Богатирське багатоборство: Ільїн встановив рекорд світу у фіналі Ліги чемпіонів

2

Черговий успіх записав до свого активу титулований буковинський богатир Костянтин Ільїн – у фіналі Ліги чемпіонів 19.12.2010 р. у Києві наш земляк побив рекорд світу у вправі «дамбл», піднявши гантелю вагою 95 кг 10 разів за 75 сек.

Попередні рекордсмени світу у цій вправі – американці Дерек Паунстоун та Тревіс Ортмаєр, яким цього ж 2010 року вдалися по 9 повторів, відповідно, на змаганнях в США та ПАР. До речі, саме у ПАР минулого літа Ільїн встановив рекорд України у цій номінації – 8 повторів.

На жаль, статус «свіжеспеченого» рекордсмена світу не допоміг Костянтину Ільїну увійти до числа призерів у фіналі Ліги чемпіонів, де він зупинився за крок до п’єдесталу пошани.

Причому буковинському богатирю вкотре цього року відверто не пощастило. Як констатував сам Костянтин Ільїн, – це явно не його рік:

Не знаю, що й казати, щоби це не виглядало, як виправдання. Коли пішов піднімати шари, я взяв стару «таку», якою ми руки змазуємо. Вона була засохла. Якби я бодай одного разу підняв шар, був би другим. А якби разів чотири, як взагалі розраховував, то став би переможцем. Ніби й невдалим виступ теж важко назвати. Крім світого рекорду в «дамблі», де другий результат був лише 5 разів, я присів з вагою 350 кг 20 разів, при тому, що  наступний результат був 8 разів, а росіянин Міхаїл Кокляєв, який зрештою посів 3 підсумкове місце, взагалі присів лише 4 рази. У вправі «трек-пул» ми тягнули санки з двома колесами зверху. То зазор між мною і Кокляєвим виявився 1 сантиметр! Він третій, а я четвертий, і між нами одне очко, якраз той 1 сантиметр… Цей рік якийсь невдалий для мене. Треба переглянути деякі моменти. Я все думав, що сила є, та й все якось там буде. Але ні – довдедеться, мабуть, більше уваги приділяти і техніці та іншим нюансам. А щодо Ліги чемпіонів – я радий за макіївця Сергія Романчука, який виграв фінал. Ми з ним вибороли «срібло» на парному Чемпіонаті Європи. Після Ліги чемпіонів Сергій сам казав, що раз на три роки може пощастити і йому (сміється – авт.). Нехай і так. А я буду готуватися до наступних змагань. І сподіваюся на подальшу підтримку як з боку керівництва обласного управління МНС, де я працюю, так і від постійних партнерів – Василя Орлецького, Івана Семенюка і «Автоплази».

Додамо, що у 2010 р. Костянтин Ільїн також встановив рекорд України у вправі «Апполон Аксель» (або «Вісь Апполона») – підняв і штовхнув штангу вагою 195 кг з грифом діаметром приблизно 50 см, який, до того ж, не прокручується.

Повертаючись до Всесвітнього фестивалю богатирської сили, в рамках якого і відбувся фінал Ліги чемпіонів, додамо, що другим за українцем Сергієм Романчуком був Агріс Казельнікс з Латвії, а третім = Міхаїл Кокляєв (Росія).

А переможцем Чемпіонату світу з богатирського багатоборства у ваговій категорії до 105 кг став дніпропетровець Віталій Герасимов, який на останніх секундах вирвав перемогу у росіянина Олександра Манцерова. «Бронзу» здобув фін Топі Фріфельд.

***

Костянтин Ільїн ще під час показових виступів на Кубку Буковини восени цього року "натякнув", що має намір атакувати рекорд світу. Фото: Георгій Мазурашу

Leave A Reply

Your email address will not be published.