Постраждалого в аварії капітана «Чернівецьких пінгвінів» намагаються «зробити п’яним»

1

Кримінальна справа, відкрита за фактом автомобільної аварії, внаслідок якої серйозно постраждав капітан ХК «Чернівецькі пінгвіни» Павло Польовий, підозріло «утаємничена». Правоохоронці поки що відмовчуються, «годуючи» журналістів «завтраками». Тим часом, найпершому свідку аварії недвозначно дали зрозуміти, що йому слід «тримати язика за зубами», а паралельно з’явилася інформація про те, що в крові Польового виявили… алкоголь. Партнери по команді, м’яко кажучи, обурені такими «поворотами» у справі, які явно «пахнуть» спробами її сфальсифікувати.

 

Винуватець аварії «відходить», а Польовий ще у важкому стані в реанімації

Нагадаємо, що в ніч на 20 листопада близько 1 години ночі на вул. Руській у Чернівцях в «Форд мустанг»

Павло Польовий. Фото: Роман Ковальчук для SportBuk.com

Павла Польового, який повертався з нічного тренування, обганяючи таксі і виїхавши на зустрічну полосу на швидкості понад 150 км врізалася «Тойта Кемрі». Пасажира «Тойоти» Григорія Малика, який був працівником підрозділу примусового виконання рішень відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Чернівецькій області, врятувати не вдалося (22 листопада йому мало виповнитися 30 років). А ось водій «Тойоти» 27-річний Олександр Маркедонов (працівник відділу проблемних кредитів фізичних осіб одного з чернівецьких банків) та власник «Форда» Павло Польовий з важкими травмами опинилися в реанімації обласної лікарні на вул. Фастівській, що неподалік від місця аварії.

 

Хоч другого дня після аварії поширилися чутки про те, що водій «Тойоти» важчому стані, ніж Польовий, реальний стан речей виявився зворотнім. Маркедонов «обійшовся», зокрема, такими фізичними наслідками аварії: перелом гомілки, забій грудної клітки, забій органів живота. А от у Польового, на жаль, травми виявилися важчими і більш небезпечними – перелом таза, правого передпліччя, забій головного мозку…

Павлові мають зробити операцію, але після  комп’ютерної томографії, для якої є відповідна апаратура в обласній лікарні на вул. Буковинській та у діагностичному центрі на вул.. Стасюка. Але транспортування постраждалого є небезпечним для його життя. Це в інтерв’ю БукІнфо підтвердив заступник головного лікаря Чернівецької міської лікарні швидкої медичної допомоги Микола Щербань: «Враховуючи те, що паціент на апараті штучного дихання, транспортування його дуже ризиковане. Не думаю, що є якісь гематоми, бо це б проявилося з першого дня. Те, що дало про себе знати згодом – це ділянки забою. Ми робимо все можливе. Він ще загальмований. Періодично виконує команди. Але до повної свідомості не приходить».

 

Подруга Павла вважає, що він все чує і розуміє

Подруга Павла Польового сказала, що він чує і розуміє, що йому кажуть. Такі висновки вона зробила по тому, що Павло стискав її руку, коли вона щось запитувала у нього. Тобто, таким чином він, можна сказати, відповідав на запитання.

Завтра Польового мають оглянути київські фахівці, яких, за неофіційними даними, запросили родичі винуватця аварії Маркедонова. Зрозуміло, що вони теж зацікавлені, аби капітан «Чернівецьких пінгвінів» прийшов до тями і одужав, оскільки від цього в т.ч. залежитиме, яким буде покарання для Маркедонова.

 

Для чого Польового робити «п’яним» пост-фактум?

«Дива» навколо цієї жахливої аварії розпочалися вже другого дня, коли з’явилися чутки про те, що винуватець аварії є родичем одного з високопоставлених правоохоронців, тому, мовляв, та сторона зробить все, аби як водій фігурував загиблий. Таким чином, Маркедонов виявився би просто жертвою. Але цей задум, навіть якщо він мав місце, швидко став нереальним для реалізації, оскільки представники ДАІ оголосили, що загинув саме пасажир. А ще прозвучало, що, за попередніми даними, «Тойота» мчала на швидкості понад 150 км/год. А отже відвести від відповідальності Маркедонова стало, погодьтеся, справою практично нереальною (хоча, кажуть, в нашій країні ще не такі «дива» навколо розслідування подібних справ трапляються).

 

На нашому сайті в коментарях під першим повідомленням про аварію відвідувач, який підписався як Сергій Строгов, написав: «Экспертиза установила: содержание алкоголя в крови Полевого составляло 2.3 промилле (неплохо потренировался)». У цьому контексті в чутках почали піддавати сумніву, чи справді Павло їхав з тренування – мовляв, що це за тренування в такій годині? Хоча те, що наші хокеїсти тренуються вночі, вже давно є загальновідомим фактом, і згадується, зокрема, у багатьох публікаціях, в т.ч. в місцевих газетах, зокрема, за минулий рік.

 

Колеги по команді обурені фальсифікацією деталей справи

Чутки про такий вміст алкоголю в крові Польового обурили не лише його близьких, а й знайомих Павла, а особливо – товаришів по хокейній команді.

 

В інтерв’ю «Молодому буковинцю» (найтиражніша газета Буковини) воротар «Чернівецьких пінгвінів», який останнім бачив Польового перед тією жахливою аварією, розповів, що того вечора вони розходилися після тренування десь після пів ночі, а Павло його підвозив додому: «В день цієї прикрої трагедії Павло якраз підвозив мене додому. Павло сам запропонував відвозити мене додому під час карантину. Десь о 00:15 я вже чекав на Павла перевдягнений. Ми по вулиці Садовій об’їхали парк Шевченка, по Червоноармійській доїхали до Соборної площі, спустилися по вул. Івана Франка до Центральної площі, далі до вул. Університетської й зупинилися на вулиці 28 Червня, де я тимчасово проживаю. Павло вийшов з машини перекинулися кількома словами зі мною про чемпіонат з хокею. Павло ще навздогін сказав мені: ”Готуйся!”. Так ми й розійшлися.

Про аварію довідався лише близько 03:00 ночі від подруги Павла. Й повірити не міг. Лише коли побачив машину, уявив силу удару при зіткненні. Масивний передок спортивної машини Павла був зовсім розтрощений. Я колись працював у Павла на “Льодовому майданчику” знаю його не перший день. Павло ніколи швидко не їздив на бруківці, в першу чергу тому, що автомобіль цього не дозволяв. Спортивна машина не розрахована на такі дороги, при швидкості її на бруківці дуже сильно трусило. Аварія відбулася якраз на ділянці дороги, що була встелена бруківкою. Що б там не казали, а в те, що Павло міг випити за кермом теж ні за що не повірю. Він навіть на Новий рік шампанського не пив. З якого б дива, людина, що не вживає спиртне взагалі, саме того дня була напідпитку?! Словом, шкода, що через когось постраждав дуже хороший хлопець. “Тойота” вдарила автомобіль Павла на його смузі руху.

Ми з друзями по команді вирішили аби хоч якось Павлу допомогти піти до лікарні та здати кров. Частина вже сьогодні кров здала. Павло щиро віддавався і команді, і хокею. Ми любимо і цінуємо його, бажаємо йому швидше одужати».

 

Польовий навіть на дні народженні не пив

Інший товариш по команді Олександр Довганич (директор обласного центру соціальних служб для молоді) назвав інформацію про «вміст алкоголю в крові Польового» просто маразмом: «Ще за кілька хвилин до аварії я розмовляв з Павлом. Того дня ми зібралися на тренування з хокею близько 22:00. Зазвичай, у нас тренування проходять тричі на тиждень. Тренуємося пізно, коли вже не має відвідувачів на “Льодовому майданчику” – з 22:00 й до 01:00 ночі. Пограли у хокей та всі розійшлися по домівках. Павло згодився підвезти до центру нашого воротаря. За кілька хвилин після цього дорогою до дому й сталася з Павлом ця трагедію. З десяток товаришів по команді днями ходили у лікарню аби здати для нього кров. Досі не віриться, що таке могло трапитися.

Зараз ходять різні чутки. Буцімто Павло теж був випивши за кермом. Та Павло був не від цього. Я жодного разу за п’ять років знайомства з ним не бачив його напідпитку. Що казати, він і на дні народженні лише пригубив якось шампанське, не те щоб… Не боюся цього стверджувати, вся команда може підтвердити мої слова. Зрозуміло, люди, чий синок сидів за кермом “Тойоти”, зовсім не прості. От і шукають все можливі шляхи, аби захистити синочка. Павло, на жаль, виявився заручником цієї кепської ситуації, не будучи ні в чому винним. Та наразі головне інше: “Павло, одужуй!”»

Як журналіст, я в цій історії дотримуюся нейтральності. Хоча мушу зазначити, що за час знайомства з Польовим, з яким ми стикалися в контексті розвитку хокею, організації секцій з хокею та фігурного катання, трансляцій матчів хокейної команди, я теж ніколи не бачив його не те, щоби напідпитку, але і щоби він випив пива чи шампанського. Приміром, після закінчення відкритого Чемпіонату Чернівців з хокею був невеличкий фуршет, то Павло, як і я, лише символічно пригубив шампанське, і наші келихи так і залишилися повними…

 

Рідні Павла вже відправили кров на додатковий аналіз в іншому місті. І впевнені, що в крові постраждалого алкоголю не було. Звісно, якщо його туди не підмішали спеціально, що теж виключати не можна (особливо в нашій країні). Якщо ж банально замінили аналізи жертв аварії, додаткова експертиза це засвідчить.

 

Чому «відмовчуються» правоохоронці?

Незрозуміло, чому так довго «відмовчуються» правоохоронці. Особисто мені вдалося з’ясувати лише те, що справу веде слідчий Олару. Спроби з ним зв’язатися виявилися поки що безрезультатними. Колезі з «Молодого буковинця» пообіцяли влаштувати завтра зустріч з керівником слідчого підрозділу. Але водночас зауважили, мовляв, чому ви називаєте водія «Тойоти» винуватцем аварії, там ще не все ясно. Я розумію, коли просто просять не називати винуватцем когось до відповідного рішення компетентних органів. Але щоби піддавати сумнівів, хто є винуватцем цієї аварії, коли навіть на фото видно, що зіткнення сталося на правій для «Форда» полосі, яка для «Тойоти», відповідно, була зустрічною?.. Та й керівник обласного СБУ, якого в чутках називають чи о родичем, чи то наближеним до сім’ї Маркедонова, теж міг би або підтвердити, або спростувати цю інформацію, щоби не виникало зайвих чуток.

 

З іншого боку, навіть якщо теоретично припустити, що Польовий був би напідпитку, то наскільки це міняло би суть справи, якщо він їхав по своїй стороні без перевищення швидкості, а «Тойота» врізалася в його авто, виїхавши на дуже високій швидкості на зустрічну полосу?..

 

Головного свідка аварії вже «попросили тримати язика за зубами»

І ще одне питання: чому водія таксі (місцевий футболіст-аматор), якого саме обганяла «Тойота» і який разом з водієм іншої машини (і за допомогою сусідів) витягував жертв з розбитих авто, так оперативно попередили, щоби він «не говорив зайвого». Із зрозумілих причин, його прізвища не називаємо, адже чомусь немає впевненості, що він, як важливий свідок, може почуватися в нашій країні у повній безпеці…

 

І все ж дуже хотілося би вірити, що цю справу розслідуватимуть більш-менш коректно. А винуватець аварії Маркедонов (якого вже перевели з реанімації у звичайну палату) буде покараний, щоби і іншим не хотілося більше так «літати» вулицями українських міст. Тим більше, що перед аварією він ще й не зупинився працівникам ДАІ, про що, за словами одного з працівників прокуратури, ті «даїшники» одразу повідомили черговому. То чому ці всі дані не оприлюднити офіційно? Тим більше, коли спершу ширилися чутки, що водій «Тойоти» тікав від правоохоронців, яких в такому разі теж можна було вважати частково винними у тій страшній аварії…

 

Звісно, від імені нашого сайту і від себе я висловлюю щирі співчуття рідним і близьким загиблого та бажаю швидшого одуження і Маркедонову, і, особливо, Польовому, який поки що перебуває у важкому стані…

Георгій Мазурашу, turnir.com.ua

***

Матеріал БукІнфо:

Внаслідок нічної аварії 19 листопада, коли фронтально зіткнулися Ford Mustang та Toyota Camry, один потерпілий загинув, а обидва водії потрапили до обласної лікарні швидкої допомоги. На цей момент стан водія «Форда» Павла Польового залишається відносно стабільним. Йому необхідно зробити комп’ютерну томографію. Утім поки що хлопець нетранспортабельний. Водієві «Тойоти» Олександру Маркедонову вже значно краще. Його перевели у звичайну палату. Травми пасажира «Тойоти» Григорія Малика виявилися несумісними із життям. Хлопця поховали 22 листопада. Цього дня він мав відсвяткувати своє 30-річчя.

Григорій любив хорошу музику і фільми

18 листопада, напередодні аварії, Григорій востаннє заходив на свою сторінку у соціальній мережі. Тепер на ній залишилися тільки фото. Як зазначать його друзі, він був дуже життєрадісним, любив подорожувати. Григорій закінчив школу №9 та Чернівецький фінансово-юридичний інститут. Працював у підрозділі примусового виконання рішень відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Чернівецькій області.
Із деяких захоплень Григорія були мультфільми, комедії, екшн, хороша музика та книжки з психології.
Його друзі не можуть повірити у цю втрату. Кажуть, Григорій Малик був дуже хорошою людиною і гарним другом. Вони переконані, що всі, хто його знав, не можуть сказати про нього поганого слова, позаяк він ставився до людей з повагою і намагався їм допомагати. «Він не зловживав своїм службовим становищем і дійсно жив по принципу людяності», – кажуть друзі.

Друзі кажуть: Павло не пив алкоголю навіть на свята

24-річний Павло Польовий відомий у місті як успішний бізнесмен. Він є власником «Льодового майданчика» (одного з найбільших у Західному регіоні) та капітаном хокейної команди «Чернівецькі пінгвіни». Нещодавній матч спортсмени виграли, коли їхній капітан вже лежав у лікарні. До аварії він потрапив уночі, повертаючись після тренування. За чутками, у його крові знайшли 2.3 проміле алкоголю. Родичі обурені цією інформацією і мають намір відправити кров на повторний аналіз до Одеси. За свідченням Павлового оточення, Польовий намагався не перевищувати швидкість, на Новий рік не пив навіть шампанського. Швидкість теж намагався не перевищувати.

Окрім переломів правого передпліччя і стегна у хлопця забій головного мозку. Тож необхідно зробити комп’ютерну томографію. Це можна дійснити в обласній лікарні або ж у діагностичному центрі.
– Враховуючи те, що паціент на апараті штучного дихання, транспортування його дуже ризиковане. – каже заступник головного лікаря міської лікарні швидкої медичної допомоги Микола Щербань. – Не думаю, що є якісь гематоми, бо це б проявилося з першого дня. Те, що дало про себе знати згодом – це ділянки забою. Ми робимо все можливе. Він ще загальмований. Періодично виконує команди. Але до повної свідомості не приходить.

Таксисти стверджують: «Тойота» мчала містом на шаленій швидкості і виконувала ризиковані маневри

За кермом “Тойоти” був 27-річний працівник відділу проблемних кредитів фізичних осіб великого чернівецького банку Олександр Маркедонов. Серед травм – перелом гомілки, забій грудної кітки, забій органів живота. Йому вже краще, гематоми розсмоктуються.
Зважаючи на наслідки зіткнення, швидкість автомобіля була не меншою за 130 – 150 кілометрів на годину. Таксисти, наближені до інформаційних джерел БукІнфо, свідчать, що бачили цього вечора білу Toyota Camry, яка мчала міськими вулицями з величезною швидкістю, виконуючи при цьому досить агресивні та ризиковані маневри. Депутат міської ради Василь Забродський, чиїм помічником є Павло Польовий, впевнений, що водій «Тойоти» був сильно п’яний. За його даними, автомобіль на швидкості близько 180 кілометрів на годину намагався відірватися від патрульного авта державтоінспекції.
– Я зацікавлений у тому, щоби це ДТП було розслідувано прозоро і винуватець поніс справедливе покарання, – заявив Забродський.

Офіційну заяву правоохоронців з приводу аварії на вулиці Руській, яка сталася 19 листопада о першій ночі, очікуємо завтра. Кореспонденти БукІнфо обов’язково триматимуть читачів у курсі справ.

***

Матеріал «МБ»:

“Павло ніколи не бавився спиртним й бруківкою швидко не їздив”

Товариші по команді аби якось допомогти одужати Павлу Польовому вирішили здати кров

Антоніна БАБЧУК

Товариші по хокейній команді останні хто бачив Павла до аварії. Кажуть, того дня відбулося звичне для всі тренування. Після 12:00 почали розходитися. Павло згодився підвезти воротаря команди додому. Хлопці розійшлися з розмовами про чемпіонат західної України по хокею. Через кілька хвилин Павло потрапив у аварію.

– В день цієї прикрої трагедії Павло якраз підвозив мене додому, – розповідає товариш Павла, воротар команди “Чернівецькі пінгвіни” Микола КУЗИК. Павло сам запропонував відвозити мене додому на час карантину. Десь о 12:15 я вже чекав на Павла перевдягнений. Ми по вулиці Садовій об’їхали парк Шевченка, по Червоноармійській доїхали до Соборної площі, спустилися по Івана Франка до центральної площі, далі від Театральної площі до Університетської й зупинилися на вулиці 28 Червня, де я тимчасово проживаю. Павло вийшов з машини перекинулися кількома словами зі мною про чемпіонат по хокею. Павло ще навздогін сказав мені: ”Готуйся!”. Так ми й розійшлися.

Про аварію довідався лише близько 03:00 ночі від подруги Павла, – продовжує Микола.  Й повірити не міг. Лише коли побачив машину уявив силу удару при зіткненні. Масивний передок спортивної машини Павла був зовсім розтрощений. Я колись працював у Павла на “Льодовому майданчику” знаю його не перший день. Павло ніколи швидко не їздив на бруківці, в першу чергу тому, що автомобіль цього не дозволяв. Спортивна машина не розрахована на такі дороги, при швидкості її на бруківці дуже сильно трусило. Аварія відбулася якраз на ділянці дороги, що була встелена бруківкою. Що б там не казали, а в те, що Павло міг випити за кермом теж ні за що не повірю. Він навіть на Новий рік шампанського не пив. З якого б дива, людина, що не вживає спиртне взагалі, саме того дня була напідпитку. Словом, шкода, що через когось постраждав дуже хороший хлопець. “Тойота” вдарила автомобіль Павла на його смузі руху.

Ми з друзями по команді вирішили аби хоч якось Павлу допомогти піти до лікарні та здати кров. Частина вже сьогодні кров здала. Павло щиро віддавався і команді, і хокею. Ми любимо і цінуємо його, бажаємо йому швидше одужати.

– Ще за кілька хвилин до аварії я розмовляв з Павлом, – розповідає товариш по команді Олександр ДОВГАНИЧ. Того дня ми зібралися на тренування з хокею близько 22:00. Зазвичай, у нас тренування проходять тричі на тиждень. Тренуємося пізно, коли вже не має відвідувачів на “Льодовому майданчику” – з 22:00 й до 01:00 ночі. Пограли у хокей та всі розійшлися по домівках. Павло згодився підвезти до центру нашого воротаря. За кілька хвилин після цього дорогою до дому й сталася з Павлом ця трагедію. З десяток товаришів по команді днями ходили у лікарню аби здати для нього кров. Досі не віриться, що таке могло трапитися.

Зараз ходять різні чутки. Буцімто Павло теж був випивши за кермом. Та Павло був не від цього. Я жодного разу за п’ять років знайомства з ним не бачив його напідпитку. Що казати, він і на дні народженні лише пригубив якось шампанське, не те щоб. Не боюся цього стверджувати, вся команда може підтвердити мої слова. Зрозуміло, люди, чий синок сидів за кермом “Тойоти”, зовсім не прості. От і шукають все можливі шляхи аби захистити синочка. Павло, на жаль, виявився заручником цієї кепської ситуації, не будучи ні в чому винним. Та наразі головне інше: “Павло, одужуй!”.
Нагадаємо, 19 листопада близько 01:00 ночі по вулиці Руській, 27-річний водій автомобілю “Тойота Камрі” не впорався з керуванням та на великій швидкості допустив зіткнення з автомобілем “Форд Мустанг” під керівництвом 24-річного Павла Польового. Внаслідок ДТП, водій автомобілю “Тойота” та водій автомобілю “Форд” з важкими травмами госпіталізовані в лікарню швидкої медичної допомоги. 30-річний пасажир “Тойоти” помер від отриманих тілесних ушкоджень.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.