Нащадки вікінгів розвивають спорт в Україні

0
25 вересня 2010 р. на новоселицькому стадіоні відбувся Фестиваль дитячого футболу “Відкриті розважальні футбольні школи” (OFSS). У Новоселиці пройшов його завершальний етап у Чернівецькій області, де подібний захід відбувся ще й у Сокирянах. Одночасно такі фестивалі пройшли у АР Крим, Тернопільській, Одеській та Вінницькій областях.
Протягом кількох годин близько 200 учнів шкіл району змагалися у різних вправах, більшість із яких не була начебто пов’язана із футболом. Серед них перетягування линви, гра у футбол через натягнуту на кшталт тенісної волейбольну сітку, але ногами і головами, щось на зразок хокею незрозумілими ключками і маленьким м’ячем, естафети,  просто  мініфутбол та інші.
У самий розпал ігор на стадіон приїхали заступник керівника проекту з Данії Кьонінг Курланд, керівники та координатори проекту в країнах СНД і Грузії Валерій Чоларія, в Україні — Євген Сталітенко та його асистенти, людина року у масовому футболі за визнанням УЄФА Олександр Каденко і Олександр Білозерський. В Україні цей проект проходить вперше, хоча у Балканських країнах, країнах Кавказу та Молдові успішно діє декілька років. Як розповів Євген Сталітенко, участь у проекті беруть діти незалежно від статі (не менше 30% дівчат), національності, соціального становища стану здоров’я, підготовки (50% дітей, які не навчаються у спеціальних секціях). Головна мета — популяризація спорту і здорового способу життя взагалі. Вік учасників — 8-12 років. Вибір регіонів здійснювали за географічним розташуванням, де розміщено багатонаціональне населення. Головним донором OFSS  є уряд Данії. Наразі підписано договори з школами та місцевими адміністраціями, які передбачають подальший розвиток футболу і перетворення їх у своєрідні центри здоров’я. В кожному регіоні буде свій інструктор (в нашій області Віталій Ротар), проведено семінари і навчання тренерів на місцях.
Гість із Данії ознайомив із історією та перспективами розвитку проекту, заснованого ще у 1997 році. Головною метою є об’єднання людей через футбол і примирення народів у післявоєнний період. З часом мета проекту стала більш широкою — залучення дітей різих країн і національностей до спорту. На запитання щодо фінансування, адже в рамках проекту діти отримують спортивну форму, інвентар, наставники — методичну підтримку, Кьонінг Курланд повідомив, що у першу чергу кошти надходять від урядів Європейських країн, місцевих органів влади та самоврядування, підприємців. Адже з часом планується передати фінансування та розвиток проекту представникам на місцях, як це відбулося в країнах, де його розпочали раніше. Також гість відзначив рівень підготовки юних спортсменів та ентузіазм.
gromady.cv.ua,
Андрій Романцов (міська газета «Новоселиця»)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.