Ватаманюка переобрали головою буковинського відділення НОК

1

На другий чотирирічний термін головою Чернівецького обласного відділення НОК України залишився Василь Ватаманюк. Його переобрали на черговій звітно-виборній Асамблеї Чернівецького обласного відділення НОК України, яка відбулася 23.09.2010 р. у клубі Чернівецького цегельного заводу №3.

Цього разу на цю громадську посаду претендувала і титулована лучниця Тетяна Мунтян, яку спортсмени з ініціативної групи бачили в тандемі з Ватаманюком-почесним головою. Але… про все по порядку.

До порядку денного Асамблеї увійшли наступні питання:

1. Звіт виконкому про роботу відділення в період з 18 листопада 2006 року по 23 вересня 2010 року.

2. Звіт ревізійної комісії за звітний період.

3. Вибори мандатної та рахункової комісій.

4. Вибори членів асамблеї відділення НОК України на 2010-2014 роки.

5. Про внесення змін та доповнень до Положення про Чернівецьке обласне відділення НОК України.

6. Вибори голови відділення на період 2010-2014 років.

7. Вибори представника обласного відділення до складу НОК України на 2010-2014 роки.

8. Вибори ревізійної комісії.

9. Вибори заступника голови відділення та відповідального секретаря.

10. Вибори членів виконкому обласного відділення

Про роботу виконкому за неповне чотириріччя розповів заступник голови відділення Віталій Омельянчук.

Перше відхилення від підготовленого проекту рішення відбулося на етапі затврдження складу ради обласного відділення НОК України на 2010-2014. Директор обласної ШВСМ Сергій Задорожняк запропонував включити до ради, крім представників клубів «Локомотив» та «Університет», і уповноваженого від спортклубу «Гешко» (виконавчого директора – автора цих рядків). Проти одразу чомусь почав висловлюватися головний спеціаліст відділу НОК України Анатолій Габелко, який вказав, що клуб мав би за 15 днів подати відповідне письмове клопотання, що вже немає місць, бо порушиться баланс відносно кількості представників федерацій з олімпійських видів спорту (хоча в проекті рішення був і пункт, який передбачав скорегувати Положення про відділення, щоби від олімпійські федерації представляли не по одному, а по двоє осіб). Коли стало зрозуміло, що, приміром, Тетяні Мунтян запрошення на Асамблею вручили вже після завершення терміну подачі пропозицій, столичний гість почав апелювати тим, що, мовляв, СК «Гешко» не є суб’єктом олімпійського руху (?!). А коли автор цих рядків зауважив, що «спортклуб «Гешко» організував за останній час більше олімпійських уроків (в т.ч. спільно з відділенням) та інших пропагандистських заходів, ніж ціле відділення», у «дебати» втрутився головуючий Василь Ананійович: «Це справді слушна пропозиція, тим більше, що Іван (Гешко – авт.) багато уваги приділяє дітям, проводить активну роботу, треба поставити це питання на голосування». Присутній перший заступник Чернівецького міського голови Микола Попадюк підказав, що варто усну пропозицію прийняти як звернення, а потім, за потреби, додати інші документи. За «гешківську» пропозицію проголосували практично одностайно.

Були і позапланові виступи. Так, після виступів столичного гостя Анатолія Габелка, заслуженого тренера України зі стрільби з лука Анатолія Єгорова, першого заступника мера Миколи Попадюка, керманича міського спорту Святослава Дяконюка, представника обласного осередку Олімпійської академії Юрія Ячнюка, на трибуну вийшов голова обласної федерації бейсболу і софтболу Ростислав Грінчук, який зауважив, що в доповідях відзначали у успіхи ігрових видів спорту, але бейсбол не згадали, хоча команда виступає у вищій лізі (в елітному дивізіоні). Ще ростислав згадав, що обіцяли бейсболу місце в Чернівцях під стадіон, навіть показували його – у парку «Жовтневому», але так і не дали. І лише за допомогою облради ФСТ «Спартака» (Михайло Тостановський) згодом вдалося облаштувати поле у Новому Киселеві, де Мамаївська сільська рада надала земельну ділянку.

За ним слово попросив автор цих рядків. Бо ж треба було виправити р. Габелка, який сказав, ніби Чернівецька область не надала жодних пропозицій в контексті заявки України на проведення зимової Олімпіади 2022 р. Це, м’яко кажучи, не так. Адже з 2007 р. область «бомбила» столицю (в т.ч. НОК) пропозиціями щодо вивчення перспектив побудувати олімпійську базу на місці колишньої військової частини на горі Томнатікул Путильського району на висоті 1580 м над рівнем моря (де, до слова, приблизно пів року лежить сніг – тобто такий собі «клондайк» для зимових видів). На цю тему були персональні розмови із заступником голови НОК Володимиром Бринзаком. А Сергій Бубка під час візиту на Буковину в жовтні 2008 р. публічно, в телеінтерв’ю, підтримав цей проект.

Щодо роботи відділення були озвучені побажання залучити ближче до роботи та органів відділення наших видатних спортсменів. Зокрема, так сталося, що за останніх 4 роки кар’єру завершили одразу троє заслужених майстрів спорту – присутні лучниця Ліна Герасименко (олімпійська рекордсменка Атланти-96), самбістка Ольга Ніколайчук і її колега Ольга Панчук-Унгурян, яка не змогла завітати (хоча, власне, і не була запрошена, на жаль). Присутнім був і чемпіон світу 1997 р. з бігу на 100 км Сергій Яненко. Чому б таких людей, як кажуть, не підпустити ближче до керівного активу відділення?! Ну, і пропозиція щодо обрання головою Тетяну Мунтян, а Василя Ватаманюка – почесним головою, теж, напевно, була дуже навіть цікавою. У заступники можна було залучити ще когось, крім досвідченого Віталія Омельянчука, і від цього, можна не сумніватися, справа лише виграла би, а робота відділення активізувалася би.

На трибуну піднялася і Тетяна Мунтян, яка зазначила, що «до пропозицій Мазурашу варто дослухатися». І підкреслила, що вона в жодному разі не виступає проти Ватаманюка, якому Тетяна декілька разів дякувала за вагому допомогу олімпійському руху, – йшлося лише про переведення його на почаду почесного голови відділення, яку, нагадаємо, пропонували запровадити (і це в компетенції Асамблеї).

Василь Ананійович вчинив демократично і це питання поставив на голосування, хоча було помітно, що він особисто, як кажуть, не в захваті від перспективи стати почесним головою (хоча це не менше визнання його заслуг перед олімпійським рухом).

Коли перспективи мати виконавчого і почесного голів зникли, вибори Василя Ананійовича стали вже простою формальністю. І не лише тому, що претендентів більше не залишилося (адже Мунтян, як кажуть, йшла «в пакеті» з пропозицією щодо почесного голови). Насправді в залі мало хто міг бути налаштованим проти Ватаманюка, адже він справді зробив багато корисного для спорту. Лише зроблений з цеху красень-спортзал і славні  волейбольні успіхи «Будівельника» вартують, як кажуть, «пам’ятника при житті»…

Ставши удруге головою, Василь Ананійович цілком прогнозовано запропонував залишити заступником Віталія Омельянчука, чия кандидатура, теж прогнозовано, пройшла без проблем. Напевно, пройшла би і, можливо, трішечки очікувана пропозиція «подвоїти» заступника і на додаткову «вакансію» обрати, приміром, ту ж Тетяну Мунтян. Але такої пропозиції не було…

Коли Василь Ананійович озвучив кандидатуру відповідального секретаря (Юрій Барабанов, який і був на цій посаді), Тетяна Мунтян запропонувала на цю громадську роботу автора цих рядків – мовляв, «він і так робить сторінку відділення, проводить великий обсяг пропагандистської діяльності»… Пропозиції поставили на голосування – в порядку надходження. На той момент я ще сам не вирішив було, як кажуть, «чи потрібно воно мені» (та й відповідну думку Юрія Олександровича не можна було почути, бо він не був присутній), але все ж було цікаво, як делегати проголосують. За Барабанова руки підняли 22 чол., ще декілька людей утрималися, в т.ч. ті, які, незалежно від того, як би не закінчилося це голосування, ніби «стопроцентно» (я думав) мали би підтримати «нового» кандидата (принаймні, при кожному зручному моменті дякували навіть не лише за корисну роботу на благо спорту, а й за особисте сприяння їм…). Тепер, називається, розбирайся, де була щирість і «справжність», а де – фальш… Зате це цінний життєвий досвід:)

Власне, це і є те, що, на мою думку, вартує уваги в контексті звітно-виборчої Асамблеї обласного відділення НОК України.

Варто додати також, що столичний гість напочатку зачитав звернення до керівництва відділення і делегатів від президента НОК України Сергія Бубки. І що столичний гість Анатолій Габелко вручив подяки від НОК Віталію Омельянчуку і Анатолію Єгорову. А вже після того, як порядок денний був вичерпаний, перший заступник мера Микола Попадюк вручив подяку  та іменний годинник від міського голови тому ж Віталію Омельянчуку.

***

Василь Ватаманюк. Фото: Георгій Мазурашу

Leave A Reply

Your email address will not be published.