. Я показав кращий результат. Але після мене переварили ручки і дівчата чомусь почали більше збиратися у передній частині. Тобто наступним атлетам облегшили справу. Організатори це теж не регулювали…

Другий змагальний день розпочали з утримування меча. Утримували двома руками за бокові захисні планки. Важив він кілограмів 10. Я втримав 56 секунд.

Потім був конон. У цій вправі я був 5-й. Важче нашого, чернівецького, був той конок. І коло було 50 метрів. Левова частка учасників пронесла лише 20 метрів.

Тяга була 400 кг на рази. Я підняв 1 раз, 12 чоловік взагалі не підняли. В т.ч. чемпіон Австралії (у нього рекорд без екіпіровки, без трико – 380 кг). Спека давалася взнаки…

У трек-пулі знову судді «начудили». До речі, до суддівської бригади входив і словак Мілан Гамбергел, який судив Кубок Центральної Європи в Чернівцях. Він чомусь вирішив, що ліва машина легше йшла і скинув тим спортсменам по секунді. І за рахунок цього я опустився на декілька позицій вниз, бо платність результатів була велика.

У четвертий день був дамбл (підйом гантелі). Тут я відчув себе королем (сміється – авт.). Повторив свій рекорд світу – підняв гантелю 95 кг 10 разів за 1 хв. 15 сек. Але вага в середні була пересипною, центр тяж есті зміщувався, був дисбаланс постійно в руці. Цю вправу я виграв, звісно. Другий був американець Ортмайєр – 8 разів, третій – Брант і Савіцкас – по 7.

Ще були швидкісні були вправи – фігурні каменюки несли і закидали (ця вправа чимось нагадує наші шари). Всі каменюки були вагою 100 кг, тобто треба було швидко все робити. Результати дуже рівні виявилися. Трохи заметушився – і «до побачення». Я теж заметушився (сміється – авт.).

Заключного, 5-го дня, ми встановлювали Рекорд Гіннесса у «тайєрфліпті» (колесо). Перевертали колесо 450 кг 10 метрів в один бік через лінію і одразу 10 метрів назад.

Переді мною йшов канадець, біцепс розірвав. Це негативно позначилося на моєму виступі. Бо для богатирів це одна з найважчих і найгірших травм. Але рекорд Гіннеса я всетаки встановив – виконав вправу за 52 секунди. Вийшло по 5 разів туди і назад перевертав. Але після мене цей рекорд побив Ервін Катона. Тобто я вув рекордсменом Гіннесса тільки пару хвилин (сміється – авт.). Правда, Кіба подав прохання, щоби мені таки дали відповідний сертифікат від Книги рекордів Гіннесса. Думаю, якби я йшов після Ервіна, я би побив його рекорд. На попередніх змаганнях я в нього цю вправу виграв.

У підсумку я став 8-м з 20-ти атлетів. Спогади про китайський вояж дуже важкі. Спали по 4 години на добу, бо більше не було часу. І двічі лише їли… Але вже як було. Головне, що живий-здоровий.

У Татрах замерз

Китай, виходить, теж толком не побачив?..

На жаль. Доведеться з’їздити туди ще раз, щоби подивитися. Цікава країна. До речі, середня зарплата там – 800 доларів! Якщо всі скинуться, то куплять і Америку повністю (сміється – авт.).

З Китаю не додому поїхав…

Звідти – до Словаччини на 5-й етап Середньоєвропейського Кубку (Костянтин виграв всі попередні етапи, включаючи чернівецький, де він встановив рекорд світу – авт.). Це вже ми змагалися в Татрах на висоті 1500 метрів над рівнем моря. Був сильний туман і дощ. І лише 10 градусів тепла. Перепад серйозний. В готелі було холодно. Трохи горло заболіло. Але відійшов.

Там було 6 вправ. Додалися нові учасники зі Словаччини. Виступав найсильніший словак Брано Голєр, кращий чех Лукаш Свобода. В одній вправі я був другим, а 5 з шести вправ або виграв, або розділив з кимось першість. Тепер по вправах.

Аксель 150 кг, я зробив 8 разів за хвилину (розділив перше місце з Свободою).

Дед-ліфт (машина), приблизно 300 кг, я підняв 13 разів, поляк 12.

Йок 400 кг на 30 метрів, але треба було напівколом бігти. З 13-ти учасників до фінішу донесли лише 5. Я проніс за 19 секунд, другий – за 25, третій – за 29.

Колесо було дуже незручним. Якось раніше на тренуваннях Голєр викотив його, то я ледве підняв взагалі. Але на цьому етапі Голєр і Свобода перекинули по 5 разів за хвилину. І я стільки ж. Не ризикнув більше. Хоча можна було ще.

Потім вагу 170 кг перекидали через планку. Через вологість предмету перекинули лише троє. Свобода і Голєр по 3 рази, я – чотири. Можна було ще раз, але вже не було сенсу.

І трак-пул. Свобода – 19 секунд, я – 20, Свобода – 21.

«Найсильніша людина планети» під питанням

Що ще намічається найближчим часом?

Після етапу в Китаї подзвонив Колін Брайс, представник WSM, і сказав, що хоче дати мені «дику карту» для участі у змаганнях «Найсильніша людина планети», які мають розпочатися 23 вересня в Лос-Анджелесі. Взагалі туди потрапляють через відбірні змагання. Я виграв «MONSTER STRONG» у Мінську, де було 9 чемпіонів різних країн, непогано виступив в Китаї. Тому отримав «пряме» запрошення. Але не знаю, чи поїду. Бо треба готуватися серйозно, а це вже залежить від підтримки фінансової. Якщо вона буде, поїду. Найближчим часом маю дати відповідь. Бо у серпні організатори мусять вже списки учасників оприлюднити.

На кого надія щодо підтримки?

Останнім часом мене підтримують Василь Орлецький (до речі, хочу привітати його з обранням головою обласної федерації футболу, це людина слова!), Іван Семенюк, молочна компанія «Галичина» (Анатолій Гуйван). Перед поїздкою до Китаю допоміг Йосип Віцнудель (ресторанно-готельний комплекс «Маленький Париж»). І, звісно, секретар міської ради Віталій Михайлішин. На нього у мене особливі надії, бо він любить спорт і хоче, щоби наше місто прославляли!

Через перевал – на 5-ій швидкості

Подейкують, що були під час цього вояжу і автопригоди?..

Ніби немала у нас країна, а так швидко інформація розповсюджується (сміється – авт.). Так, коли їхав з Чернівців до Ужгорода дорогою мав технічні проблеми. Пружина зламалась в зчепленні і обламала всю «корзину». Довелося на 5-й передачі через Карпати проїхати. Перевали, повороти… Неприємні відчуття… Машину залишив у друзів в Ужгороді, вони відремонтували, а після повернення зі змагань я забрав. Більше про це не хочу розповідати, бо спогади справді не з приємних…

***

Фото: Георгій Мазурашу

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

23.07.12. Костянтин Ільїн зі своїм найвищим трофеєм біля готелю “Буковина” (SportBuk.com)

***

2 Comments
  1. Буковинець says

    Красава!!! Так тримати!!!

  2. Буковинець says

    А Михайлішин мусить підтримати, бо ж спортивний хлопець!

Leave A Reply

Your email address will not be published.