«Буковинська миля»

0

З історії Міжнародних змагань «Буковинська миля».

Відкритий Кубок Чернівецької області з бігу на 1 милю «Буковинська миля» започаткований у 2005 році з ініціативи чемпіона Європи та світу з бігу на 1500 м, кращого спортсмена України 2006 року, депутата Чернівецької міської ради Івана Гешка, тодішнього керівника обласного спорту Георгія Мазурашу та бізнесмена і мецената спорту – депутата Чернівецької міської ради, керівника готельно-туристичного комплексу «Буковина» і спортивно-оздоровчого комплексу «Цецино» Валерія Чинуша, який забезпечує чималий (як для України) призовий фонд, надає суттєву підтримку в поселенні та харчуванні приїжджих спортсменів, матеріальну допомогу для вирішення інших організаційних питань. Змагання відбуваються під патронатом обласної та міської влади. З 2007 р. співорганізатором змагань виступає і спортклуб «Гешко» (офіційний партнер – готельно-туристичний комплекс «Буковина»).

Миля – це 1609 м 34 см. Рекорд України на цій дистанції належить Івану Гешкові (3.50,04) і встановлений 30 липня 2004 року в Лондоні на етапі IAAF Super Grand Prix.

У першій «Буковинській милі» у 2005 році взяли участь найсильніші бігуни України. Переможцем тоді став Іван Гешко з результатом 4.08,9. Другим фінішував ще один буковинець – Микола Лабовський, а третім – Василь Цікало з Львівщини, який певний час тренувався у Кіцмані разом з Іваном Гешком.

***

У 2006 році змагання стали міжнародними. Тоді, крім сильніших бігунів України (серед яких були також чемпіон Європи серед молоді на дистанції 5000 м Дмитро Барановський з Білої Церкви, неодноразові чемпіони України на різних дистанціях), у Чернівцях змагалися троє представників Молдови (чемпіони країни на стаєрських дистанціях) та гість з Кенії Джон Леттінг. Тоді призову трійку утворили Іван Гешко (Кіцмань, Чернівці) – 4.06,5, Василь Цікало (Львів, Кіцмань) – 4.07,3 та Микола Лабовський (Чернівці) – 4.08,8.

У 2006 р. серед вболівальників було розіграно два десятка упаковок соків «Біола», 5 футболок із символікою змагань та телевізор «Шарп» від торговельної марки «Біола». Головний приз виграв юний спортсмен з Великого Кучурова Діма Михайлюк.

У 2007 році на старт вийшли спортсмени з України, Молдови та Румунії. І знову першим на фініші був титулований Іван Гешко – 4.05,9. За ним фінішували Микола Лабовський (Чернівці) – 4.06,2 та Олександр Борисюк (Кіцмань, Волинь) – 4.07,5.

У 2008 році «Буковинська миля» переселилася на Соборну площу, де, за відсутності травмованих Івана Гешка та Миколи Лабовського, найсильнішими виявилися волинський кіцманчанин Сашко Борисюк (4.21,09), львів’янин Василь Цікало (4.22,15) та Ігор Гелетій з Івано-Франківська (4.22,57).

У 2009 році за трофеї «Буковинської милі», на жаль, знову не зміг поборотися триразовий переможець цих змагань Іван Гешко. Переможцем став буковинець Микола Лабовський (офіційний партнер – туркомплекс «Аква-Плюс»). На фініші він на 0,33 сек. випередив волинського кіцманчанина Олександра Борисюка, який представляє спортклуб «Гешко». Третє місце виборов Віталій Волошин з Черкас.

У 2009 році «Буковинська миля» розширила свої вікові діапазони та географію. Напередодні «Буковинської милі» у Кіцмані відбулася перша «Буковинська міні-миля» на призи спортклубу «Гешко», в якій у різних вікових групах на дистанціях 1 миля і пів милі змагалися юні спортсмени віком до 15 років.

Ще одна цікавинка «Буковинської милі-2009»: з ініціативи керівника міського спорту Святослава Дяконюка перед елітним забігом відбувся символічний забіг за участю найтитулованіших буковинських спортсменів з різних видів спорту.

У 2010 р. на «Буковинській милі» через травми не змогли виступити титулований Іван Гешко та срібний призер Командного Євро на 3000 м Микола Лабовський. Цього разу вдруге перемогу святкував волинський кіцманчанин Олександр Борисюк. На другій і третій позиціях фінішували Сергій Лисенко з Полтави та криворіжець Станіслав Маслов з спортінтернату смт. Терезино Київської області.

Перед елітною милею традиційно вже відбувся символічний забіг за участю титулованих буковинських спортсменів з інших видів спорту, а також вперше – естафета серед загально-світніх навчальних закладів, які змагалися на поділеній на 6 етапів дистанції 1 миля.

У 2011 р. першим на фініші «Буковинської милі» удруге став чернівчанин Микола Лабовський – 4.38,6. Другим у «фінішних розборах» був волинський кіцманчанин Олександр Борисюк, який також представляє СК «Гешко», – 4.39,0, третє місце виборов Володимир Киц (Львівська обл., смт. Терезино Київської обл.) – 4.39,6.

Продовжена традиція проведення естафетних змагань серед шкільних команд. Цього разу на старт вийшли не лише представники чернівецьких шкіл, а й гості з районів. Кращий результат показала команда Лужанської ЗОШ Кіцманського району.

У 2012 р. у «міліметрових розбірках» на фініші перемогу вирвав волинський кіцманчанин Олександр Борисюк – 4.38,73. 0,24 сек. йому програв чернівчанин Микола Лабовський. А замкнув трійку призерів Артем Казбан, який представляє Дніпропетровську та Сумську області – 4.39,28.  Цікаво, що під час церемонії нагородження Миколі Лабовському, крім «звичних» нагород, вручили і медаль «На славу Чернівців» – як учаснику Олімпійських ігор.

Окремо варто відзначити, що після чотирирічної перерви серед учасників «Буковинської милі» знову був її співзасновник Іван Гешко. Щоправда, біг він швидше символічно, адже був далеко не в оптимальній формі. Але при цьому фінішував на високій сьомій позиції.

У 2013 р. перемогу на «Буковинській милі» і І чемпіонаті України з бігу на 1 милю святкував Олександр Борисюк (Волинь) – 4.31,0. Другим фінішував Артем Казбан (Дніпропетровська обл.) – 4.31,8, третім – Володимир Киц (Київська обл.) – 4.32,7. Кращим серед іноземців був лідер збірної Румунії Іоан Зайзан – 5 місце (4.35,9). У жінок трійку призерів «Буковинської милі» утворили: Аліна Андрея Панаінте (Румунія) – 6.03,2, Тетяна Савлук (Волинь, Київ) – 6.05,7 та Олена Борисюк (Волинь) – 6.06,7. У чемпіонаті України бронзовою призеркою стала Олеся Келемен (Звакарпаття) – 6.07,7.

У 2014 р. переможцем чемпіонату України та «Буковинської милі» вперше став Артем Казбан з Дніпропетровської області – 4.32,8. На другій та третій позиціях фінішували Володимир Киц (Киїівська обл.) – 4.34,4 та Іоан Зайзан (Румунія) – 4.35,9. «Бронзу» чемпіонату України здобув Максим Якимчук з Хмельниччини (він же – чемпіон України серед молоді).

Серед жінок призову трійку утворили Діана Киричук (Миколаїв) – 5.25,19, Валентина Кілярська (теж Миколаїв) – 5.27,39 та Олеся Келемен (Закарпаття) – 5.43,09. Серед юніорок чемпіонкою стала Марина Царик з Шипинців Кіцманського району Чернівецької області – 6.00,19.

У 2015 р. призову трійку на «Буковинській милі» та чемпіонаті України утворили у чоловіків Станіслав Маслов (Київська обл.), Володимир Киц (Київська обл.) та В’ячеслав Олішевський (Житомирська обл.), а у жінок – Наталія Прищепа (Рівненська обл.), Діана Киричук (Миколаївська обл.) та Анастасія Ткачук (Запорізька обл., Івано-Франківсьа обл.).

У 2016 р. серед чоловіків попереду на «Буковинській милі» та чемпіонаті України фінішували Володимир Киц (Київська обл.), Станіслав Маслов (Київська обл.) та Сергій Березюк (Волинська обл., Любешів).  Серед жінок абсолютно кращі результати показали Тамара Левченко (Житомирська обл.), Діана Киричук (Миколаївська обл.) та Оксана Райта (Львівська обл.). Уперше були визначені призери і на дистанції 2 милі.

У 2017 р. серед чоловіків трійку призерів утворили Володимир Киц (Київська обл.), Станіслав Маслов (Житомирська обл.) та Олег Озарко (Івано-Франківська обл.), а серед жінок – Марія Шаталова (Житомирська обл.), Олена Китиця (Миколаївська обл.) та юніорка Тетяна Палінкаш (Хмельницька обл.). Уперше «Буковинська миля» пройшла під дощем. І вперше у рамках цього заходу провели перший чемпіонат Буковини з бігу серед моделей.

Призери за номінаціями: U-23 – Капітанець Віталій (Хмельницька), Пацула Микола (Волинь, Ківерцівська ДЮСШ) та Малованюк Орест (Чернівецька); Федчик Вікторія (Рівненська), Білава Марія (Чернівецька) та Штефанюк Каріна (Чернівецька);
U-19 – Миронець Олег (Чернівецька), Шитлюк Владислав (Волинь) та Бондаренко Роман (Рівненська); Палінкаш Тетяна (Хмельницька), Крисюк Вікторія (Івано-Франківська) та Мельник Анастасія (Херсонська).

У відкритому чемпіонаті Чернівецької області серед юнаків призові трійки утворили: Куцій Ілья (Полтавська), Федорків Руслан (Івано-Франківська), Павлюк Іван (Чернівецька) та Кух Іванна (Волинь, Любешівська ДЮСШ), Чиж Ірина (Волинь, Ківерцівська ДЮСШ) та Краськова Марія (Кіровоградська).

У 2018 році утретє поспіль Чемпіонат України з бігу на 1 милю і відкриті змагання «Буковинська миля» виграв уродженець Львівщини Володимир Киц, який представляє Київську область. Призери – Василь Коваль (Житомирська), Микола Пацула (Волинська). Серед жінок перемогу святкувала титулована харків’янка Анна Міщенко. На другій і третій сходинці п’єдесталу пошани розташувались Юлія Мороз (Київська) та Наталія Батрак (Харківська).

У 2019 році першим в історії змагань четверту перемогу до свого активу записав Володимир Киц (Київська обл.), за яким фінішували Василь Коваль (Житомирська) та Сергій Березюк (Волинська). Серед жінок призову трійку уворили Іванна Кух (Волинська), Катерина Онісімова (Дніпропетровська) та Анастасія Волошиненко (Київська).

У 2020 році через пандемію (COVID) змагання не проводились, організатори провели лише масовий забіг для всіх охочих в online.

У 2021 році серед чоловіків найшвидшими були Олег Миронець (Хотин, Чернівецька), Володимир Киц (Київська) та Микола Пацула (Волинська). Жіночу трійку призерок утворили Анна Міщенко (Харкiвська), Наталія Кроль (Прищепа) (Рівненська) та Іванна Кух (Волинська).

У 2022 році через повномасштабну війну змагання не проводились. Але організатори знову запропонували охочим взяти участь у “масовці” в режимі online.

У 2023 році вперше місцем проведення «Буковинської милі» і Чемпіонату України з бігу на 1 милю стала Театральна площа. Серед чоловіків на новій локації другу перемогу поспіль у цих змаганнях святкував 1 Олег Миронець з Хотина (Чернівецька область) – 4.22,1 (це і є рекордом нової траси), другим і третім слідом за ним фінішували Василь Коваль (Житомирська) -та Олександр Вуйко (Вінницька). Серед жінок вперше переможницею сереж дорослих стала Іванна Потапчук (Кух) (Волинська). Другою на фініші була Олена Коваль (Китиця) (Житомирська). Третій час в абсолюті показала Анастасія Олексин (І-Франківська), але вона змагалась серед юніорок U-20, тод “бронзу” чемпіонату до сого активу записала Валерія Кравченко (Полтавська).

Після кількарічної перерви цьогоріч відновили і Буковинську міні-милю (яка раніше гостювала у Кіцмані). Цікаво, що серед юнаків перемогу святкував другий син зіркового співініціатора і організатора змагань Івана Гешка – Олександр Гешко (Кіцмань).

За традицією, «Буковинську милю» в повному обсязі транслюють в запису на телеканалі «Чернівці» (у 2009 році – і в Інтернеті – на сайті turnir.com.ua, а у 2010 р. – на порталі sportbuk.com), а найцікавіші фрагменти – зрозуміло, показують в новинах на цьому та інших місцевих та центральних телеканалах (зокрема, репортажі про «Буковинську милю» були на телеканалах «Мегаспорт», «Інтер», «1+1», 5 канал. Партнерами проекту є також найтиражніша в регіоні газета «Молодий буковинець» та інші місцеві засоби масової інформації.

***

Переможний фініш Івана Гешка на “Буковинській милі-2007”. Фото: Юрій Коваль

Leave A Reply

Your email address will not be published.