Дзівідзінський Євген Романович

2

Директор ФОК «Олімпія», гравець і багаторічний тренер футбольної команди «Легмаш».

Народився 8 серпня 1946 р. в с. Княже Снятинського району Івано-Франківської області.

У 1954 р. переїхав з сім’єю до Чернівців. Закінчив Садгірську восьмирічну школу. Середню освіту отримав у вечірній школі, оскільки поїхав грати у футбол за команду Сторожинця (воротарем), за яку виступав у 1964 р. У 1965 р. грав за за Красноїльськ Сторожинецького району. Восени 1965 р. отримав запрошення до «Буковини» (тренер – Михайло Борисович Корсунський). В команді майстрів був 2 місяці (основний голкіпер був Чоба Кахлик, молоді – Олександр Пронін і Євген Дзівідзінський). Потім призвали в армію – прослужив три роки у СКА (Єлгава, Латвія).

З 1969 р. до 1997 р. працював на виробничому об’єднанні «Легмаш». Спершу –шлифувальником, а з 1997 р. – інструктором по спорту та директором утвореного спортклубу «Легмаш» (на той час закінчив Івано-Франківський фізкультурний технікум).  Стояв на воротах за команду «Легмаш».  З серпня 1969 р. до 1976 р. був граючим тренером (припинив виступи через проблеми з почками), далі до 1997 р. – просто тренером, поки не збанкрутіло підприємство і не розформувалася команда.

У 1972 р. ще раз запрошували до «Буковини» (тренер – Олександр Павленко) – відмовився, оскільки перебував на «Легмаші» у черзі на отримання квартири. У 1981 р. той же Олександр Павленко запрошував до «Буковини» другим тренером. Не погодився з тієї ж «квартирної» причини, плюс, як зазначив сам Євген Романович, «не хотів «Легмаш2 залишати».

«Легмаш» завершив виступи на обласній арені в якості найтитулованішого аматорського колективу. Під керівництвом Євгена Дзівідзінського команда 11 разів грала у фіналі Кубку області, 7 разів вигравала Кубок області і 8 разів ставала чемпіоном області.

Спортклуб «Легмаш» двічі отримував перехідний Червоний прапор як кращий колектив фізкультури Чернівців. Представники «Легмашу» були чемпіонами України з водного туризму, срібними призерами Мінлегхарчомаш СРСР з волейболу (чоловіки), неодноразовими переможцями облради «Авангард» та міських змагань.

У 1997 р. перейшов працювати заступником директора міської СДЮСШ «Буковина» з футболу.

Був ініціатором передачі ФОК «Легмаш» (який почали будувати теж, коли Євген Романович був інструктором по спорту на підприємстві, директор – Йосип Степанович Хомко) до комунальної власності міста з подальшою добудовою. Міська влада (голова – Микола Федорук) погодилася взяти об’єкт, який використовувася як ринок і стоянка, у комунальну власність міста, а керівництво «Легмашу» (генеральний директор – Юрій Васильович Китар) – передати. Таким чином, зусиллями міської влади ФОК «Олімпія» був добудований і офіційно відкритий 29 вересня 2004 р.

З того часу Євген Романович Дзівідзінський став директором ФОК «Олімпія».

Євгена Романовича часто називають Геннадієм Романовичем. Як він сам пояснив, це «буковинські нюанси»: «На Буковині Євгена називають іноді «генею», так і з’явилося ім’я Гена, тож з часом мене навіть в документах стали записувати мене Геннадієм».

***

Фото sportbuk.com

no images were found

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.