Роми мають свої змагання з боксу і свій спортклуб (фото)

0

Колись давно на Буковині кожна більш-менш масова національна меншина мала свій спортивний клуб, свої команди з деяких видів спорту. Національні товариства організовували свої змагання і т.п. Ось своєрідне продовження цієї теми, вже на сучасному етапі.

 

Безпрецедентний і багато в чому унікальний турнір з боксу відбувся в закарпатському місті Мукачево. Насправді, проводився він вже вдруге, а історія його розпочалася у 2015 році, коли в Мукачеві було засновано перший в Україні спортивний клуб людей ромської національності під назвою «Ром-Спорт Бокс Клуб». Пріоритетним видом спорту в клубі, зрозуміло, став саме бокс, а тренером «Ром-Спорта» став відомий закарпатський боксер КМС з боксу Йожеф Фека.

В минулому році за сприяння Мукачівської міської ради, Федерації боксу Закарпатської області, Ради спортивних товариств м. Мукачева та Закарпатської спілки ромів було проведено перший Турнір з боксу, присвячений річниці заснування мукачівського боксерського клубу «Ром-Спорт», а цього року, 21-22 серпня, відповідно, відбувся і другий в історії Закарпатського спорту турнір.

Зібрав він, попри статус «регіонального», боксерів з чотирьох областей. Порадувала кількість учасників змагань, а їх було понад 100 чоловік – від наймолодших юнаків до молоді. Всього заявки на участь у турнірі подали 13 команд, більшість із яких представляли Закарпаття: це команди Мукачева, Ужгорода, Сваляви, Хуста і Чопа. А серед гостей з інших областей на мукачівському рингу виступили юні боксери Чернівців, Хмельницького і Стрия. Дуже солідно, враховуючи те, що турнір – літній, коли більшість секцій боксу на канікулах.

За два дні відбулося 70 поєдинків і приємно, що боксерський зал «Рукавичка», в якому проходили змагання, був повний вдячних глядачів. Переможців нагороджували грамотами й медалями, а кращі боксери турніру отримали від організаторів пам’ятні кубки.

Чернівці були представлені трьома боксерами спортивного клубу «Колізей-Машзавод» під керівництвом тренера Олександра Погодіна. Чернівчани привезли з Мукачева повний комплект нагород: Ігор Милинко став переможцем у своїй ваговій категорії (провів два поєдинки), Віталій Гінчак посів друге місце (теж після двох боїв), а «бронзову» нагороду здобув Бойко.

Таким чином, турнір мукачівського клубу «Ром-Спорт» став таким собі закриттям літа і початком нового навчального року для боксерів чотирьох областей. Сподіваємося, що уроки, отримані під час цих змагань, не пройдуть безслідно для юних спортсменів і восени вони здобуватимуть перемоги на численних українських рингах.

Альберт Комарі, прес-служба ФБЧО

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО:

***

Як Буковина була представлена на турнірі Кличків 2017 (відео)

***

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.