Миронюк Георгій Георгійович (тренер з легкої атлетики)

0

Заслужений працівник фізичної культури і спорту, тренер першого зі Східної Європи призера чемпіонату світу на дистанції 1500 м, а пізніше вже і чемпіона Європи та світу на цій дистанції у приміщенні, кращого спортсмена України 2006 р. Івана Гешка.

Народився 29 грудня 1947 року (це офіційна дата, реальна, за його словами, – 2 січня 1948 р.) в селі Нові Бросківці Сторожинецького району. Закінчив Львівський інститут фізичної культури.

З шкільних років почав займатися легкою атлетикою. Спершу під керівництвом Анатолія Гітмана, а потім – Ілларія Токарюка. Бігав середні дистанції в районі першого розряду. Як спортсмен великих успіхів не досяг, натомість як тренер дійшов до найвищого світового рівня.

Серед перших учнів, які заявили про себе на національній арені, були бігуни на середні дистанції Микола Сопко (переможець «колосівської» першості України) та Іван Остап’юк (свого часу був одним з найсильніших стіпльчезістів України).

Першим гучним тренерським успіхом став феноменальний юнацький рекорд СРСР Олега Шимана (1968 р.н.) на дистанції 110 м з/б – 14,18 сек., який, до речі, так і залишився неперевершеним. Встановив він цей рекорд 4.07.1985 (Київ). Як уточнив Іван Гешко, відповідно до статистичних даних ФЛАУ, цей юнацький рекорд СРСР і УРСР повторив Володимир Білоконь (1969 р.н., Кіровоград) – 28.09.1986, Дніпропетровськ.

Ще декількох спортсменів приводив до перемог у національних змаганнях. Наприклад, Олександр Косован виграва першість України серед ДЮСШ (400 м з/б), а Олександра Галицька – першість України серед школярів (середні дистанції). Вже за незалежності юнацьку першість України вигравав Юрій Боднар (3000 м), а Володимир Ковалик не раз ставав чемпіоном держави на дистанції 800 м.

Перший міжнародний успіх пов’язаний з ім’ям тепер найтитулованішого учня Івана Гешка, який у 2001 році виборов «срібло» на молодіжному чемпіонаті Європи на дистанції 1500 м. На цій же дистанції він першим серед східноєвропейців став призером чемпіонату світу. Під керівництвом Георгія Георгійовича Іван також виграв чемпіонат Європи 2005 р. (Іспанія) та чемпіонат світу 2006 (Росія), неодноразово здобував медалі на європейських та світових змаганнях, покращував рекорди України (1500 м, 1 миля та 800 м), перемагав на етапах світового Гран-прі, «Золотої ліги» та інших представницьких міжнародних змаганнях, за підсумками 2006 р. був названий кращим спортсменом України («Герої спортивного року»).

Миронюк Г. Г. відійшов в інший світ 16.11.2020 р. (хворів)…

«Історія буковинського спорту в особах» (Георгій Мазурашу)

***

***

***

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.