Фото: Чернівецьке віддлення НОК України очолив губернатор Михайло Папієв

3

Новим головою Чернівецького обласного відділення Національного Олімпійського комітету України 26.12.11 обрано керівника крайової виконавчої влади Михайла Папієва.

 

Вибори голови відбулися під час позачергової Асамблеї відділення НОК України 26.12.11 у бібліотеці Палацу «Юність Буковини» (попередній голова Василь Ватаманюк, на жаль, відійшов у вічність…). На цю громадську посаду різні спортивні організації висунули лише одну кандидатуру – губернатора Михайла Папієва. Як зазначив представник НОК України Анатолій Габелко, Михайло Миколайович довго вагався після дзвінка презиента НОК України Сергія Бубки, який попросив дати згоду очолити відділення.

Кандидатуру Папієва присутні підтримали одностайно.

У своєму зверненні, вже в якості новообраного керівника відділення, Михайло Папієв пояснив, чому вагався, чи давати згоду очолювати відділення НОК України: «Я вагався, бо знаю міру відповідальності за цю громадську роботу. Під час підготовки до попередньої літньої Олімпіади я був закріплений з Федерацією стрибків у воду (яку, до речі, очолює народний депутат України Ігор Лисов). І я чудово усвідомлюю, якою є відповідальність за підготовку представників Чернівецької області до виступів у складі збірних України, в т.ч. на Олімпійських іграх». Михайло Миколайович зазначив, що спорт потребує серйозних фінансових інвестицій – мовляв, не буде у нас і олімпійських успіхів, поки не буде підвищений статус працівників сфери фізичної культури і спорту, покращена робота на уроках фізвиховання в школах. У нас ще багато проблем у цій сфері. Приміром, у Чернівцях не функціонує жоден стандартний плавальний басейн: «Ці проблеми ми будемо розв’язувати. Дуже важливу роль відіграє людський фактор. Взяти до прикладу волейбол. Пішов з життя Василь Ананійович Ватаманюк, який займався нашою волейбольною командою, і одразу з’явилися серйозні проблеми. Дякувати місцевим депутатам, ми забезпечили фінансування клубу на тому рівні, що був раніше, але показники вже не ті. Бо немає такого фаната, як Василь Ананійович. Футбольна команда теж ще не так давно «виживала» у ІІ лізі. Коли мене призначили головою ОДА, я одразу поставив завдання, що маємо того ж сезону вийти до І ліги. Тепер «Буковина» зміцнилася в середині І ліги. Є люди, які вболівають за команду, підтримують її фінансово. Тепер вже переходимо на етап інвестицій у тренувальну базу, щоби наш футбол піднявся на вищий рівень, щоби була перспектива. У баскетболі, поки були зацікавлені, наша команда прогресувала. Тепер немає зацікавлених, і… Як я вже казав, ми будемо шукати меценатів, які люблять спорт більше, ніж власні кишені. У нас в області культивується 21 олімпійський вид спорту, так Олександре Вікторовичу (звернувся до начальника облмолодьспорту Довганича – авт.)? Будемо приділяти їм ще більш прискіпливу увагу. При цьому, звісно, не забуваючи і про інші види спорту. Я впевнений, що Чернівецьке регіональне відділення НОК України буде прогресувати. І я мрію, щоби наші діти говорили: «Буковина – це край, в якому варто жити!» Думаю, не всі з великою радістю сприймуть звістку про моє обрання головою відділення (сміється – авт.). Тому що до вас у мене теж тепер будуть підвищені вимоги. Але це все буде на користь справі!»

Михайло Миколайович також висловив надію, що відділення матиме відтепер ще більшу підтримку з боку президента НОК Сергія Бубки: «Я впевнений, що Сергій Назарович підтримуватиме нас. Він – мій особистий товариш, ми дружимо!»

Далі з інформацією про діяльність відділення за попередній період виступив заступник голови відділення Віталій Омельянчук (інформація буде додана пізніше!).

Начальник обласного управління Комітету фізичного виховання і спорту МОНМС Корнеій Жукотинський розповів про тісну співпрацю управління з відділення НОК.

Про діяльність обласного відділення Олімпійської академії України розповів Ярослав Галан (виступ читайте нижче!).

Заслужений тренер України зі стрільби з лука Анатолій Єгоров говорив не лише про позитивне. Зазначивши, що стрільба з лука – один з кращих (за показниками) видів спорту на Буковині, Анатолій Іванович звернув увагу на існуючі проблеми: «Незручно про це говорити. Але у нашому залі по вул. Руській немає туалету. Днями у нас там стріляла збірна Румунії. Три дні йшли змагання, а туалету немає. Не бігати ж в кущі… Вже ж 2012-й рік на дворі». Це питання викликало пожвавлення серед присутніх. Зокрема, начальник головного управління освіти і науки ОДА Михайло Бауер зазначив, що управління виділило 300 тис. грн. на будівельні роботи, але досі немає проектно-кошторисної документації. Директор СДЮШОР зі стрільби з лука Василь Палагнюк, інформуючи з цього ж питання, попросив допомоги у гуернатора, на що напівжартома, але доволі різко зреагував Михайло Миколайович: «Може, я буду вже і проекти вам робити?!»

Після Єгорова виступив учасник трьох Олімпіад Іван Гешко, який наголосив на важливості пропагандистської роботи, якою займається відділення, зокрема, спільно зі спортклубом «Гешко». Іван Тарасович зауважив, що ми, на жаль, маємо серйозні проблеми зі здоров’ям підростаючого покоління. І що ці проблеми загострюються десь у середніх класах, коли, на думку титулованого спортсмена, варто підсилити роботу із залучення юнаків та дівчат до занять спортом, проводити різноманітні змагання тощо. Наприкінці виступу Гешка губернатор розповів про прийомну сім’ю, яку відвідав нещодавно і в якій один з хлопців якраз займається бігом на середні дистанції. Михайло Миколайович підкреслив, що танати є, але треба їх підтримувати. І висловив думку, що варто найближчим часом підготувати сумок 50 з екіпіруванням для початку занять легкою атлетикою і роздати їх юним здібним юнакам та дівчатам: «Треба брати їх під опіку».

Далі відбулася церемонія нагородження медалями від НОК України, які вручили Михайло Папієв та Анатолій Габелко. Такм чином були відзначені керівник Новоселицького районного спортклубу «Колос» Георгій Кіріл, заслужений майстер спорту, чемпіон Європи та світу з бігу на 1500 м Іван Гешко, голова обласного осередку Федерації боксу України Віталій Бєляєв та рекордсменка Олімпіади-96 Ліна Герасименко (стрільба з лука).

В рамках Асамблеї також були прийняті деякі нові організації в колективні члени відділення НОК, відбулися деякі кадрові зміни у раді відділення (про це детальніше читайте пізніше).

Вже за лаштунками Михайло Папієв жартома поцікавився у начальника міськспортуправління Святослава Дяконюка: «Святославе Васильовичу, а чому ви не запропонували мою кандидатуру на голову відділення. Я уважно слухав, які організації мене рекомендували (сміється – авт.). На що Святослав Васильович пояснив, що кандидатури на голову відділення мали висовувати громадські організації. А Олександр Довганич доповнив: «Щоби не казали, що влада втручаєтсья у діяльність громадських організацій».

***

Фото: Георгій Мазурашу

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

***

Анатолій Габелко вручив від імені президента НОК України Сергія Бубки новообраному голові Чернівецького обласного відділення традиційні "олімпійські" презенти. Фото: Георгій Мазурашу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***

Ярослав Галан:

Шановний Михайло Миколайович та всі присутні! Lо Вашої уваги хочу представити результати діяльності роботи по реалізації Олімпійської освіті серед дітей та підростаючого покоління в Чернівецькій області.

В Україні в кожній області функціонує відділення ОАУ (підструктура НОК України), яка займається пропагандою Олімпійських ідеалів та принципів олімпізму, серед широких верств населення. Також створена мережа шкіл (їх вже більше 100), в нашій області налічується аж 8 і ми працюємо над збільшенням їх кількості. Область посідає одне із перших місць по їх кількості.

Якщо говорити про роботу якою ми займаємось… то це все проходить на добровільній, як зарас модно казати ВОЛОНТЕРСЬКІЙ основі. І тому не дивно що діяльність відділень ОАУ в Україні розташовується при факультетах фізичної культури для залучення студентів-волонтерів для активізації плідної роботи.

Сам почав займатися Реалізацією Олімпійської освіти вже більше як 5 років тому, коли вчився на факультеті фізичної культури та здоров’я людини, за ініціативи голови регіонального відділення ОАУ Ячнюка Ю.Б. та заступника голови РВ НОК України Омельянчука В.П.

За цей період було проведено безліч заходів на олімпійську тематику серед школярів та студентів за підтримки Комітету з фізичного виховання МОН України в Чернівецькій області (Жукотинський К.К.) та обласного (Бауер М. Ю.) і міського управління освіти (Малишевська В. С., Цуркан В.В.).

Це й Олімпійський урок присвячений Олімпійським іграм в Пекіні-2008, Зимовим Олімпійським іграм у Ванкувері 2010, Першим Юнацьким Олімпійським іграм в Сінгапурі 2011 та спортивне свято на честь проведення І Зимових олімпійських ігор в Інсбургу – куди офіційні проводи нашої команди були проведені нещодавно.

За допомогою Чого? Як не таких заходів ми можемо привчати дітей СИСТЕМАТИЧНИХ занять по фізичній культурі та спорту ми можемо…?

На протязі вже 3 років всі пілотні проекти НОК України проводяться у Всеукраїнській мережі шкіл олімпійської освіти а також в літній період за допомоги директора ДП “Вербиченька” ми займаємось пропагандою олімпізму серед відпочиваючих цього закладу. За період літніх канікул в таборі проводиться безліч заходів на Олімпійську тематику, вікторини, конкурси малюнків, знавців олімпійського спорту… та безліч інших заходів серед почесних гостей були різні гості та відомі спортсмени серед яких: Іван Гешко, Наталія Лупу, Тетяна Мунтян, Костянтин Ільїн, Лідія Січенікова, Севіль Ібрагімова… Які на висланому прикладі розказували дітям про користь фізичної культури, та систематичних занять спортом. Також на протязі літа ми залучали інші дитячі табори де проводили спільні змагання, конкурси, вікторини разом з
Чернівецьким обласним центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» та СК “Гешко”. На початку та в кінці кожної зміни ми проводили дослідження по впливу Олімпійської освіти на відпочиваючих. Результати цього дослідження були представлені на Міжнародному Олімпійському конгресі в м. Кишинів (Молдова). Також налагоджена міжнародна співпраці з МГУФК та РГАФК – по цьому напрямку.

Наступним етапом розвитку ми виділили для себе Реалізацію ОО в дитячих дошкільних закладах, де заручились підтримкою НОК та ОАУ, і побачили що ми Вперше в Україні будемо реалізовувати ОО серед дітей 4-6 років. Була написана наукова стаття яка відправлена в Науковий журнал “Наука в олимпийском спорте” а також направлені матеріали на Всесвітній науковий конгрес який проводиться за підтримки МОК в м. Софія (Болгарія).

В 2011 році в Україні було вперше проведено пілотний проект НОК України серед Мережі шкіл Олімпійської освіти “Олімпійське лелеченя” обласний етап ми проводили в ЗОШ №31 де приймало участь 4 навчальні заклади міста та області. Перемогу святкувала ЗОШ №31 яка виборала путівку разом із вчителем фізичної культури на 7 днів прийняти участь у Всеукраїнському етапі в МЦ“АРТЕК” – фінансування повністю було проведено за кошти НОК України. В цьому році положення про змагання було підписано Міністром освіти, науки молоді та спорту і ці змагання проводяться для всіх навчальних закладів України.

2012 р. в Україні об’явлений роком Фізичної культури та спорту в якому будуть проведенні багато заходів Всесвітнього і міжнародного рівня про які підростаюче покоління повинно знати і слідкувати за їх перебігом. Також ми плануємо, що ми візьмемо шевство над Будинком інвалідів при Свято-Вознесенському чоловічому монастирі у селі Банчени. – де будем проводити заходи на Олімпійську тематику!!!”

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.