Іван Собко: Іван Страшний тепер тренується як ніколи

0

Виступи буковинських боксерів відразу в трьох Чемпіонатах України, у трьох різних вікових категоріях, прокоментував найуспішніший в Чернівецькій області протягом останніх років тренер з боксу Іван Собко, старший тренер ДЮСШ «Авангард» ЧО ФСТ «Україна» з боксу.

Валерій Чинуш, Іван Собко та Іван Страшний. Фото: Георгій Мазурашу

Ви, як один із головних героїв Чемпіонату України з боксу серед юніорів, який проходив у минулому місяці в Чернівцях (адже саме ваш вихованець став чемпіоном України!), напевно, маєте свою думку щодо того, чи успішним був цей турнір для Буковини?
Успішним – безумовно! Чемпіон України – це дуже важливо, почесно і вже цей результат перевищує всі інші невдачі наших боксерів! Окрім цього, незважаючи на те, що брати Флорі провели на чемпіонаті всього по 2 боя, прогрес у їхніх виступах очевидний і я є цілком задоволений тим рівнем, який вони продемонстрували. В’ячеслав Ілюк… Власне, він був неготовим до темпу, який запропонував йому суперник, тому й поступився у першому ж колі.

Прокоментуйте, будь ласка, невдачу минулорічного чемпіона України з боксу Максима Крупи…
На жаль, Максим цього разу був просто не готовий до змагань такого рівня. Навіть почав трохи відставати в техніці. Справа в тому, що він зараз навчається у Львівському коледжі фізкультури і спорту (протягом останнього року), а там над ним фактично ніхто не працює, не підтримує його рівень майстерності. Людей там на тренуваннях багато, і займаються, в основному, своїми, львівськими хлопцями. Від цього й відчувається «шкутильгання» Максима. Хоча, якщо бути чесним до кінця, то боксер його рівня має бути професіоналом. Я маю на увазі, що він сам мусив би працювати над собою…

Перед юніорським Чемпіонатом України відбувся аналогічний чемпіонат серед школярів. Чому там не було ваших вихованців?
Справа в тому, що в нас, у Шипинцях, наразі немає таких хлопців у цій віковій категорії, які «потягнули» би рівень всеукраїнських змагань. Перспективні є, проте до Чемпіонату України їм ще зарано.

Чи були ваші боксери представлені на Чемпіонаті України серед молоді у Львові, який проходив там наприкінці травня?
Так, учасником цього чемпіонату був Іван Тімофті. На жаль, він поступився у першому поєдинку: не вистачило витримки боксувати у високому темпі всі три раунди. Окрім нього, участь у чемпіонаті прийняв Станіслав Дебрін з Вижниці, який «підтримав» виступ Тімофті і провів на турнірі лише один поєдинок. Зазначу, що до Львова хлопці їхали під керівництвом Миколи Гакмана, тренера з боксу ДЮСШ м. Вижниця.

Отже, на трьох поспіль чемпіонатах України з боксу в різних вікових категоріях маємо одне «золото», одне «срібло» і одну «бронзу». Чи можна такі результати вважати задовільними для буковинського боксу, коли багато говорилося про те, що рівень боксу в Чернівецькій області невпинно росте?
Взагалі я вважаю, що такі показники – «заслабенькі» для нашої області, але, якщо справедливо враховувати наявність певних проблем у буковинському боксі, то будемо сприймати ці три медалі як результат позитивний.

Ми знаємо, що нещодавно Іван Страшний підписав контракт із СК «Гешко». Розкажіть нашим читачам про це…
Так, Ваня зараз буде виступати за цей спортивний клуб, який патронує депутат міської ради Валерій Чинуш і почесний президент обласної федерації боксу, до речі, земляк Івана Гешка та Івана Страшного. Він матиме достойну заробітну платню і вже почав наполегливі тренування. Скажу, що він наразі тренується як ніколи! Тому, сподіваємось, невдовзі спостерігатимемо за його успіхами на різних турнірах з боксу.

Ви вже розпланували його виступи на цей рік?
Плани – то одне, а насправді завжди виходить інше. Він мав їхати на досить потужний турнір у місті Кузнєцовськ, але не поїде, оскільки планує також навчатися і буде в цей час проходити зовнішнє тестування. Далі – все можливо. Імовірний чемпіонат України серед чоловіків після Олімпійських ігор у Лондоні, де обов’язково намагатимемося виступити.

А щодо інших ваших боксерів?
В першу чергу, сподіваємося на поїздку Степана Грекула на Чемпіонат Європи в Болгарії. А з іншими… Буде багато різних турнірів по Україні, куди хочемо повезти Антона і Віталія Флорю, Івана Тімофті й В’ячеслава Ілюка. Думаю, що все буде добре і успішно.

Це інтерв’ю відбулося напередодні від’їзду Івана Собко із Степаном Грекулом до престижного турніру з боксу в м. Умань Черкаської області. Про перебіг подій на цих змаганнях ми обов’язково вас інформуватимемо на сторінках нашого порталу.

Альберт-«джуніор» Комарі,

спеціально для sportbuk.com


Leave A Reply

Your email address will not be published.