Як «буря в стакані» збільшила кількість лауреатів року з неолімпійських видів спорту

14

Уперше за останні роки Буковина отримала героїв спортивного року за двома версіями – народною і офіційною. І якщо в олімпійських видах спорту топ-10 зійшлися на 100%, то в неолімпійських – п’ятірки кращих за двома версіями суттєво різняться.

На Буковині ще з середини 90-х років почали визначати кращих спортсменів краю комплексно – за «сухими» результатами, опитуваннями серед фахівців та вболівальників. Якийсь час ця народна десятка існувала паралельно з офіційною, яку визначало вузьке коло фахівців. Як правило, вони відрізнялися кількома лауреатами. Але у цій відмінності з кожним роком все більшу довіру і підтримку отримувала саме народна десятка. А коли лауреатів народного спортивного рейтингу-2003 вперше відзначили в рамках яскравої шоу-програми «Зірки естради – зіркам спорту», наступний крок став справою часу – з 2005 р. це спортивно-мистецьке свято перейшло під патронат обласної влади, а офіційна і народна топ-10 «злилися» в одну завдяки узаконенню облспортвідділом комплексної системи визначення героїв спортивного року.

Слід сказати, що офіційні десятки кращих раніше (а у деяких регіонах і дотепер) визначалися одним з двох способів – за «сухими» результатами або рішенням вузького кола фахівців (частіше – чиновників). Головною проблемою першого способу є те, що наявні системи оцінки роботи фізкультурно-спортивних організацій, визначення рейтингу спортсменів зі спортивної майстерності є прямолінійними і зовсім не враховують специфіку різних видів спорту, різний рівень розвитку (в т.ч. представництво), конкуренції, популярності тощо (з цією проблемою можна «зайти в тупик», коли серед кращих будуть переважно представники малопопулярного, малорозвинутого, малопоширеного, «коньюктурного» виду спорту, в якому легше здобути більше очок). «Хвороба» другого способу – надмірна суб’єктивність.

Саме з урахуванням цих проблемних моментів і народилася комплексна система визначення кращих, до якої входять три складові – «сухі» результати (тобто очки за названою вище системою оцінки за 3 найвдаліші виступи в сезоні, причому на Буковині рішенням колегії облспортувідділу від 28.03.2006 р. ця система була удосконалена коефіцієнтами, які враховують представництво на національних та міжнародних змаганнях), опитування фахівців (куди входять керівники територіальних органів управління фізичною культурою і спортом, товариств і відомств, а також заслужені тренери і працівники сфери) та голосування вболівальників (раніше це було анкетування через газети, останнім часом на перший план вийшли Інтернет- та SMS-голосування). Симбіоз цих складових природно забезпечує набагато об’єктивні результати визначення кращих із кращих. Хоча, зрозуміло, ідеальної моделі в природі поки що не існує. І це стосується і визначення лауреатів спортивного року.

Але… Наприкінці 2010 року один із буковинських заслужених тренерів, як кажуть, «підняв бучу», заявляючи, що ця комплексна система визначення кращих якимось чином… ущемляє інтереси його вихованця (?).

Тут, можливо, доречним буде невеличкий історичний відступ. Колись давно місцевого спортивного керівника звільнили з роботи лише через те, що один «товариш» регулярно писав на нього анонімки до обкому партії. Спортивному функціонеру так і сказали – мовляв, претензій до вашої роботи у нас немає, але просто вже набридли ці постійні скарги, тому ми вас звільняємо…

У цьому ж контексті можна згадати і відомий анекдот про розпущені чутки щодо аморальної поведінки доньки священника, у якого насправді був син.

Не виключено, що в т.ч. враховуючи подібні «нюанси» (а, може, й незалежно від них), в облмолодьспортуправлінні вирішили не доводити справу до того, коли доведеться, умовно кажучи, розказувати всім, що доньки немає, а створити комісію «по визначенню 10 кращих спортсменів з олімпійських та 5 кращих спортсменів з видів спорту, які не входять до програми олімпійських ігор за результатами виступів у 2010 році». І додали «контрольний постріл» – підрахували рейтинг кращих спортсменів краю за чинною на загальнодержавному рівні «системою оцінки роботи оцінки роботи фізкультурно-спортивних організацій, визначення рейтингу спортсменів…».

До слова, позиція вихованця «тренера-бунтівника» в рейтингу не змінилася. Причому за якою б системою не підраховували ті очки.

А головне, що визначена комплексним методом народна десятка кращих спортсменів Буковини 2010 р., як ми вже писали, на всі 100% збіглася з топ-10 і за «сухим» очковим рейтингом, і, загалом, за спільною позицією членів названої вище комісії.

Зате у неолімпійських видах дві п’ятірки кращих мають лише одне спільне прізвище – Галина Матейчук (панкратіон).

Нагадаємо, що до народної топ-5 з неолімпійських видів спорту увійшли:

Костянтин ІЛЬЇН (богатирське багатоборство, Чернівці, МНС, «Динамо», офіційний партнер – «Автоплаза»). Парний Чемпіонат Європи – 2 м, Ліга чемпіонів стронгмен – 3 м (етап у Фінляндії), 3 м (етап у Словаччині), фінал Ліги чемпіонів – 4 м.

Михайло МАРАНДЮК (складання шахових композицій, Новоселиця, «Колос»). Чемпіонат світу – 1 м (багатоходівки), 2 м (триходівки).

Галина МАТЕЙЧУК (панкратіон, Чернівці, ФСТ «Україна», Іван Филипчук, офіційний партнер – дистрибуційна компанія «Рома»). Чемпіонат Європи – 1 м («Агон»), 2 м («Комбат граплінг»), Чемпіонат світу – 3 м («Агон»), Чемпіонат і Кубок України – 1 м.

Ярослав ТАРНОВЕЦЬКИЙ (більярдний спорт, Чернівці, Ілля Осачук). Чемпіонат світу («Комбінована піраміда») – 3 м, Міжнародний турнір «Чудова вісімка» («Динамічна піраміда») – 1 м.

Олександр ЧОБАН (спортивне орієнтування, Чернівці, МНС, «Динамо», СК «Оріон», Олександр Палагнюк, Денис Тищук). Чемпіонат України – 1 м (марафон), 2 м (середня дистанція), Чемпіонат України з нічного орієнтування – 1 м (середня дистанція).

А ось неолімпійська п’ятірка кращих, яка затверджена відповідним наказом облмолодьспортуправління (в алфавітному порядку):

Анна БЕЖЕНАР (панкратіон). Чемпіонат Європи – 1 м (55 кг, розділи «Агон», «Комбат граплінг»), Чемпіонат і Кубок України – 1 м.

Олег МАНДРИК (рукопашний бій). Чемпіонат Європи – 2 м (80 кг), Чемпіонат України – 1 м, Кубок України – 1 м (ком.).

Тарас МАНДРИК (рукопашний бій). Чемпіонат Європи – 2 м (85 кг), Чемпіонат України – 1 м, Кубок України – 1 м (ком.).

Галина МАТЕЙЧУК (панкратіон). Чемпіонат Європи – 1 м («Агон»), 2 м («Комбат граплінг»), Чемпіонат світу – 3 м («Агон»), Чемпіонат і Кубок України – 1 м.

Микола ТКАЧУК (гирьовий спорт). Юніорський Чемпіонат світу (1992-94 рр.н.) – 1 м (80 кг).

Отож, як кажуть росіяни, «нет худа без добра». Оскільки минулий рік виявився доволі врожайним на міжнародні успіхи для буковинських представників неолімпійських видів спорту, напевно, зовсім непогано, що тепер під час шоу-програми «Зірки естради – зіркам спорту» будуть відзначені не 5, а 9 «неолімпійців».

А ось яку ж мету насправді переслідував «тренер-бунтівник», який «воював» в олімпійському напрямку, ми, мабуть, так і не дізнаємось…:)

Прізвище автора «бурі в стакані» не будемо називати, аби не ставити у незручне становище ані його, ані, тим більше, його вихованця, який має дуже високий рівень поваги в обласному спорті, загалом, і, зокрема, у автора цих рядків.

***

14 Comments
  1. Ростислав says

    А яку десятку визначив регіональний НОК серед олімпійських видів? Чому немає в десятці жодного з найпопулярніших видів спорту в Україні та в Чернівецькій області. За популярність – має хтось бути! Бунт все ж таки призводить до уваги та змін.

    1. Відділення НОК не визначає свою десятку:) Найпопулярніші види спорту відзначені окремим рядком;)
      А “бунт”… “вирішує”?.. Якщо не брати до уваги те, що ще до початку опитування видно було, що в топ-5 “неолімпійцям” буде надто “тісно”, тому ще тоді ми домовилися, що відзначимо їх більше – або плюс ті ж якісь спец. номінації, або, як тепер, окремо народну і за результатами. Просто тоді ми ще не могли знати, наскільки збігатимуться народна і “очкова” версії… Так що не думаю, що подібні “бунти”, які незрозуміло заради чого затіяні, можуть бути якимось прикладом для наслідування:) Цікаво, чому Ви, Ростиславе, досі не відгукнулися на пропозицію назвати кращого бейсболіста, якого ми теж домовилися відзначити на святі?:) Можете визначити його голосуванням в середині команди, або за показниками за сезон, в яких Ви все-таки найкраще, мабуть, розбираєтеся:)

  2. euroyossyherman says

    Благодарю вам. Ваш блог это отличный повод найти приятных и интеллигентных людей, способных к конструктивным обсуждениям и критике. 🙂

  3. Ростислав says

    На сайті ЧМДЮСО “Мала Бейсбольна Ліга” http://www.sokoly.info вже майже місяць на головній написано кого визначено найкращим бейсболістом Чернівецької області 2010 року. Це гравець основної команди краю “Соколи-Спартак”, кандидат до Національної збірної України з бейсболу – Марчук Артем. Ким визначено? У нас дуже просто та відповідає дійсності – це рейтинг гравця за сезон, ніяких SMS, анкетувань тощо.

    1. Вибачте, не подивився, але тепер гляну;) Якщо місяць висить, не можна було раніше це підказати, а то Вас запитують, “а в ответ тишина”:)
      Зрозуміло, що для бейсболу в наших реаліях не підходить SMS-голосування чи анкетування, це ж не Америка чи Куба, де багато людей люблять цей вид спорту і в тій чи іншій мірі розбираються в ньому. Та й в межах одного виду спорту легше обійтися “сухими” результатами. Правда, ігрових видів спорту це не завжди стосується у дуже великій мірі. Бо, припустимо, якщо взяти “суху” статистику футбольну, тоді кращим приречений буде стати той, хто забив більше голів? Але ж відомо, що іноді більшим внесок в успіх може бути захисника, плеймейкера чи воротаря. І тут голосувальна допомога фахівців і вболівальників дуже доречна;)
      Удачі!

    2. Я думаю, щось мені не дає спокою в цій історії з кращим Марчуком:) Тобто я нічого проти не маю, звісно, у вашу статистику втручатися наміру не маю:) Але пригадую, що Вашими словами згадувався і інший кандидат, коли йшлося про кращих. Ось знайшов – Ви 17.12.10 писали, зокрема: “Например лучший молодой питчер чемпионата Украины в дивизионе “А” последних два года к ряду Корольов Констатин выступал за команду которая представляла Черновицкую область, отличная игра которого позволила черновчанам через семь лет опять стать бронзовыми, а если сюда добавить что этот игрок в этом году обыграл на Чемпионате Европы U-21 вице чемпионов Евро 2008 сборную Италии, а сборная нанесла единстенное поражение будущим чемпионам Европы наверное это результат”. Тому без Ваших уточнень все-таки складно розбиратися в бейсбольних перипетіях:)

      1. Ростислав says

        Константин Королёв не является игроком основной команды края “Соколы-Спартак”, можно сказать легионер, выступивший в чемпионате Украины U-18 на правах аренды. Всё таки 4 место в чемпионате среди взрослых имеет выше рейтинг, чем 3 среди юниоров. А про Костю писали для вас, чтобы не принизывали результаты выступлений бейсболистов и показать какого уровня спорстмены выступают за команды Черновицкой области при определённых обстоятельствах.

        1. Зрозуміло, але крім того, що стосується “принижування результатів”:) Хто ж їх принижує? Ніхто ж не каже, що наша команда не посіла 4 місце у вищій лізі (Дивізіон А). Ну, можна уточнити, як Ви кажете, що туди команда потрапила за збігом певних обставин. Можна ще уточнити, що це 4 місце було цього року і останнім в елітному дивізіоні. Від цього, звісно, вони не перестане бути четвертим:) Але все ж, погодьтеся, є велика різниця посісти, приміром, 4 місце у Прем’єр-лізі футбольній і у Дивізіоні А бейсбольному, правда? Тим більше, коли команд, так сталося, було лише чотири…
          Щодо Корольова взагалі проблем немає – я просто згадав, що Ви самі називали ще когось в контексті кращих. Навіть не збирався якимось чином оспорювати рейтингові позиції кращих бейсболістів краю:)

          1. Ростислав says

            Георгий сколько раз вы брали кредит в банке чтобы доиграть какой-то чемпионат или кубок? Я брал? Сколько вы вложили своих заработанных денег в какуе-то команду пусть даже не в популярном виде спорта? Далее за ту стоимость сколько обошёлся чемпионат в дивизионе “А” в бейсболе в футболе в Премьер лиге команда бы просто снялась. А четвёрка не потому что нет команд, а потому что формула такая? Считаю бесполезным дальнейшее общение и разжовывание понятных вещей. Вы всё таки екс начальник облспортуправления (благодаря оранжевой революции хотите назовите это бунтом).

          2. Бог милував – кредити не брав. І співчуваю тим, кому доводиться мати справу з кредитами… Хоча, напевно, деякі якось примудряються і заробити. І на здоров’я, як кажуть:)
            А ось щодо внесків у команду… Ну, це у мене починалося ще в дитинстві, коли, якщо можна так сказати, вкладав зароблені влітку на польових роботах якісь гроші в нашу шкільну футбольну команду, не один – підбивав на це і інших колег по команді:) Подібне трапляється й дотепер. Хоча, зрозуміло, це зовсім не те саме, що у Вашому випадку:) Звісно, далеко-далеко не кожен міг би піти на те, щоби взяти кредит для догравання Чемпіонату України, навіть якщо ті кошти, сподіваюсь, Вам все-таки повернули (?)… Вас ніхто не змушував це робити, так само як мене ніхто не змушує працювати вдень і, великою мірою, вночі над спортивними проектами, які теж не всім подобаються:) Але Ви робите це, як кажуть, з душею, і я теж. Думаю, це в будь-якому разі заслуговує на повагу;) А сперечатися на цю тему… Я, власне, й не сперечаюся. Який сенс? Чи від нашої суперечки бейсбол стане більш популярним і масовим в Україні чи на Буковині?:) Чи менш популярними стануть інші масові ігрові види спорту, які я вважаю “зручнішими” для гармонійного поєднання інтересів спортивних і оздоровлення нації засобами фізкультури і спорту? Як би я міг знати, чого Ви хочете добитися цими суперечками, можливо, було б простіше і спілкуватися:) Але ж коментарі частіше, на жаль, нагадують анекдотичну “А Баба Яга проти”:) А в такому руслі завжди складно вести дискусію. Якщо буде йти мова про якісь конструктивні, РЕАЛЬНІ для реалізації речі – без проблем!;)

  4. Ігор says

    A чи можна оприлюднити чинну на загальнодержавному рівні «систему оцінки роботи фізкультурно-спортивних організацій, визначення рейтингу спортсменів…»? Дуже хочеться ознайомитись з нею наглядно! 🙂

    1. http://uazakon.com/document/fpart43/idx43523.htm
      “Свіжіших” варіантів в інтернеті не зустрічав. Це загальна. Ще у нас паралельно існують окремі системи оцінки з олімпійських і неолімпійських видів:)
      Кажуть, у 2009 р. з’явилася нова для олімпійських видів, але в інтернеті не можу знайти. А в іншому вигляді поки що не передали мені (хоч і обіцяли, чекаю). За словами людини, яка її бачила, там деякі змагання (в т.ч. Універсіада) вилучені, а додана Юнацька Олімпіада. З останньою я особисто мав проблему при підрахунку, адже в наявній системі цих змагань не було. Але я вийшов з ситуації так: взяв за основу коефіцієнт різниці між дорослим Чемпіонатом світу і Олімпійськими іграми. Думаю, такі пропорції мають бути збережені і в новій системі.
      А взагалі я не бачу великої логіки в тому, щоби затверджувати окремі системи оцінки, коли є і спільна:) Краще подумати, як удосконалити загальну (спільну). Приміром, свого часу, коли ми в Чернівецькій області запровадили деякі коефіцієнти, які враховували, зокрема, представництво територій чи країн на змаганнях, плюс передбачили бонуси не лише за перше виконання МС чи МСМК, а за кожне виконання/підтвердження, у деяких місцевих фахівців це викликало протест (зрозуміло, бо комусь це невигідно), але у Міністерстві, навпаки, підтримали. Скажімо, авторитетна Ніна Уманець тоді схвально відгукнулася про цей крок. І не лише вона говорили про те, що непогано було б щось таке передбачити і в українській системі. А Александров сказав, що щось подібне він бачив у системі оцінки в Чехії, якщо я не помиляюся.

  5. Ігор says

    Можливо відвідувачі сайту захочуть її обговорити?!

    1. Шановний Ігоре, Ваше прохання враховане – http://sportbuk.com/2011/01/u-poshukah-optymalnoji-systemy-otsinky-rezultativ-u-riznyh-vydah-sportu/
      Обговорюйте, сперечайтеся і сприяйте удосконаленню системи:) Лише прохання робити це коректно і конструктивно:)
      З Різдвом!

Leave A Reply

Your email address will not be published.