Віталій Омельянчук: Відбулись значні позитивні зміни

0

ЗВІТНА ДОПОВІДЬ Виконкому Чернівецького обласного відділення НОК України на засіданні Асамблеї  23 вересня 2010 року.

За час, що минув від попередньої звітно-виборної Асамблеї, відбулись значні позитивні зміни в житті обласної фізкультурно-спортивної організації.  Покращились умови для занять, особливо фізичною культурою. Введено в дію ряд прекрасних спортивних споруд, реконструйовано та відремонтовано більшість спортивних об‘єктів області.

Відкрились сучасні спортивні об‘єкти в м. Чернівці, насамперед це спортивні комплекси «Будівельник», «Олімпія», «Льодовий майданчик», спортивна база комплексу «Сонячна долина». Поступово, впевнено вдосконалюються база та умови для розвитку зимових видів спорту.

Протягом звітного періоду було проведено 3 засідання ради відділення,  8 засідань виконкому. Виконком тісно співпрацював з органами виконавчої влади, органами управління фізичної культури і спорту, радами фізкультурно-спортивних товариств,  федераціями з видів спорту, як олімпійських, так і неолімпійських видів спорту. Основним завданням звітного періоду було напрацювання досвіду роботи з дітьми, молоддю, громадськими організаціями. Національний олімпійський комітет має чітку доктрину розвитку олімпійського руху. Олімпійська освіта, масові яскраві заходи з дітьми та підлітками із залученням найвідомішіх спортсменів держави та світу дали початок масовому дитячому олімпійському руху.

Значною подією в області став приїзд у жовтні 2008 р. Президента НОК України С.Н.Бубки. Під час перебування він відвідав головні спортивні споруди міста, провів зустрічі з керівниками області та міста.

Обласне відділення щорічно проводить ряд цікавих масових олімпійських заходів. Перш за все це «Всеукраїнський олімпійський день», «Всеукраїнський олімпійський урок», «олімпійський тиждень», «Олімпійське літо». Ці заходи ретельно готуються, ми переслідуємо мету створити під час змагань атмосферу свята. Намагаємось відзначити кожного учасника змагань, коли учасниками є діти молодшого віку. На такі заходи ми постійно запрошуємо наших олімпійців, провідних спортсменів. Для дітей такі заходи запам‘ятовуються надовго, адже вини отримують нагороди та сувеніри з рук олімпійців, чемпіонів країни, Європи, світу.

Ми щиро вдячні Івану Гешко, Тетяні Мунтян, Ліні Герасименко за їх

активну співпрацю з відділенням НОК. Вони  активно допомагають в проведенні масових заходів. Хочу висловити вдячність Івану Гешко за його олімпійську просвітницьку роботу з дітьми.  Він постійно проводить зустрічі з дітьми в школах Кіцманського району, м. Чернівці. Обласне відділення надає для проведення роботи з дітьми олімпійську літературу, сувеніри, інвентар.

Ми тісно співпрацюємо з обласним центром «Спорт для всіх». Саме з цією організацію ми проводимо заходи «Олімпійське літо» в літніх оздоровчих таборах, школах-інтернатах.

Обласне відділення опікується дітьми притулку для дітей. Ми організовуємо зустрічі із спортсменами, студентами-волонтерами. Саме через них ми даруємо дітям м‘ячі, настільні ігри, щоденники, зошити, ручки, журнали, літературу. Бокс (тр. Погодін Е. В.)

Все більшого поширення набуває волонтерський рух. Член відділення, голова обласного осередку Олімпійської академії України Ячнюк Ю.Б. започаткував 3 роки тому школу олімпійського волонтерського руху з числа студентів Національного університету. Сьогодні волонтери бажані гості в школах міста Чернівці. Відділення забезпечує їх олімпійською літературою, сувенірами, а вони проводять зустрічі, ігри, вікторини. Я хочу подякувати  нашому активісту Галану Ярославу за його постійну, наполегливу роботу з пропаганди олімпійського руху в області.

НОК України щорічно виготовляє та передає відділенню велику кількість олімпійської літератури. Відділення в свою чергу забезпечує олімпійською літературою ДЮСШ області, ФСТ, навчальні заклади.

Член виконкому відділення Жукотинський К.К. є координатором роботи по розподілу літератури.

Ми щорічно виготовляємо банери з олімпійським символом та передаємо їх для розміщення на спортивних спорудах області

Хочу відмітити активну, державницьку роботу по зміцненню матеріально-спортивної бази керівника ВАТ «Чернівецький цегельний завод», голови обласного відділення НОК України Ватаманюка В.А., Чернівецького міського голови, члена НОК України від Чернівецької області Федорука М.Т.  Їх зусиллями дано поштовх у створені сучаної матеріально-спортивної бази для спорту вищих досягнень.

До складу збірних команд України з олімпійських видів спорту входить 28 спортсменів. Швидкими, дуже швидкими темпами розвиваються ігрові види спорту. Волейбольна чоловіча команда

«Будівельник» – одна із лідерів вітчизняного волейболу (президент волейбольного клубу – Ватаманюк В.А.). Обласна федерація баскетболу (голова федерації – Попадюк М.П.) 4 роки тому почала активну роботу з розвитку дитячого баскетболу. Забезпечення дитячих команд спортивним інвентарем, формою, кропітка робота з дітьми та підлітками створила умови для становлення дорослого баскетболу. Сьогодні чоловіча команда «Стріба» виступає у вищій лізі вітчизнняного баскетболу. З’явились перекрасні команди з футзалу (голова федерації Боднар І. І.), хокею з шайбою (Польовий П. Ю.).

Хочу відмітити наполегливу роботу з розвитку  стрільби з лука голови федерації Єгорова А.І. Саме його інтузіазм, професіоналізм вирішують питання створення матеріально-технічної бази, організації великих національних та міжнародних змагань. Стрімко розвивають цей вид спорту вихованці Єгорова А.І. і в  других фізкультурно-спортивних товариствах. Спартаківка, вихованка Олега Осипенка Січенникова Лідія представляла нашу країну на перших Юнацьких олімпійських іграх в Сінгапурі.

Активно і наполегливо працює обласна федерація боксу (голова – Беляєв Віталій Вікторович). Значною подією в житті області стала товариська зустріч Національних збірних команд з боксу Україна – Франція. З‘явились молоді, перспективні спортсмени Наталка Лупу (легка атлетика), Роман Паскар (дзюдо), Лідія Січенікова (стрільба з лука), Антон Любий (маунтенбайк), Анатолій Чагін (бокс), Богдана Ящук (вільна боротьба) та інші.

Хочу відмітити кропітку та професійну роботу обласних федерацій велоспорту, легкої атлетики, бейсболу, тенісу настільного, боротьби дзюдо, спортивного орієнтування, панкратіону, стендової стрільби та багато інших.  Саме завдяки наполегливості, фанатизму своєї справи забезпечується розвиток цих видів спорту.

Наша область останні три літніх олімпійських циклів, та цьогорічних олімпійських ігор для молоді була представлена атлетами-олімпійцями. Наприклад в пеших Юнацьких Олімпійських іграх в Сінгапурі було представлено лише 19 областей, в т.ч. наша.

В області  підготовлено молодих, перспективних спортсменів: Наталю Лупу, Лідію Січеніковву, Антона Любого, Івана Страшного, Романа Паскаря і т.д.

Обласне відділення, члени виконкому  в звітному періоді приймали участь у всіх значимих  заходах області, починаючи від

змагань, урочистостях,  закінчуючи нарадами керівників області. Представники відділення приймали участь у всіх заходах, які проводив НОК України: семінари, наради, конференції, церемонії нагородження, проводи олімпійців. Представником нашої області в НОК України в звітному періоді був Федорук М.Т. Він брав участь у всіх засіданнях Генеральної Асамблеї НОК України. Ми отримували підтримку з боку міського голови, нашого колеги по олімпійському руху. Міською радою в звітному періоді було передано в користування обласному відділенню НОК України приміщення по вул Головній, 169.  Завдяки голові відділення Ватаманюка В.А. було проведено ремонт в цьому приміщенні.

Протягом звітного періоду обласне відділення спільно з федераціями, ФСТ, організаціями проводило спортивні, фізкультурно-оздоровчі, урочисті, агітаційні з таких видів спорту:

– стрільба з лука , велоспорт, баскетбол, боротьба дзюдо, гандбол, стендова стрільба, теніс, хокей на траві, лижні гонки, спортивне орієнтування, веслування на байдарках і каное.

За кошти відділення команди області брали участь в національних змаганнях, турнірах:

– велоспорт – Крим, Одеса, бокс – Умань, Крим, Донецьк; баскетбол – Вінниця, гандбол – Бровари, Львів; стендова стрільба – Донецьк, Одеса, Львів, теніс – Одеса, Кишинів; спортивне орієнтування – Луганськ, Сімферопіль.

Відділення направляло для участі в конференціях та сесіях Олімпійської академії України представників обласного осередку, для участі в конференціях представників обласних федерацій гандболу, стендової стрільби, тенісу, хокею на  траві.

Представники відділення виїзджали на запрошення інших відділень НОК для участі в показових заходах, конференціях, зустрічах під час перебування там керівників НОКУ (Тернопіль, Хмельницький, Рівне, Івано-Франківськ.

Виконком не зміг втілити в життя заплановані заходи з легалізації міських та районних осередків НОК України.  Більшість заходів, які проводило відділення, проводились в м. Чернівцях. Хоча є прекрасні спортивні споруди в містах Новодністровськ, Хотин, на яких можна і потрібно проводити олімпійські заходи.

Вважаю, що потрібно координувати роботу по підтримці та фінансуванню видів спорту, з органами управління фізичною культурою і спортом.

Заступник голови

Чернівецького обласного

відділення НОК України

Віталій Омельянчук

***

ВІталій Омельянчук на звітно-миборній Асамблеї відділення НОК. Фото: Георгій Мазурашу

Leave A Reply

Your email address will not be published.