Правила: Класична піраміда (більярд)

1

КЛАСИЧНА ПІРАМІДА

При грі в “Класичну піраміду” слід керуватися “Загальними правилами піраміди”, а також нижченаведеними правилами.

1. Мета гри

Першим (раніше суперника) набрати 71 або більше очок.

2. Використовувані кулі

Стандартний набір з шістнадцяти пірамідних більярдних куль: п’ятнадцять білих (кольори слонової кістки) куль з номерами від 1-го до 15-ти, використовувані як прицільні, і одна кольорова (переважно червона) куля без номера, який використовується в якості битка.

3. Вихідна розстановка куль

Перед початковим ударом п’ятнадцять прицільних куль встановлюються у формі рівностороннього трикутника (піраміди) з вершиною на задній відмітці столу і підставою паралельно задньому борту. Кулі стають впритул один до одного в наступному порядку:

1-й ряд – 4;

2-й ряд – 5, 6;

3-й ряд – 7, 15, 8;

4-й ряд – 9, 14, 13, 10;

5-й ряд – 2, 1, 12, 11, 3.

Биток розташовується в будинку.

4. Початковий удар (розбиття піраміди)

Початковий удар проводиться з руки з дому відповідно до п.11 і п. 12 “Загальних правил піраміди”.

5. Правила гри і ведення рахунку

5.1. За кожну правильно забиту прицільну кулю до поточного рахунку гравця додається число окулярів, рівне його номеру, а за зіграну одиницю (туза) – 11 очок, таким чином, загальна сума очок – 130. До останнього залишилася на столі прицільній кулі незалежно від його номера додається 10 очок.

5.2. Перед виконанням удару гравець повинен заздалегідь вказати конкретну прицільну кулю і лузу, в яку він має намір його зіграти. Замовлення адресується судді і повинен бути чітким і ясним. До удару замовлення може бути змінений і оголошений заново. Зміна замовлення в процесі удару не допускається.

5.3. При правильному сигриванії замовленої кулі всі кулі, що впали в лузи унаслідок проведеного удару, зараховуються.

5.4. Якщо в лузу упаде не замовлений прицільну кулю, то його виставляють і гра продовжується на загальних підставах.

5.5. У випадку падіння в лузу або вискакування за борт битка накладається штраф, після чого вступає в гру суперник проводить штрафний удар з руки з дому відповідно до п.21 «Загальних правил піраміди”.

5.6. За кожне порушення з поточного рахунку порушника списується 5 очок, а до поточного рахунку суперника додається 5 очок.

5.7. Якщо кожен з гравців набирає по 70 очок, то остання забита прицільна куля виставляється на задню відмітку. Право подальшого удару визначається розіграшем, після чого гра продовжується з руки з будинку і ведеться до забитої кулі або штрафу.

5.8. Будь-який удар (за винятком початкового) повинен завершитися в повній відповідності з п. 20 “Загальних правил піраміди”. В іншому випадку – штраф.

Примітка: При проведенні турнірів серед ветеранів цей пункт за рішенням організаторів змагань може бути скасований.

6. Виставляння куль

Всі неправильно забиті, не замовлені та вискочили прицільні кулі виставляються відповідно до п.25 «Загальних правил піраміди”.

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.