Новий вид спорту в Україні

0

3 січня в Чернівці привезли спеціальний стіл для нового виду спорту. Цей спорт називається текволі.

В Угорщині (Будапешт) пройшов перший в історії чемпіонат світу з текволі (teqvoly), в якому взяли участь 40 команд.

Нова гра – гібрид волейболу та настільного тенісу. У неї грають в форматі «два на два», а особливість столу в тому, що він – вигнутий.

Майданчик для текволі є стіл, оточений системою ліній у формі шестикутника. Правила гри більше схожі на волейбольні: після відскоку м’яча від столу у команди є максимум три торкання для розіграшу відповідної атаки: прийом, передача, удар/скидка. Зазвичай матч йде до перемоги в двох партіях, але ці правила можуть змінюватися в залежності від турніру.

Насправді текволі – варіація виду спорту, який в 2014 році придумали колишній професійний футболіст Габор Боршаньі і програміст Віктор Хусар. «Основна ідея полягала в тому, щоб розробити новий спосіб гри в футбол – безконтактний і базується виключно на технічних навичках», – розповідав Хусар в одному з інтерв’ю.

Спочатку друзі грали футбольним м’ячем на столі для настільного тенісу, а потім придумали власний вигнутий стіл, який отримав назву текбоард (teqboard). На його дизайн і розробку партнери витратили чотири роки. Нову гру назвали текбол (teqball).

Ходять чутки навіть про олімпійські перспективи ігор на текбоарді.

На Україну текволі „привіз” Петро Миколайович Стратійчук (засновник Всеукраїнської федерації текволі на Україні).

Цей вид спорту дуже популярний у всьому світі. На жаль до нас він «докотився» тільки зараз” – розповів Петро Михайлович. Не оминули і питання перспектив цього виду спорту в нашій країні: „Я думаю, що у нас тренуються дуже сильні волейболісти. Тому перспектива є на 100%.”.

На разі Чернівці – це перше місто, яке отримало спеціальний стіл для гри в теквол! Згодом такі столи отримали Миколаїв та Полтава.

З часом федерація планує турніри різного формату для популяризації нового виду спорту.

***

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.