СЕМЕНОВ Валерій Борисович

3

Один з найпопулярніших гравців в історії буковинського футболу.

Народився 17 травня 1941 року в Ленінграді. З 1948 року переїхав до Чернівців, де жив у тітки. Закінчив чернівецьку школу №3 та Чернівецький торговельно-економічний інститут.

Футболом почав займатися з 1 класу в товаристві “Спартак”. Перший тренер – Михайло Маркович Пейсіс. З юнацькою командою “Сокіл” вигравав першість Чернівців. Дуже рано почав грати за дорослу команду “Спартак”. У 1961 році був включений до складу чернівецького “Авангарду”, який пізніше перейменували на “Буковину”. Кольори головної команди краю захищав до 1975 року. Користувався шаленою популярністю у місцевих вболівальників. Практично на кожному матчі трибуни скандували: “Лєрка! Лєрка!”

Грав на позиції крайнього нападаючого. Оборонці суперників часто намагалися з порушенням правил зупиняти його проходи, але прудкий “Лєрка” тікав від них або перестрибував через простягнуті для підніжки ноги.

Мав запрошення від команд вищих ліг. Був декілька місяців у запорізькому “Металургу”, але, за його словами, дуже тягнуло додому, тому повернувся до Чернівців. З “Буковиною” виборов друге місце у класі Б та здобув путівку до класу А.

Після закінчення виступів на майстрівському рівні деякий час грав за “Сільмаш”, з яким виграв чемпіонат області та став срібним призером “колосівської” першості України.

З 1978 року – тренер ДЮСШ “Буковина”. Виховав низку гравців команд майстрів, серед яких найбільших висот досягли Сергій Черняк та Денис Олійник. Черняк – екс-капітан київського “Динамо-2” та гравець молодіжної збірної України. З київським “Динамо” Сергій виборював Кубок співдружності. Олійник виступав у різних клубах Прем’єр-ліги, але найкраще зарекомендував себе у «Металісті», з яким, зокрема, став бронзовим призером Чемпіонату України і вдало виступав у Лізі Європи. З Харкова потрапив і до національної збірної України.

У вільний від роботи час любить читати та дивитися футбольні трансляції.

Відійшов в інший світ 25.03.2018 р. (після інсульту).

Історія буковинського спорту в особах (Георгій Мазурашу, SportBuk.com)

Фото: Валерій Семенов відзначив 70-річчя голом у матчі між ветеранами та юнаками «Буковини»

Валерій Семенов: Ювілейна мрія – щоби Олійник вдало зіграв зі збірною на Євро-2012

***


***

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.